Sünger Bob izliyor, Hadise dinliyorlar doktor olmak istiyor, pırasa sevmiyorlar

Güncelleme Tarihi:

Sünger Bob izliyor, Hadise dinliyorlar doktor olmak istiyor, pırasa sevmiyorlar
Oluşturulma Tarihi: Haziran 13, 2009 00:00

17-19 Nisan tarihlerinde Toyiki Çocuk Süpermarketleri tarafından “Arkadaşın İçin Boya” etkinliği düzenlendi. Yapılan resim sayısı kadar oyuncak, Toyiki tarafından ihtiyacı olan çocuklara hediye edildi. Bu arada bir anket çalışması da yapıldı.

Tüm resim yapan çocuklara, ailelerinin izniyle, en sevdikleri şarkıcıdan en çok neyi değiştirmek istediklerine kadar tamamen aktüel bilgiler içeren sorular soruldu. Toplam 2 bin 378 çocuk ankete katıldı. Soruları yanıtlayanların yüzde 37’si 7 yaş üzerinde. Yüzde 8’i, 2-3 yaş arasında. Yüzde 64’ü kız, 35’i erkek. Bakın bu çocuklar sorulara nasıl cevaplar verdiler.

Anketin ilk sorusu, “En sevdiğiniz oyuncak nedir?” Kızların yüzde 36’sı oyuncak bebeklerimiz, cevabını verdi. Onu, yüzde 18 ile oyuncak arabalar takip ediyor. Zeka gelişiminde büyük rol oynayan, son dönemin popüler eğlencesi yap-boz ise yüzde 13 ile üçüncü sırada. Onu yüzde 10 ile hayali kahramanların figürleri ve yüzde sekiz ile müzikli oyuncaklar takip ediyor.
Çocukların yüzde 15’i top, diğer yüzde 15’i de peluş oyuncaklarından vazgeçemiyor. En az sevdikleri oyuncak ise yoyolar. Arada ilginç örnekler de var. Mesela bazıları Recep İvedik’in bir oyuncak olduğunu sanıyor.
Çocuklar hayal kahramanlarına sinema, televizyon ve hikaye kitaplarından aşinalar. Kimileri kendilerini onlarla özdeşleştiriyor, kimileri kahramanlarının oyuncaklarını ellerinden düşürmüyor, posterlerini odalarına asıyor. Araştırmada çocuklara bu fikirden yola çıkılarak favori hayal kahramanları sorulmuş. Barbie yüzde 24 ile, peri kızı oyuncaklarıysa yüzde 16 ile sıralamaya en tepeden giriyor. Erkek çocukların favorisi yüzde 15 ile Örümcek Adam. Bunu, 1980 kuşağının yakından hatırlayacağı, son dönemde sinema filmleriyle yeniden hatırlanan Transformers’lar takip ediyor. Winks bebekler altıncı sırada. Bez Bebek ve Adanalı dizileri ile Hepsi kızlarını da hayal kahramanı olarak söyleyenler var.
Çocuk dendiğinde akla hemen çizgi filmler gelir. Ankete katılan 2 bin 378 çocuktan 646’sı, yani yüzde 27’si Sünger Bob’u izliyor. Onu, BEN 10 ve Dora takip ediyor. Peki ya bir dönemin Tom ve Jerry’si ile yeşil Ninja Kaplumbağalar? Bu ikisi ancak yüzde 5 ile ilk 10 arasında yer alabiliyor.

BÜYÜYÜNCE ATATÜRK OLMAK İSTEYEN VAR

En sevdiğiniz şarkıcı kim sorusuna verilen cevap, Eurovison’un da etkisiyle olsa gerek yüzde 43 ile Hadise. Onu çocukların şarkılarını ezbere bildiği ve konserlerini tıklım tıklım doldurduğu üç genç kızdan oluşan Hepsi Grubu takip ediyor. Minik dinleyicilerin üçüncü tercihiyse, yüzde dokuz ile popstar Tarkan. Rap müzik çocuklarında ilgisini çekiyor. Bu yüzden Tarkan’ın ardından sırayı Ceza alıyor. Onu İsmail YK izliyor. Çocuklar yabancı şarkıcıları da es geçmiyor. Beyonce 23 kişi, Jennifer Lopez 20 kişinin tercihi oluyor. En sevdikleri şarkıcılar arasında Adanalı ile annesini gösterenler de var.
Büyüdüğünüzde ne olmak istiyorsunuz, sorusuna en klasik cevap gelmiş. Yüzde 25’i doktor olmak istiyor. Bunu yüzde 19’la öğretmen, yüzde 11’le polis, yüzde 3’le futbolcu ve yüzde 2’yle şarkıcılık takip ediyor. İki çocuk ise büyüyünce Atatürk olmak istediklerini söylemiş. Her ne kadar bu cevap ilk beşe giremese de, en ilginç ve gelecek vaat eden yanıtlar arasında.

KARDEŞİM OLSUN BAŞKA BİR ŞEY İSTEMEM

Ankete katılan her yüz çocuktan ikisi “Kardeşim olsun başka bir şey istemem” cevabını vermiş. Aşk, köfte ve ışınlanmak isteyenler ile felaket olsun herkes cennete gitsin ve hep kendi istediğim olsun diyenler de var.
Yüzde 14’ü en çok hediye aldığı zaman seviniyor. Bunu oyun oynamak izliyor. Yüzde 2’si ise aileleri birlikte vakit geçirdikleri zaman mutlu oluyor.

Onları en çok kızdıran, kardeşleri ve hemen ardından arkadaşları. Ablasına, annesine ve babasına kızanlar, kendisine yalan söylenmesine ve özellikle oyuncakları kırıldığında sinirlenenler hayli fazla. Ayrıca, ailelerinin kavga etmelerine, evde bağırılmasına ve ebeveynlerin onlara kızmasına tahammül edemiyor, etkilendiklerini dile getiriyorlar.
Gelelim yemek seçimlerine... En sevilen yemek sıralamasından ilk üçte, yüzde 23 ile makarna, yüzde 18 ile hamburger ve yüzde 17 ile pizza var. Köfte, patates kızartması, sosis ve pilav onları takip ediyor. En sevilmeyen yemek, yüzde 21 ile pırasa.
En çok izlenen televizyon kanalları arasında TRT Çocuk yüzde 28 ile birinci. Onu Yumurcak TV takip ediyor. Cartoon Network ve Nickelodeon da çocukların favorileri arasında. Ulusal kanallar arasında en sevdikleri Kanal D.

CANI SIKILAN KARDEŞİNİ ISIRIYOR

Canı sıkılan çocuklara ne yapmak istedikleri sorulduğunda, çocuğunluk elbette oyun oynamak, diyor. Bunu yüzde 8’lik bir oranla kitap okumak takip ediyor. Geri kalan ilham verici cevaplar arasında şunlar var: Kardeşimi ısırırım, mızmızlanırım, sinirlenirim, babamla kavga ederim, İkea’ya giderim, Recep İvedik izlerim.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!