Sumo güreşçileri Edirne'ye geldi

Güncelleme Tarihi:

Sumo güreşçileri Edirneye geldi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 25, 2010 09:28

Beş sumo güreşçisi, 649. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri Kültür Haftası etkinlikleri kapsamında Edirne'ye geldi. Sumo güreşçileri yarın akşam Selimiye Meydanı'nda gösteri maçı yapacak.

Edirne Vali Yardımcısı Abdullah Aslaner, Devlet Su İşleri Meriç Nehri Kıyısı Sosyal Tesisleri'nde, teknik direktör, kuaför, hakem, cazgır, spor kulübü başkanı ve 5 sumo güreşçisinden oluşan Japon heyetinin onuruna yemek verdi.

1500 yıllık tarihi olan ve bugüne kadar baş sumo güreşçisi Olarak tabir edilen 60 sumo güreşçisinden biri olan spor kulübünün başkanı Shibata Yama, yaptığı açıklamada, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın davetiyle Türkiye'de bulunmaktan büyük onur duyduklarını söyledi.

Yama, güreşlerin dostluk köprüsü kuracağına inandıklarını ifade ederek, “Geleneksel Türk ve Japon güreşlerinin köprü olarak çok güzel dostluklar oluşturacağını biliyoruz. Yarınki gösteriyi sabırsızlıkla bekliyoruz. İki spor birbirine benzese de çok büyük farklılıkları var. Kazanma şekli, güreşme şekli birbirinden farklı ama ikisi de çok köklü” dedi.

“4 YILDIR SUMO GÜREŞÇİLERİNİ EDİRNE'YE GETİRMEK İÇİN ÇOK UĞRAŞTIK”

Vali Yardımcısı Abdullah Aslaner de 2010 yılının Türkiye'de Japon yılı olduğunu anımsatarak, şunları ifade etti:

“Biz 4 yıldır sumocuları Edirne'ye getirmek için çok uğraştık. Bu sene gerçekleşti. 5 sumocu ilimize geldi, yarın korteje katılıp, bir gösteri yapacaklar. Daha sonra da güreşleri izleyecekler. Bu sayede iki spor arasında, iki kültür arasında bir iletişim olacak. Her iki güreşin tanıtımına da katkı sağlayacak. Geldikleri için teşekkür ediyorum.”

Sumo güreşçilerinden Akino Mine (33) ise Türkiye'de bulunmaktan büyük keyif duyduğunu belirterek, “Yabancı bir ülkede bulunmak ayrı bir keyif, aynı sporun farklı bir tarzını yerinde izlemekte ayrıca farklı bir his yaratıyor. Türkiye'yi bilmiyordum ama buraya geldikten sonra, gördüğüm, duyduğum ve hissettiklerim Türk insanına bir kat daha yaklaştırdı ve bunu ülkemde de sıklıkla anlatacağım” diye konuştu.
Türk yemeklerinin doyuruculuğundan söz eden Mine, “Japon yemekleri güzel, Türk yemekleri de... Ama Türk yemekleri çok doyurucu, hemen doyuyoruz” dedi.

Japon konuklara, Türk yemekleri ikram edildi. Köfte, tavuk şiş, salata, peynir ve kavunun olduğu menüde, sumo güreşçileri köfte ve kavunun fotoğrafını çekti.

SUMO GÜREŞÇİLERİ İÇİN ALAN HAZIRLANDI

Öte yandan Sumo güreşçilerinin yarın saat 19.00'da yapacakları gösteri maçı yapacakları alan Edirne Belediyesi ekipleri tarafından hazırlandı. 3 kamyon kumun döküldüğü kumlar silindir yardımıyla sıkıştırıldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!