Sümerbank desenleri Türkiye turunda

Güncelleme Tarihi:

Sümerbank desenleri Türkiye turunda
Oluşturulma Tarihi: Ocak 06, 2018 11:32

Sümerbank desenleri Türkiye turunda

Haberin Devamı

İZMİR Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Moda ve Tekstil Tasarımı Bölümü tarafından Sümerbank kumaşlarının yeniden üretilmesiyle hazırlanan sergi, Ankara'da Çankaya Belediyesi işbirliğiyle Çağdaş Sanatlar Merkezi'nde 12 Ocak'ta açılacak.

İEÜ bünyesinde koruma altına alınan İzmir Halkapınar Basma Müessesesi Sümerbank kumaşlarından yola çıkılarak hazırlanan sergide, Türkiye'nin giyimine yön veren tasarımlar sunulacak. 1950'lerden 1990'lara uzanan elbise tasarımlarının, Sümerbank pijamalarının ve ev tekstil ürünlerinin yer aldığı sergi 12 Şubat'a dek açık kalacak.

İEÜ Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ender Yazgan Bulgun, üniversite bünyesinde korunan 200 bine yakın kumaş bulunduğunu belirterek, "Türkiye'nin modasına yön veren Sümerbank kumaşları ve arşivinden oluşan sergimiz İzmir, Aydın ve Bursa'nın ardından başkentimiz Ankara'da sergilenecek. Yeniden baskılarını hazırlayarak diktiğimiz dönem giysileri, Sümerbank pijamaları, 1970'lerden başlayarak Sümerbank fabrikalarında dikilen kadın, erkek ve çocuk kıyafetleri, mutfak malzemeleri, kumaş kartelaları gibi sanayileşme devriminin mirasına yeniden dikkat çekeceğiz" dedi.

İEÜ Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Moda ve Tekstil Tasarımı Bölüm Başkan Prof. Dr. Elvan Özkavruk Adanır da, Sümerbank kumaşlarının yaklaşık 6 bin 600'ünün dijital ortama aktarıldığını ve www.tudita.com web adresinden ziyaret edilebildiğini kaydetti. Prof. Dr. Adanır, sergide 1933'lü yıllardan 2000'lere dek Sümerbank'ın tarihi, Türkiye'nin modasında yaşanan değişikliklerin anlatıldığını dikkat çekerek, "Sümerbank bir dönem tüm ulusu giydirdi. Herkesin mutlaka bu markayla bir anısı bulunuyor. Projemizi duyanlar sandıklarından Sümerbank'a ait her objeyi bize getirerek destek oldular. Biz de bu tarihi yeniden gün ışığına çıkarıyoruz. Sümerbank'ın kalıcı bir müze haline gelmesini istiyoruz. Türk tekstil tarihine ışık tutmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

İZMİR, (DHA)

FOTOĞRAFLI

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!