Sümerbank desenleri Türkiye turunda

Güncelleme Tarihi:

Sümerbank desenleri Türkiye turunda
Oluşturulma Tarihi: Ocak 21, 2017 12:07

Sümerbank desenleri Türkiye turunda

Haberin Devamı

İZMİR Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Moda ve Tekstil Tasarımı Bölümü, Türkiye'nin sanayileşme devriminin mirasını oluşturan Sümerbank kumaşları, elbiseleri ve ev tekstil ürünlerinin hafızalardaki yerini Bursa'da tazeliyor.
Kapatılan İzmir Halkapınar Basma Müessesesi'nden alınarak İEÜ bünyesinde koruma altına Sümerbank kumaşlarının yeniden üretilmesiyle hazırlanan sergi, İzmir ve Aydın'ın ardından Bursa Merinos Tekstil Sanayi Müzesi'ndeki yerini aldı. Sergi, 5 Mart'a dek açık kalacak. Serginin açılışında konuşan İEÜ Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Moda ve Tekstil Tasarımı Bölüm Başkanı Prof. Elvan Özkavruk Adanır, üniversite bünyesinde korunan 200 bine yakın kumaş bulunduğunu, bunun yaklaşık 6 bin 600'ünün dijital ortama aktarıldığını ve www.tudita.com web adresinden ziyaret edilebileceğini söyledi. 1933'lü yıllardan 2000'lere dek Sümerbank'ın tarihi, Türkiye'nin modasında yaşanan değişikliklerin sergiyle anlatıldığını belirten Prof. Dr. Adanır, "Sümerbank bir dönem tüm ulusu giydirdi. Herkesin mutlaka bu markayla bir anısı bulunuyor. Projeyi duyan İzmirliler sandıklarından Sümerbank'a ait her objeyi bize getirerek destek oldular. Umarım Sümerbank'ın kalıcı bir müzesi olur ve Türk tekstil tarihine ışık tutmaya devam eder" dedi.
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanvekili Abdülkadir Karlık da, "Türk ekonomisine katkılar sağlayan Sümerbank Merinos Yünlü Sanayi Müessesesi, günümüze taşınarak Merinos kompleksine dönüştürüldü. Merinos Tekstil Sanayi Müzesi de açıldığı günden bu yana geleneksel tekstil çalışmalarını ve sergilerini Bursalılarla buluşturuyor. '1956-2000 Yılları Arası Sümerbank Desenleri' isimli serginin eski bir Sümerbank kuruluşu olan müzede sergilenmesi ayrı önem taşıyor. Sergide, 1956-2000 arasında üretilmiş kumaşlar farklı teknikler kullanılarak tekrar üretilmiş ve bu kumaşlardan dikilmiş dönem giysileri bulunmaktadır" diye konuştu.
Merinos Tekstil ve Sanayi Müzesi Küratörü Prof. Dr. Ayten Sürür de, bir neslin hafızasında yer eden Sümerbank ürünlerinin hayatın içerisinde önemli yer tuttuğunu kaydetti.
İZMİR, (DHA)
FOTOĞRAF


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!