Sulukule’ye rap’le sahip çıkıyorlar

Güncelleme Tarihi:

Sulukule’ye rap’le sahip çıkıyorlar
Oluşturulma Tarihi: Mart 10, 2017 12:46

İsimlerini Türkiye’nin önde gelen çağdaş sanatçılarından Halil Altındere’nin İstanbul Bienali’nde sergilenen işi ‘Wonderland’le duyurdular. Daha sonra dünyaca ünlü müzelerden MoMa’nın koleksiyonuna dahil olan bu video’da, Tahribad-ı İsyan grubu rap müzikle Sulukule’deki kentsel dönüşüme isyan ediyordu. Şimdi isyanı büyüttüler. Arkalarına Kenan Doğulu’nun desteğini alarak ilk albümlerini çıkardılar. Amaçlarının; müzikle şehre sahip çıkmak ve önyargıları yıkmak olduğunu söyleyen grupla bir araya geldik.

Haberin Devamı

İsyanınız nelere?

V.Z.: İsyanımız sadece evlerimizin yıkılmasına değil, insanların üzerine bombalar atılmasına. Zor duruma düşürülen herkes için isyanımız...

Slang: Bazen kadere, bazen kendimize, bazen zedelenen dostluklara, dağılan ailelere... Genelde içmeselelerimize, içsavaşlarımıza...

Zen-G: Okul sistemine de, insanların bizi pislik olarak görmelerine de isyanımız var!

DAĞDAN GELİP BAĞDAKİNİ KOVMA MUHABBETİ OLDU

Neden öyle görüldüğünüzü düşünüyorsunuz?

Zen-G: Şeytana nazaran tabii çok temiziz... Böyle görülmemizin sebebi herhalde kalıplar.

Size yapıştırılan hangi etiketlerin acısını çektiniz?

V.Z.: Sulukule’de yaşıyorsan bir sıfır mağlupsun. Hele bir de rap’çiysen, iki sıfır... O yüzden amacımız, şarkılarımızla bu tip önyargıları yıkmak.

Sulukule’den yüzlerce aile TOKİ konutlarına yerleştirildi... Siz?

Haberin Devamı

Slang: Ben de Veysi de hâlâ Sulukule’de yaşıyoruz. Burak, Bağcılar’a taşındı. Benim evimin olduğu Çınar tarafı yıkılacağı sırada Sulukule’yi yıkmanın yasal olmadığı ortaya çıktı ve yıkım durdu. Ben kalan son iki sokaktan birinde oturuyorum.

Sulukule’de neler değişti?

Slang: Zengin ve işçi Suriyeliler taşındı. Zengin olanlar daha cool takılıyor. İşçi Suriyelilerse bir evde 15-20 kişi kalıyor.

V.Z.: Sokaklar tel örgülerle ayrılıyor. Bu ayrım da zaten zengin-fakir ayrımını göze sokuyor.

Artık mahallenizde kendinizi ‘öteki’ gibi mi hissediyorsunuz?

Slang: Biz hissetmesek bile orada bize öyle hissettiriyorlar.

Zen-G: Abi kısacası dağdan gelip bağdakini kovma muhabbeti oldu.

Eski Sulukule nasıldı?

Slang: Yaz akşamları gece komşular halılarını serip çekirdeklerini alıp otururdu. Biz sabaha kadar saklambaç oynardık. Her zaman müzik vardı. Herkes akraba gibiydi. O günler çok güzeldi...

Müziğiniz bir şeyleri değiştirebilir mi?

Slang: Evet ama moruklar için değiştireceğini düşünmüyorum. Gençler için olabilir, isteğimiz zaten onlara ilham olabilmek.

Sulukule’ye rap’le sahip çıkıyorlar

Haberin Devamı

SULUKULE’DE YOLUNU KESİYOR OLABİLİRDİK!

Rap müzik size yeni neler kattı?

V.Z.: Bu müzik bizim daha açıkkafalı olmamızı sağladı.

Zen-G: Hayat yadırganmaya gelmiyor. Nereden koyuyorsa oradan devam etmeye çalışacaksın...

Müzikle ilgilenmeseydiniz bugün nerede olurdunuz?

Slang: Sulukule’de yolunu kesiyor olabilirdik!

Albümde sizi en iyi ifade eden sözler hangileri?

V.Z.: “Bir bardak gibi elden ele dolaşır kaderin.” Kendi kaderimin de böyle olduğunu düşünüyorum.

Slang: “Bu kalemle yazmak yerine kendimi deşebilirdim de.” Ayağımın kaymasına ramak kala kendi umudumu yarattım bu dizeyle.

Zen-G: “Biz annenin onlarla oynama dediği çocuklarız.” Bizi biz yapan insanların bu önyargılarıydı. Bizi ne kadar küçük gördülerse o kadar tırmaladık. Şimdi o çocukların anneleri bile bizi dinliyor.

Haberin Devamı

Bir şarkınızda, “Bu yok çukurunda anca bir b*k olucaz” diyorsunuz... Gelecekten beklentiniz nedir gerçekten?

V.Z.: Umutsuz değiliz. Biz azla yetinerek mutlu olunan bir kültürden geliyoruz. Müziğimizle bunun herkes için mümkün olabileceğini anlatmaya çalışıyoruz. Geleceğe karşı en önemli beklentimiz ailelerimizi kurtarmak.

Rap’çiler arasında hep bir rekabet olur. Sizde durum nasıl? Mesela şimdilerde Çağatay Akman var...

Slang: Onları bize sorma. Aslında Türkçe rap’te iyi bir ivme var. Eypio, Yener Çevik gibi isimlerle... Bu da hoşumuza gidiyor.

Albümünüzü Kenan Doğulu prodüktörlüğünde çıkardınız. Artık daha geniş bir kitleye hitap edeceksiniz. Parıltılı dünya korkutuyor mu?

Haberin Devamı

Slang: Kendime ve arkadaşlarıma güvenim tam. Ama ailelerimiz geldiğimiz yeri unutmamızdan korkuyor. Oysa söylediğimiz her şarkı bizi yeniden Sulukule’ye götürüyor.

Zen-G: Kenan Doğulu’yla çalışmak büyük şanstı. Aramızda patron-işçi ilişkisi değil, abi-kardeş ilişkisi var.

ŞEBNEM FERAH’LA DÜET YAPTILAR

Tahribad-ı İsyan’ın albümü sekiz şarkıdan oluşuyor. ‘Yağmur Tanesi’ isimli şarkıda Şebnem Ferah’la, ‘Ölene Kadar’ isimli şarkıdaysa Fuat’la düet yapıyorlar. İlk kliplerini ‘Suç mu?’ isimli şarkıya çektiler.

Grup nasıl oluştu?

Asil ve Burak’ın yolları yıllar önce lisede kesişiyor. Veysi de o dönemde dansa meraklı biri olarak tanınıyor. Bu üç genç bir gün güçlerini birleştirmeye karar veriyor. ‘Sulukule Çocuk Sanat Atölyesi’nin kurucusu, Funda Oral’ın tavsiyesiyle şarkılarında yıkılan Sulukule’yi anlatmaya başlıyorlar. Grup üyeleri; “Kafamızın üstünde dönmek yerine milleti kafasının üzerinde döndürmek istedik” diyor.

Haberin Devamı

DÜNYA, CEHENNEMİN MANİTASIDIR TAHRİBAD-I İSYAN SOKAKLARIN HARİTASIDIR 

Sulukule’ye rap’le sahip çıkıyorlar

Kenan Doğulu: Halil Altındere’nin İstanbul Bienali’ndeki video işini gördükten sonra çok heyecanlandık. Tahribad-ı İsyan rap grubunun başarılı performansı beni derinden etkiledi. Yaklaşık iki gün aklımdan çıkmadı. Onlara nereden ulaşacağımı düşünürken müzisyen arkadaşım Murat Çekem’in bir telefonuyla inanılmaz bir sürpriz yaşadım. Çekem bana üç müzisyen dinletmek istediğini söyledi. Onlar, Tahribad-ı İsyan’dı! Evrenin bir mesajı gibiydi. Hemen çalışmalara başladık. Kayıtlar üç seneye yakın sürdü. Tahribad-ı İsyan müzik dünyası için yeni bir renk... Dünya cehennemin manitasıdır, Tahribad-ı İsyan sokakların haritasıdır!

YAKINDAN TANIYALIM

Sulukule’ye rap’le sahip çıkıyorlar

Asil Koç (Slang) (solda): Sekiz yıldır lisedeyim. Anne-babam ayrı. Üç dayım, anneannem ve annem aynı evde yaşıyoruz. 13 yaşımda bir argo sözlük buldum. İlgimi çekti. Sahne adı olarak bu yüzden Slang’i (İngilizcede argo) seçtim...

Burak Kaçar (Zen-G) (ortada): 22 yaşındayım. İki yıllık üniversitede okuyorum. Eğitimime devam edeceğim. Anne-babam ayrı. Ben annem ve kız kardeşimle yaşıyorum. Zeytinburnu’ndaki abilerim, esmer olduğum ve bol giyindiğim için beni ‘zenci’ diye çağırırlardı. Ben de ‘Zen-G’ şeklinde rap diline çevirdim adımı.

Veysi Özdemir (V.Z.) (sağda): 22 yaşındayım. Üniversiteye hazırlanıyorum. Adıma yakın olduğu için ‘V.Z’ yi kullanıyorum.

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!