Suluhan esnafının ‘seyyar’ isyanı

Güncelleme Tarihi:

Suluhan esnafının ‘seyyar’ isyanı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 24, 2017 15:32

Tarihi Suluhan’daki takıcı esnafı, ellerinde çantalarla belediyelerin takı tasarım kurslarına katılan vatandaşlara takı malzemesi satanlardan dert yanıyor. Bu satışların önlenmesi için belediyelere dilekçe veren esnaf, “Bazı insanların vergisini ödemeden malzeme satmasına karşıyız. Vergisini ödeyen esnaftan alışveriş yapılmalı” diyor.

Haberin Devamı

Ulus’taki tarihi Suluhan’da takı malzemeleri satışı yapan esnaf, belediyelerin takı tasarım kurslarına katılan vatandaşlara satış yapan seyyar satıcılara karşı harekete geçti. Uzun zamandır devam eden seyyar satışlar nedeniyle işleri düşen esnaf, çareyi takı tasarım kursu açan belediyelere dilekçe vermekte buldu. Yaklaşık üç hafta önce kendi aralarında imza toplayan çarşı esnafı, kursiyerlerin seyyar takı malzemesi satışı yapan şahıslardan alışveriş yapmasını önlemek amacıyla Büyükşehir Belediyesi ile Çankaya, Keçiören, Yenimahalle, Altındağ ve Etimesgut belediyelerine dilekçe verdi. İddiaya göre esnafın talebine Keçiören Belediyesi olumlu cevap verirken, Etimesgut ve Yenimahalle belediyelerinden olumsuz yanıt alındı. İmza kampanyasını başlatan esnaf Kimya Erdoğan, şunları söyledi:

Haberin Devamı

ESNAFTAN ALIŞVERİŞ YAPSINLAR

“Biz bazı insanların vergisini ödemeden, dışarıdan valizle malzeme getirip satmasına karşıyız. Bu da en çok belediye kurslarında yaşanıyor. Bununla ilgili de belediyelere dilekçe verdik. Keçiören Belediyesi, konuyla ilgileneceklerini ve bu durumu kendilerinin de istemediğini yazdı. Etimesgut ve Yenimahalle’den ise ‘öğrencilerimize karışmıyoruz, istedikleri yerden alabilirler’ tarzı yanıtlar aldık. Ama ‘İlla gelip bizden alsınlar’ demedik, ‘Vergisini ödeyen herhangi bir esnaftan alışveriş yapsınlar’ dedik.”

Suluhan esnafının ‘seyyar’ isyanı

BİZİM İŞİMİZİ BALTALIYORLAR

33 yıllık çarşı esnafı İsmet Özkan ise şöyle konuştu: “Belediyelerin kurslardaki amacı gayet güzel. Biz de elimizden geldiği kadar yardımcı oluyoruz. Ama bazı insanlar sırt çantasıyla gidip İstanbul’daki perakende ya da toptan satış yapan yerlerden malzeme doldurup geliyor. Sonra ilçelerin kurslarını tek tek dolaşıp, malzeme satıyor. Orada haksız kazanç var çünkü ne vergi en algı. Bizim işimizi baltalıyorlar. Esnaf olarak zor günler yaşıyoruz zaten. Yani parça başı 5-10 kuruş kârımız var. Bir de bunlar olunca iyice zor duruma düştük.”

Haberin Devamı

İNTERNET SATIŞLARI İÇİN MALİYE BAKANLIĞI'NA ÇAĞRI

Öte yandan sosyal medya üzerinden takı malzemesi satışı yapılmasına da dikkat çeken Özkan, “İnternette de kaçak satış var. Yani sosyal medya yoluyla kayıt dışı bir sayfa açıyorlar ve satış yapıyorlar. Maliye’nin bunun da önüne geçmesi lazım” ifadelerini kullandı.

Suluhan esnafının ‘seyyar’ isyanı

Osmanlı’nın 8’inci padişahı İkinci Beyazıd’ın emirlerinden Hasan Paşa tarafından 1511 yılında inşa edilen tarihi han, Başkent’in tarihe meydan okuyan yapıları arasında yer alıyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!