Şükür: Federasyon başkanı olabilirim

Güncelleme Tarihi:

Şükür: Federasyon başkanı olabilirim
Oluşturulma Tarihi: Haziran 18, 2010 11:01

Manisaspor’dan gelen teknik direktörlük teklifinden dolayı büyük bir gurur duyduğunu belirten Hakan Şükür, futbolun daha çok idari bölümünde yer almak istediği için bu nazik teklifi kabul etmediğini söyledi.

Radyospor’da Özgür Sancar’la Haber Özel Programı’na katılan Şükür, “Politikaya girmeyi düşünüyor musunuz? Şeklindeki soruya, “Hiçbir zaman düşünmedim; ama Federasyon başkanlığı ya da daha etkin bir hâle getirilmesi durumunda Spor Bakanlığı’nı düşünüyorum” şeklinde cevap verdi.

Türkiye’deki kulüp yöneticiliğini de eleştiren Hakan Şükür, başarının şampiyonluğa endeksli düşünülmemesi gerekiyor, iyi oyuncu yetiştirmek de başarıdır. Mesela, Fenerbahçe bu anlamda hiç oyuncu üretmiyor. Alttan hiç oyuncu gelmiyor. Uzun senelerdir milli takımımızda oynayacak bir oyuncu üretemiyor. Bir tek Semih var. O da kendi takımında çok fazla oynatılmıyor” dedi.
Arda Turan’a bazı gerçekleri gösterdiğini dile getiren Hakan Şükür, “Arda’nın geçenlerde bir röportajını okudum. Söylemlerinde bir burukluk var. Kendisi üzerinden gündem değiştirildiğinin farkında. Başarısız ya da sıkıntılı dönemlerde Arda ön plana çıkartılarak, gerçek sorunlar perdeleniyor. Arda kötüymüş havası yaratıldı. Bu nedenle Avrupa Kulüpleri, Arda’nın transferi için gereken parayı vermeye çekiniyorlar” şeklinde konuştu.

FENERBAHÇE MİLLİ TAKIMDA UZUN YILLAR OYNAYACAK OYUNCU ÜRETEMİYOR
Doğru olmayan yönetici anlayışları nedeniyle gerçek başarının yakalanamadığını belirten Hakan Şükür, “Sağlam yönetici tipleri futbolumuzda sınırlı… Lokomotif olarak değerlendirilen takımlarımızın yönetim anlayışlarına baktığınız zaman, kayıp geçen sezonlarda, bunu şampiyon olunamamak şeklinde değerlendirmiyorum, oyuncu çıkarmak ya da geleceğe umutlu bakmamızı sağlayacak oyuncu üretmek açısından söylüyorum ortaya hiçbir şey konulamadı. Mesela, Fenerbahçe bu anlamda hiç oyuncu üretmiyor. Alttan hiç oyuncu gelmiyor. Uzun senelerdir milli takımımızda oynayacak bir oyuncu üretemiyor. Bir tek Semih var. O da kendi takımında çok fazla oynatılmıyor” dedi. 

FUTBOLDAKİ TEMEL SORUN YÖNETİCİLERİN DOĞRU OLMAYAN ANLAYIŞLARI
Başarının sadece şampiyonluklara endeksli olmaması gerektiğini belirten Hakan Şükür, “Yönetim anlayışının bir an önce başarıyı yakalama hedefi gerçek başarının gelmesini engelliyor. Toplam olarak baktığınızda başarısız oluyorsunuz. Günü kurtarma politikaları, geleceğe hayal satma politikaları nedeniyle yöneticiler ‘ben bu seneyi başarısız geçirdim; ama iki tane, üç tane oyuncum kazandım’ deme hazzını yaşayamıyorlar” diye konuştu.

YABANCI TEKNİK DİREKTÖRLER İÇİN TÜRKİYE’DE ALDIKLARI SONUÇ ÖLÇÜ OLMUYOR
Türkiye’ye gelen hiçbir teknik direktörün ülkemizde elde ettiği sonuçlar, onların Avrupa’daki kariyeri için bir başarı ölçütü olmadığını dile getiren Şükür, “Hidink, Fenerbahçe’den gitti, daha sonra çok büyük paralarla Türkiye’ye geldi. Aragones öyle, Del Bosque öyle…  İş yine yönetim anlayışına dayanıyor. Bu teknik adamlara sabır gösterilseydi; en azından burada oyuncu çıkarabilirlerdi. Onlar da yönetim anlayışlarının kurbanı oldular” dedi.

FEDERASYON BAŞKANI OLABİLİRİM
“Politikaya atılmak gibi bir düşüncem hiçbir zaman olmadı. Ülkemiz için bir şey yapmak adına zorunlu olarak siyaseti girmek gerekmiyor. Rengini belli eden tavır zaten ülkeye bir hizmettir. İlle de bir yere bağlı olmak gerekmiyor” diyen Şükür, Federasyon başkanlığı ya da bakanlığı da düşündüğünü belirterek, “Sporun her kademesinde bulundum. Bunu kullanabileceğim her hangi bir alanda ülkeme hizmet etmek isterim. Federasyon başkanlığı olabilir. Bakanlık biraz daha çehre değiştirir, daha etkin bir konuma gelir. Böyle bir şey olabilir. Ya da bir kulüpte örnek teşkil edecek şeyler yapmak da ülke için bir siyasettir. Zihniyetin böyle olması gerekir” şeklinde konuştu.

ARDA GERÇEKLERİ BAŞINA BİR ŞEYLER GELİNCE ANLADI
Arda Turan’ın yeniden gündeme getirilmesine de değinen Şükür, “Arda’nın geçenlerde bir röportajını okudum. Söylemlerinde bir burukluk var. Medyaya da bunu söylüyor olması zor bir tavır. Bizler bu yollardan geçtik. Bu dönemlerde bir şeylerin dinleyip anlamak çok zor; ancak başına bir şeyler gelince anlıyorsun” dedi.

HAYAL DÜNYASINA KENDİNİ KAPTIRDI
Genç futbolcunun üzerinden gündem değiştirildiğini savunan Hakan Şükür, yıldız futbolcuyla sık sık konuştuğunu belirterek, şunları kaydetti: “Arda, bu anlamda gündem değiştirebilecek şekilde kamuoyunun gündemine geldi. Bunu sağlayan bir yapı vardı. Ama Arda hatasız diyemeyiz. Bu hayal dünyasında kendini kaptırdığı zamanlar oldu. Ama kolay da bir yük değil. Ben ona şunu söyledim: “Sana sunulan bu pembe tablodan kaçabildiğin ölçüde ve gerçeği gördüğün ölçüde ayakta kalabilirsin.” Çok sağlam karakterde bir oyuncu; ama zaman zaman bu hayal dünyasından kaçamadı. Çok önemli bir konumda; şu anda reklam yıldızı oluyor. Başkasının 100’lerce kez yaptığı hatayı Arda, bir kez yapıca, bu insanların gözünden düşmesi için yeterli bir sebeb oluyor. Çok sempatik bir oyuncu, ama bulunduğu konumun gerektirdiği yönetimi yapabildiğini söylemek doğru değil.”


ARDA’YI KÖTÜ GÖSTERMEYE ÇALIŞTILAR O YÜZDEN AVRUPA TAKIMLARI TRANSFERİ İÇİN GEREKLİ PARAYI VERMEK İSTEMİYORLAR
Hakan Şükür Arda ile ilgili düşüncelerini şu sözlerle özetledi: “Arda, bana bazı şeyleri anlatıyor: “Sakatlanana kadar Galatasaray takımının en iyi oyuncusuydum” diyor. Çok talihsiz bir darbe sakatlığı yaşadım. O sırada Galatasaray kötü gitti; yönetimin plansız icraatları, yapılan transferler, belki antrenör tercihi vb hatalar eleştirilmesin diye Arda gibi gündem değiştirebilecek bir oyuncu üzerinden politika üretildi. Bunu çok net söylüyorum.
 
Arda, bunu biliyor. Anlamış durumda. Arda’nın bununla baş edebilmesi kolay değil. Sanki Arda kötüymüş havası verildi. Oysa hep birlikte gördük ABD’deki Milli Takım maçlarında çok iyiydi. Arda üzerinden gündem yaratarak, bazı şeyleri kapatma düşüncesi bugün Avrupa Kulüpleri’nin Arda için gereken parayı vermesini önüne geçiyor.
Galatasaray, çok para kazanırsa Arda’nın gitmesini canı gönülden isterim. Belirli bir sistemin içerisinde, pek çok yıldızın içerisinde çok daha farklı bir performans göstereceğine inanıyorum. Ama burada kaldığı zaman bu zorlukları yaşayacaktır.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!