Suikast silahının kaydı neden olmaz

Enis BERBEROĞLU
Haberin Devamı

Aslında Türkiye gibi kibarca, ‘‘Düşük yoğunluklu çatışma'' tabir edilen 14 yıllık büyük bir isyanı bastırmaya uğraşan ülkede bu soru abestir.

Suikast silahının resmi kaydı tutulmaz, hesabı sorulmaz. Güneydoğu'daki, büyük kentlerdeki huzur ortamı için bu sessiz kontrata uyulur.

Yine de terörle mücadele adına bu silahları kullananların topluma borçlu oldukları tek yanıt vardır:

- Vatandaşın vergisiyle satın alınan, kamu malı suikast silahının Abdullan Çatlı çetesinde işi ne?

* * *

Suikast silahından söz ederken abartmıyoruz, sadece İstanbul DGM Başsavcılığı iddianamesinden alıntı yapıyoruz.

Başsavcı Susurluk'ta kazaya uğrayan Mercedes'teki silahları sayarken yorumunu ekliyor:

- ...Özellikle bu silahlardan 22 kalibreli ve susturuculu Baretta marka tabanca gizlice ve sessizce birilerini öldürme ihtiyacına cevap veren tesirli SUİKAST silahıdır. (Suikast sözcüğü iddianamede büyük harfle yazılmış.)

A.92571 U seri numaralı 22 kalibreli Baretta marka bu tabanca, DGM'ye göre Emniyet kayıtlarına girdikten sonra ‘‘kayboldu''.

Baretta, 1994 Ocak ayında İsrail'le yapılan özel anlaşma ile Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından satın alındı.

10 kalem malzeme ile birlikte Emniyet Özel Harekât Daire Başkanlığı'na orijinal ambalajıyla teslim edildi. Bu malzemeler ve tabanca 15 Kasım 1994 tarihinde resmi envantere girdi.

Ama Susurluk kazasından sonra kayıtlarda yapılan incelemede Baretta'nın izine rastlanamadı. Tabanca Emniyet Genel Müdürlüğü'nün dört duvarı arasında yok oldu.

* * *

Silahın bazı örtülü operasyonlar için resmi kayıtların dışında tutulduğu Susurluk kazasında ele geçtikten sonra yapılan incelemede daha iyi anlaşıldı. Jandarma Kriminal Dairesi Başkanlığı tarafından yürütülen incelemede silahla birlikte Mercedes'te bulunan iki susturucudan birisinin özel olarak Baretta'ya uydurulmak için tadil edildiği görüldü.

Ama Baretta ile ilgili ikinci değişiklik çok daha vahimdi!

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Kriminal Polis Laboratuvarı'nda yapılan ek incelemede Baretta'nın namlusunun değiştiği saptandı. A.92571 U seri numaralı tabancaya, A.06421 seri numaralı namlu takılmıştı.

Yani tabancanın balistik sicili silinmişti. Bu tabancayla atılan mermilerin adresi artık meçhuldü.

* * *

Dünyanın her devleti, varlığı tehlikeye düştüğünde, toprakları ve milleti tehdide uğradığında örtülü operasyonlara başvurur.

Bu tür kirli işlerde kullanılan silahların resmi kayıtlarda gözükmemesi doğaldır, hatta alım-satım işlemleri gizli bilgi statüsündedir.

Ama yine dünyanın her devletinde, kamu malının yanlış ellere düşmesinin hesabı sorulur. Resmi suikast silahının iki ülkede uyuşturucudan hüküm giymiş, katliam sanığı Abdullah Çatlı'nın bulunduğu araçtan çıkması her ülkede ve kültürde büyük skandal sayılır.

Bu pisliğin temizlenmemesi devlete ve demokrasiye güveni azaltır.

Yazarın Tüm Yazıları