Sanayi üretimi Şubat'ta azaldı

Güncelleme Tarihi:

Sanayi üretimi Şubatta azaldı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 10, 2017 10:03

Sanayi üretimi Şubat'ta takvim etkisinden arındırılmış bazda bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1 artarken, arındırılmamış bazda yüzde 1.7'lik azalarak büyümede zayıf bir görünüme işaret etti.

Haberin Devamı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi Şubat'ta bir önceki aya göre yüzde 0.4 azaldı.
Öncü göstergelerin sanayide olumlu bir görünüme işaret ettiği, dolayısıyla Mart ayı verisinin önemli olduğu belirtilirken, dayanıklı tüketim mallarında uygulanan vergi indirimleri gibi desteklerin önümüzdeki aylarda büyüme üzerinde olumlu etkisi yaratabileceği belirtiliyor.

Takvim etkisinden arındırılmış sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, Şubat'ta madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 13.6 azalırken, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 0.7 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 9.4 arttı.
Odeabank notunda sermaye malı üretimindeki sert daralmanın yanında dayanıksız tüketim mallarındaki zayıflığın devam ettiği belirtilerek, "Detaylar üretimdeki yavaş toparlanmanın küresel tedarik zincirindeki aksamalardan kaynaklı olabileceğine işaret ederken Mart ayı imalat sanayi PMI ve Almanya Şubat ayı fabrika siparişlerindeki yükselişi gelecek aylar için olumlu sinyaller olarak değerlendiriyoruz" denildi.

Haberin Devamı

Notta sektörel verilerin iç talepteki kırılganlıkları teyit ederken dış talebin sanayi üretimini desteklemeye devam edebileceğini gösterdiği belirtilerek, "Mart ayında gelen öncü veriler sanayide ivmelenen bir görünüme işaret etse de ilk çeyrek büyümesi üzerindeki risklerin halen aşağı yönlü olduğunu düşünüyoruz" denildi.

Türkiye imalat sanayi satın alma yöneticisi endeksi (PMI) Mart ayında 52.3'e yükselerek 13 aydır ilk defa büyümeye işaret ederken, Şubat 2014'ten bu yana da en yüksek değeri aldı. 

Ekonomik güven endeksi Mart ayında bir önceki aya göre yüzde 5 artarak 96.1 değerine yükselirken, reel kesim güven endeksi Mart ayında bir önceki aya göre 2.8 puan artarak 108.1 oldu.

İş Yatırım Ekonomisti Muammer Kömürcüoğlu, verinin Şubat itibariyle bazı sektörlerdeki vergi teşvikinin sanayi üretimine henüz yansımadığını gösterdiğini söyleyerek, "Mart ayında gecikmeli ve güçlü bir toparlanma görebiliriz. İlk iki ay verisi büyümedeki toparlanmanın henüz güçlü olmadığına işaret ediyor. Ancak son açıklanan milli gelir verisi anket bazlı sanayi üretimi ile başta gelir idaresi kayıtlarını dikkate alan büyüme arasındaki ilişkinin zayıfladığını gösteriyor" dedi ve şöyle devam etti:

Haberin Devamı

"Dolayısıyla sanayi üretiminden yola çıkarak büyümede ılımlı bir toparlanma varsayımına gitmek zor. Büyümeyi destekleme amacıyla atılan teşviklerin etkili olmaya başlaması ile bu yılın ilk çeyreğinde büyümede sürpriz bir toparlanma görebileceğimiz düşünüyoruz."
Başbakan Binali Yıldırım bugün mobilya ve beyaz eşyadaki vergi indirimlerinin Eylül sonuna kadar süreceğini söyledi.

Ekonominin daraldığı 2009'dan bu yana en düşük büyümeyi kaydeden Türkiye ekonomisi, 2016'da iç talepteki artışla beklentilerin üzerinde büyürken, başta KGF olmak üzere hükümetin aldığı tedbirlerin 2017 büyümesine olumlu katkısı bekleniyor.

Hükümet hem bireysel tüketici hem de şirketlere yönelik kredileri canlandırmak için bazı önlemler alırken, KGF'nin de desteğiyle KOBİ'lerin kredilere daha kolay ulaşmasının önü açıldı.

Türkiye 16 Nisan'da başkanlık sistemini de içeren anayasa değişikliği referandumuna giderken, referandum sonrası ortaya çıkacak tablo da ekonomi üzerinde etkili olacak.

Haberin Devamı

2016 yılının Temmuz ayındaki darbe girişimi sonrası dönemde başlayan yatırımları ve tüketimi erteleme trendi referandum öncesi devam ediyor.
Belirsizlik nedeniyle yatırımcılar büyük yatırım kararları öncesi belirsizliklerin sona ermesini istiyor ve geçen yılın ikinci yarısından itibaren beklemede kalmayı tercih ediyor.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, üretim yöntemine göre dört dönem toplamıyla elde edilen yıllık GSYH, zincirlenmiş hacim endeksiyle 2016 yılında bir önceki yıla göre yüzde 2.9 arttı. GSYH zincirlenmiş hacim endeksi olarak (2009=100), 2016 yılının dördüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 3.5 arttı.

BAKMADAN GEÇME!