Şubat ayı işsizlik oranı yüzde 10,9

Güncelleme Tarihi:

Şubat ayı işsizlik oranı yüzde 10,9
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 16, 2016 10:05

İşsizlik oranı Ocak, Şubat ve Mart aylarını kapsayan Şubat döneminde hizmet ve inşaat sektöründeki istihdam artışı ile mevsimsellikten arındırılmış bazda 2014 yılının Mayıs ayından bu yana ilk kez tek haneye gerileyerek yüzde 9.9 olurken, arındırılmamış bazda ise yüzde 10.9 olarak gerçekleşti.

Haberin Devamı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verileri işsizlik oranında hem arındırılmamış hem de arındırılmış bazda gerilemenin Şubat döneminde de devam ettiğini ortaya koyarken, analistler önümüzdeki dönemde Suriyeli mültecilerin ucuz işgücü olarak istihdam edilmesi, jeopolitik riskler ve turizm sektöründeki sıkıntıların işgücü piyasasında baskıyı sürdürmesini bekliyor.

TÜİK verilerine göre işsizlik oranı geçen yılın aynı dönemine göre 0.3 puan, mevsimsellikten arındırılmış işsizlik ise bir önceki döneme göre 0.2 puanlık azalış kaydetti. Tarımdışı işsizlik oranı ise geçen yılın aynı dönemine göre 0.5 puanlık azalış ile yüzde 12.7 oldu.

Odeabank notunda sanayi sektöründe istihdam bir miktar azalırken, inşaat ve hizmet sektöründeki istihdam artışının işsizlik oranındaki düşüşte etkili olduğu belirtilerek, "Beklentilerden iyi gelen verilere rağmen, turizm sektöründe özellikle yaz aylarında belirginleşecek sıkıntılar nedeniyle, hizmet sektöründeki bu iyileşmenin önümüzdeki aylarda devam etmeyeceğini öngörüyor ve işsizlik oranında yıl sonu tahminimiz olan yüzde 10.4'ü koruyoruz" denildi.

İSTİHDAM GEÇEN YILA GÖRE ARTTI

TÜİK verilerine göre, 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı Şubat döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 2,000 kişi azalarak 3.22 milyon kişi olurken, 15-24 yaş grubunu içeren genç işsizlik oranı 1.4 puanlık azalış ile yüzde 18.6 oldu. TÜİK verilerine göre, istihdam edilenlerin sayısı Şubat döneminde, bir önceki yılın aynı dönemine göre 880,000 kişi artarak 26.46 milyon kişi, istihdam oranı ise 0.9 puanlık artış ile yüzde 45.3 oldu. Mevsim etkilerinden arındırılmış istihdam bir önceki döneme göre 45,000 kişi artarak 27.12 milyon kişi olarak gerçekleşirken, istihdam oranı değişim göstermeyerek yüzde 46.4 oldu.

Oyak Yatırım Başekonomisti Mehmet Besimoğlu, son yıllarda işsizlik oranındaki artışın ana nedeninin Suriyeli mültecilerin ucuz işgücü olarak kayıtlı çalışanların yerini alması olduğunu söyleyerek, "Bu arada 2014 ortasından bu yana Rusya ve Irak gibi iki ana ihracat pazarındaki sorunlar ihracatta durgunluğa neden oldu. Bu yıl ise ana risk unsuru devam eden jeopolitik riskler nedeniyle turizm sektörü. Yine de ilk çeyrek sanayi üretimi artışı güçlüydü ve aktivitenin işsizlik oranlarına yansıdığı görülüyor" dedi.

TÜİK verilerine göre Şubat döneminde herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşuna bağlı olmadan çalışanların oranı, bir önceki yılın aynı dönemine göre 0.4 puan artarak yüzde 32.1 olarak gerçekleşti. Resmi rakamlara göre Türkiye 2.7 milyon Suriyeli mülteciye ev sahipliği yapıyor. TÜİK verilerine göre işgücü Şubat döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre 877,000 kişi artarak 29.68 milyon kişi, işgücüne katılma oranı ise 0.7 puan artarak yüzde 50.8 olarak gerçekleşti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!