Suat Kılıç: "Resmi evrak olmadan devletin malını yıkamayız"

Güncelleme Tarihi:

Suat Kılıç: Resmi evrak olmadan devletin malını yıkamayız
Oluşturulma Tarihi: Haziran 01, 2013 16:15

Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, Samsun'da yaptığı açıklamada, İnönü Stadı'yla ilgili olarak, "İnönü Stadı'nın yıkılabilmesi için, yerine inşa edilecek stadın yapım ihalesinin bitmiş ve ortaya çıkmış olması lazım. Mevcut eldeki stadyum devlet malıdır. Resmi evrak olmadan devletin malını yıkıp, yarın ne olacağı belirsiz bir atmosfere bu olayı sürükleyemeyiz" dedi.

Haberin Devamı

Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, açılış ve temel atma törenleri için karayolu ile Samsun'a geldi. İlk olarak Yeşilyurt Alışveriş Merkezi'nde cezaevindeki mahkumlar tarafından yapılmış maket gemilerin yer aldığı serginin açılışını yapan Bakan Suat Kılıç, daha sonra Samsun Olimpik Yüzme Havuzu'nun temel atma törenine katıldı. Ardında da Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Kampüsü'ne çıkan Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, burada da Diş Hekimliği Araştırma Hastanesi'nin temelini attı.

Temel atma töreninin ardından basın mensuplarının sorularını cevaplayan Bakan Kılıç, olimpiyatlarla ilgili Rusya'nın Saint Petersburg kentinde yapılan ikili görüşmelerin son derece faydalı geçtiğini söyledi. Kılıç, "Hep söylüyorum. İstanbul bir dünya markası ve çok büyük artıları ve avantajları var. İstanbul o kadar kaliteli ve yaşam zevki o kadar yüksek bir şehir ki, İstanbul'u bizim anlatmamıza gerek yok. İstanbul kendini anlatıyor. İstanbul'un önündeki engelleri aşmaya gayret ediyoruz. Dünya zaten İstanbul'u tanıyor ve biliyor. Bu adaylığımız 5'inci adaylığımız oluyor. İlk 4 adaylığımızda olimpiyat coşkusu yaşayamadık. Şu an hükümet desteğimiz tam. Başbakanımız çok büyük irade ile destek veriyor. Finansman problemlerini aşan ve ekonomik sorunların çözen bir Türkiye var. Bütün bu avantajlar İstanbul için olimpiyat coşkusunu yaşatmaya yetecek avantajlardır. Heyecanla bekliyoruz" dedi.

Güreşin olimpik branşlardan çıkartılması konusuna değinen Bakan Suat Kılıç, "Son 6 aydan bu yana güreşin bir Türk sporu, bir ata sporu olmasından dolayı, güreşin olimpik branş hürriyetini koruması yönündeki çalışmalarımıza devam ediyoruz. Türk milletinin hayatında güreşin çok özel bir yeri var. Ata sporu olarak bildiğimiz güreş, peygamber sporu olarak bildiğimiz güreş ve olimpiyatın ilk branşlarından birisidir güreş. Olimpiyatın düzenlendiği ilk yıl var olan 9 branştan bir tanesi güreştir. Dolayısıyla ilk olimpik branşın olimpiyatlarda kalması bizim arzumuzdur. Ön eleme yapıldı, son üç branş kaldı. Bunlara 7 Eylül'de karar verilecek. Bizim temennimiz güreşin olimpik yolculuğuna devam etmesidir. IOS kriterleri şu aşamada buna izin vermiyor ama keşke mümkün olsa olimpik branşların sayısı biraz daha artabilse" diye konuştu.

Beşiktaş'a yeni bir stat yapılmasını hükümet olarak başından beri desteklediklerini ifade eden Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, "Başbakanımızın bu yönde kuvvetli bir iradesi var. Dolayısıyla Gençlik ve Spor Bakanlığı ile şahsımın da çok büyük bir iradesi var. İnönü Stadı'nı Beşiktaş'a yine aynı arsa üzerinde yaparak kazandırmak yönünde hükümetimizin kararlı bir tutumu var. Beşiktaş'ta herkes, kara kartal camiasının tamamı, bütün Beşiktaşlı kardeşlerimiz, başta Başbakanımız olmak üzere hükümetimizin yeni stadyum ile ilgili tutumunun farkındadır.

AK Parti hükümeti yeni stadyumun yapılmasını istemektedir. Stadyumun bulunduğu yerde yeniden yapılmasını istemektedir. Projeler üzerinde rengine varıncaya kadar, dış cephedeki taş işçiliğinin detayına varıncaya kadar çok ayrıntılı bir çalışma yürüttük. Bundan sonraki sürecinde sağlam ve hukuki bir şekilde yürümesi gerekmektedir. Hiçbir şeyi aceleye getirmemek lazım. Şu anda projenin Gençlik ve Spor Bakanlığı'nda detaylı incelemelerine devam ediliyor. Yıkım izni için yasal müsaade vermemiz lazım" dedi.

İnönü Stadı'nın yıkılabilmesi için, yerine inşa edilecek stadın yapım ihalesinin bitmiş ve ortaya çıkmış olması gerektiğini vurgulayan Bakan Kılıç, "Mevcut eldeki stadyum devlet malıdır. Devletin malının yıkılmasına karar verebilmemiz için yeni stadyuma ilişkin resmi evrakı elimize almamız lazım. Resmi evrak olmadan devletin malını yıkıp, yarın ne olacağı belirsiz bir atmosfere bu olayı sürükleyemeyiz. Beşiktaş Başkanı Fikret Orman ve eski Başkan Yıldırım Demirören ile bu konuları defalarca konuştuk. Bizim yol haritamız net ve bellidir. Yol haritamızı da en iyi Beşiktaş'ı sevenler bilmektedir. Beşiktaş'ın taraftar grupları bilmektedir. Onlarla aramızda çok heyecanlı, sıkı ve çok iyi bir diyalog ortamı var. Orada yapılacak olan yeni stadyumun 2020 Olimpiyat Oyunları'nın vitrin projelerinden birisi olacak ve Beşiktaş Stadyumu'nda 2020'de Ragbi müsabakaları yapılacak. O nedenle bugünkü durumun bir gecikme meydana getireceğini de kimse düşünmesin. Bugün yıkıma onay verilmemesinden dolayı bir gecikme söz konusu olmayacak. Çünkü zaten stadyumun inşaat ihalesi henüz yapılmadı. İnşaat ihalesi yapıldıktan ve kesinleştikten sonra bir yandan yıkım izni verilecek, diğer taraftan müteahhitlik firmasına inşaat şantiyesi kurma müsaadesi verilecek. Bir yandan yıkım devam edecek bir yandan şantiye kurulacak, bir yandan da işin yapımına başlanacak. Beşiktaş Kulübü ile müteahhitlik firması kaç günde anlaşma sağlarlar bilmiyorum, ama ilk etapta bin gün rakamından bahsedildi. O stadyumun yıkılması ve yeniden yapılması bin güne de kalmayabilir" diye konuştu.

İSTANBUL'DAKİ OLAYLAR

Gezi Parkı ile ilgili kendisine yöneltilen soruya Bakan Suat Kılıç, "Arkadaşlar dün gece yurt dışından döndüm, medyadan takip ettim. Yapacağım yorumlar sağlıklı yorumlar olmayacaktır. İçişleri bakanımız bugün ne dedi bilmiyorum, İstanbul'daki yöneticiler ne dedi bilmiyorum. Bu konuda onların görüşlerine, beyanatlarına kulak vermek daha sağlıklı olacaktır. Nihayetinde Türkiye demokratik bir hukuk devleti ve her şey bu çerçevede değerlendirilecektir. Olayı yerinde yaşayanların görüş beyan etmeleri daha sağlıklı olur" karşılığını verdi. Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, daha sonra Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nde heliport-otopark, hasta yakını evi ve ameliyathane açılışlarına katıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!