Su zayıflatır mı

Belli bir diyet ve egzersiz programına bağlı olmadan çok miktarda su içmenin zayıflatıcı bir etkisi olabilir mi? Uzmanlara göre yok ama diyet yaparken bol su içmek kilo kaybına bağlı deri sarkmalarını önlemeye yardımcı oluyor ve kabızlığı önlüyor.

Zayıflama mevsimi geldi. Aklımız başımızdan gitti. Aman dikkat! Kısa sürede çok kilo vermenin sırrı kesinlikle tek başına su değil. Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuğçe Aytulu suyun sadece diyette yardımcı bir etkisi olduğunu söylüyor.

Su zayıflatır mı?

- Suyun zayıflama diyetlerinde en önemli etkilerinden biri açlık hissini azaltmasıdır. Bununla birlikte vücutta yağ kaybedilirken oluşan atıkların vücuttan atılması suyla sağlanır. Su kaybını önlemenin en iyi yolu vücutta kaybedilen suyu yerine koymaktır. Yeterli su tüketimi ayrıca vücutta kilo kaybına bağlı deri sarkmalarını da önlemede yardımcı olur ve kabızlığı önler. Tüm bu yararlı etkilerinin yanında egzersiz ve size özel düzenlenmiş bir beslenme programı olmaksızın, su tek başına zayıflatıcı bir etkiye sahip değil.

Vücudumuzun su ihtiyacı ne kadar? Zayıflamak için gerçekten de 8-10 bardak su içmeli miyiz?

- Vücutta normal koşullarda idrarla, terle, solunumla ve dışkıyla günde yaklaşık 2,5 litre sıvı kaybı olur. Bu nedenle vücuttan atılan sıvıyı yerine koyabilmek için günde 2,5 litre yani 8-10 bardak suya veya su içeren gıdalara ihtiyacımız var. Bu nedenle su içmek için susama hissini beklemek yerine su tüketimini alışkanlık haline getirip gün boyu sık sık içmek gerekir. Vücutta sıcaklık arttığında, enfeksiyon olduğunda, diüretik (idrar söktürücü) ilaçlar kullanıldığında sıvı atımı artacağı için sıvı gereksinimi de artar. Ayrıca vücudun yağ oranı arttıkça su gereksinimi de artmaktadır.

Diyet yaparken sıcak su mu içilmeli?

- Bu çok doğru bir uygulama değil. Suyun sıcak olarak içilmesi midede daha uzun süre kalarak şişkinlik yapmasına neden olur. Sıcak suyun mideyi terk etmesi soğuk suya göre daha geçtir. Sıcak havalarda vücutta kaybolan sıvının yerine konabilmesi için, içtiğimiz su soğuğa yakın veya oda ısısında olmalı. Ayrıca egzersiz yaparken içilen suyun da sıcak olmamasını sağlamak gerekir. Yoksa egzersiz sırasında atılan aşırı sıvıyı yerine koymak zorlaşır.

Suyun bazen mide bulantısına yol açmasının nedeni ne olabilir?

- Su içerken mideniz bulanıyorsa aç karınla içmeye özen gösterebilirsiniz. Bunun dışında su yerine geçen taze meyve sularını veya ayran gibi içecekleri içmek daha kolay olabilir. Sabah uyanır uyanmaz aç karınla su içmek bir zorunluluk değil. Ancak tüketebilenler için bağırsak düzenini sağlamada yardımcı olabilir.

Su ihtiyacını taze

meyvelerle karşılayın

Çay ve kahve gibi kafeinli içecekler ve bazı bitki çayları diüretik (idrar söktürücü) etki göstererek idrar atımını artırır. Bu nedenle bu içeceklerle aldığımız suyu neredeyse atmış oluruz. Yani çay ve kahve tüketerek yeterli sıvıyı sağlamış olmayız. Çay, kahve yerine yaz aylarında meyve suları, ayran, süt gibi içecekler ve taze meyveler, sıvı ihtiyacımızı karşılamada bize daha çok destek olur. Ancak yine de ilk hedef sıvı ihtiyacını suyla karşılamaktır.

Meyve suları tüketilecekse hazır meyve suları yerine taze olanları tercih etmek, hem daha az şeker (dolayısıyla daha az kalori) almamızı hem de taze meyvelerin C vitamininden yararlanmamızı sağlar. Ancak taze meyvelerin suyu sıkılırken hemen tüketilmesine dikkat etmek gerekir yoksa vitamini azalır. Ayran ise hem kalsiyumdan zengin hem de protein içeren bir içecek olarak yaz aylarında sıvı ihtiyacımızı karşılamada iyi bir seçenektir. Ayrıca kaybettiğimiz minerallerin de yerine konmasına yardımcı olur. Eğer doymuş yağ alımınızı sınırlamak istiyorsanız, ayranı light yoğurtla da yapmanız mümkün.


Ekmek artık yasaklı değil

Bitkisel formüllerle, organik cilt bakımı felsefesini hayatımıza sokan cilt bakım uzmanı İnci Soydan, vücudu kış uykusundan uyandırma zamanı geldiğini hatırlatıyor. Aldırdığı kilolar yüzünden, kadınlar tarafından dışlanan ekmek, farklı bir özelliği sayesinde şimdilerde yeniden gözde olmaya aday. Ekmek, gençleşmek ve gençliğini korumak isteyenler için hazırlanan yüz ve vücut maskelerinin hammaddesini oluşturuyor artık. Soydan’a göre Türk kadını genelde sadece yaza girerken kendine bakmaya başlıyor: "Kışın kat kat kıyafetler altında kimse cildinin nemsiz kalıp deforme olmasını umursamıyor. Ama kışın sona ermesiyle de panik başlıyor. Çünkü artık tiril tiril, cildi açıkta bırakan kıyafetleri giyme zamanı gelmiştir."

Cilde, maskeyle "ekmek" ziyafeti

Kış sonrası vücudunuzu, kış uykusundan uyandırmak, bir anda canlılığına kavuşturmak, gençleştirmek için ekmekle hazırlanan, organik anti-age maskeyi denemelisiniz. Maskenin uygulanmasından önce yapılan tarçınlı peeling ile cilt ölü hücrelerden arındırılıp, kan dolaşımı hızlandırılıyor. Arındırılmış cilt, yapılacak maske için hazır hale getiriliyor. Ekmek başta olmak üzere, bitkisel yağlar ve bitkiler ile hazırlanan maske öncelikle cildi yeniden yapılandırıyor. Kışın soğukların etkisiyle iyice kuruyan, nemini kaybeden cildin nem seviyesini artırıyor, pul pul olan kötü görüntü tamamen ortadan kaldırıyor. Gözeneklerin sıkışmasını sağlayarak, cildin elastikiyetini artırıyor.

Güzelliğe içelim

Yaz aylarında en çok tercih ettiğimiz içecekler arasınde taze meyve suları geliyor. Yine de meyve sularının, vücudun günlük sebze ve meyve ihtiyacını tam olarak karşılamadığını hatırlatmakta fayda var. Neden mi? Meyve suyunu hazırlamak için meyvenin kabuğunu soyuyoruz. Önemli bitkisel lifler meyvenin suyunu çıkarma çalışması aşamasında kayboluyor. Oysa bunlar doyma hissini gerçekleştiren maddeler. Sonuçta meyve suyu içsek bile kısa bir süre sonra vücut yeniden meyve ve sebze gereksinimi duyuyor.

Biraz renk lütfen

Pudra, sıvı ya da krem formunda... Allık bu yaz geçmiş dönemlerde olmadığı kadar hayatımızın içinde... Makyaj artistlerinin renkli yüzler yaratmaya yemin ettiği yaz sezonunda siz hangi seçeneği arzu edersiniz?

Pudra allık

Allık içerikleri arasında en klasik olanı şüphesiz pudra formundakilerdir. Cilde mat bir görünüm kazandırır ve özellikle çok yönlülüğü pratik kullanım sağlar. Güçlü bir tonla ciltte dikkat çekicilik kazanır. Bronz tonları kadınların son dönemde en çok tercih ettiği allık rengidir. Kaliteli bir allık fırçasının üzerine bir miktar allık alın, fazla olmamasına dikkat edin. Önce elinizin üstüne fırçayı hafifçe vurun ardından dairesel hareketlerle elmacık kemiklerinizin üzerine uygulayın. Dikkat! Eğer cildinize sıvı bir allık uygulamak istiyorsanız cildinizi öncesinde pudradan arındırmalısınız. Aksi halde allık fondötene bulaşır ve cilt üzerinde lekelenmelere yol açabilir.

Krem allık

Aslında teninizi renklendirmek için ondan daha pratiğini bulamazsınız. Özellikle de kullanım sırasında... Yüzük ve orta parmağınıza bir miktar allık alın, gülümseyin ve elmacık kemiklerinizin en üst noktasına dairesel hareketlerle uygulayın. Az renkle başlayın çünkü krem allıkların etkisi bölgesel olarak artma özelliğine sahip. Eğer sürdüğünüz allığın fazla geldiğini düşünüyorsanız bir pamuk ya da sünger yardımıyla rengi azaltabilirsiniz. Yağlı ciltlerin dikkat etmesi gereken önemli bir nokta yoğun bir içeriğe sahip krem allıkların iritasyona neden olabileceğidir.

Sıvı allık

Bu formdaki bir allık makyaj konusunda artık kendi uzmanlığını yaratmış kadınlara hitap ediyor aslında. Öncelikle dikkatli uygulamak gerekiyor. Başlangıçta az bir miktar alın. Çünkü sıvı allığın yüzden çıkması da diğerlerine oranla biraz zahmetli olabiliyor. Yanağın en üst noktasından başlayarak aşağıya ve şakaklara doğru uygulayın. Buradan itibaren yanaklarda büyük bir alanı renklendirebilirsiniz. Sıvı allıkların en belirgin özelliği uzun süre kalıcılıklarını koruyor olmaları. Üstelik doğal görünümleri ve yüze kattıkları ışıltı tercih sebebi oluyor.
Yazarın Tüm Yazıları