Su ürünleri yeni öğrencilerini bekliyor

Haberin Devamı

SU ürünleri sektörü artık kabuğunu kırdı. Bir yandan kendi içinde sorunlarını yaşıyor, ama diğer yandan da hızlı büyümesini sürdürüyor. Sektörün ihracatında önemli artışlar var. Zaten büyümenin en etkin sebebi de bu. Türk su ürünleri kalitesini kanıtlayınca, zaten güçlü olan dış talep de giderek yükseliyor. Tabii bu süreçte akademik katkıların payını ihmal etmeyelim. İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Adem Tekinay ile sektörde mesleki eğitimin önemi ve projeleri konuştuk.

Tam uzmanlık tam istihdam
Prof. Tekinay, “İzmir’in yeni ve 4’ncü devlet üniversitesi olan Katip Çelebi Üniversitesi’nin Su Ürünleri Fakültesi olarak genç ve iddialı bir eğitim kurumuyuz. Dekanlığa atandığım 25 Mayıs 2011 tarihinden bu yana ‘yeni’ Fakültemizin çok yol almış olduğunu düşünüyorum. Fakültemiz İzmir’in Çiğli İlçesi’ndeki Balatçık Kampüsü’nde yer alıyor. Sahip olduğumuz fiziki alanlar, su kaynakları ve bölgenin stratejik önemi dikkate alındığında Türkiye’deki en avantajlı su ürünleri fakültesi olduğumuz söylenebilir. 2 Profesör, 3 Doçent, 4 Yardımcı Doçent ve 4 Araştırma Görevlisi olmak üzere 13 akademik personel ve ‘Tam Uzmanlık Tam İstihdam’ sloganıyla yola çıktık. Hedefimiz öğrencilerimizi tam donanımlı yetiştirerek, gelişen sektörün kaliteli eleman ihtiyacına cevap vermek. Öğrencilerimize mezun olmadan iş garantisi veriyor ve dersleri sadece kitaplara bağlı kalmadan kurduğumuz özel tesislerde uygulamalı olarak anlatıyoruz” diyor. 

Haberin Devamı

 Ar-Ge çok önemli
Tekinay, “Öğrencilerin uzmanlaşabilmesi için uygulamalı eğitime özel bir önem veriyoruz. Lisans ve lisans üstü öğrencilerimiz için teorik bilgiyi uygulamaya dönüştürme imkanı sağlayacak olan Su Ürünleri Fakültesi Eğitim, Araştırma ve Uygulama Birimi kurduk. Uygulama birimi ülkemizdeki sayılı Kapalı Devre Balık Üretim Tesisi’nden (fakültelerde bulunan) birisini ve 100’e yakın akvaryumu barındıran akvaryum ünitesini bulunduruyor. Kapalı devre sistemde levrek, çipura, alabalık ve sazan; alternatif balık türlerinin akvaryum ünitesinde ise başta Sivas ilimizin endemik türlerinden ‘doktor balık’ olarak anılan balıklarımız olmak üzere onlarca akvaryum balığı türüne ilişkin Ar-Ge çalışmaları yürütülüyor. Hızla gelişen ve Avrupa Birliği’ne ihracatı yapılan tek hayvansal gıdayı üreten sektörümüzde işi bilen elemana ihtiyacın çok fazla olduğunu biliyoruz. Fakat son yıllarda su ürünleri fakültelerine talep beklenen düzeyde değil ne yazık ki. Bu yüzden öncelikle sektörün tercih yapacak öğrencilere daha iyi tanıtılması gerektiğini düşünüyor ve bu konuda özel çalışmalar yapmayı planlıyoruz” diye konuşuyor.

Haberin Devamı

Su ürünleri yeni öğrencilerini bekliyor

YOĞUN BİLGİLENDİRME
 Afiş ve broşürler bastırarak fakülte yönetimi ve öğretim elemanları tarafından 2012 yılı tercih döneminde Ege Bölgesi’ndeki liselere ve dershanelere ziyaretler düzenlediklerini söyleyen Prof. Tekinay şunları söylüyor: “Rehber hocalar, müdürler, müdür yardımcıları ve ailelere fakülte hakkında detaylı bilgilendirmeler yaptık. 5 bine yakın öğrenciye telefonla ulaşılarak bilgi verildi, ayrıca kendilerini davet ederek akademik imkânlar ve eğitim sistemi hakkında yerinde bilgilendirmelerde bulunuldu. Tüm bu çalışmalar sonucunda 38 lisans öğrencisiyle doluluk oranı (yüzde 92) en fazla su ürünleri fakültesi olarak 2012 Eylül’ünde eğitim ve öğretim hayatına başladık. Ayrıca toplam 39 yüksek lisans ve doktora öğrencisiyle de lisansüstü eğitime devam ediyoruz.”

Haberin Devamı

GELECEĞİN SEKTÖRÜ 
Tekinay şu değerlendirmeyi yapıyor: “Öğrencilerimiz daha ilk dönemlerinde birçok uygulama fırsatı yakaladı. Balık Ekmek Şenliği’nin yanı sıra İzmir Balık Hali’ne, yem fabrikasına, orkinos çiftliğine teknik geziler düzenledik. ‘Çarşamba Seminerleri’  kapsamında ilk dönem 23 seminer yapıldı ve bahar döneminde sektörün önde gelen kişilerin tecrübelerini öğrencilere aktarmaları için ‘Kariyer Günleri” programına başlamış bulunuyoruz. Üç eğitim-uygulama laboratuvarına sahip fakültemiz bu yıl içerisinde toplam 8 laboratuvar ve 300 metrekarelik mevcut bir kapalı alanda farklı deniz canlılarının sergileneceği deniz müzesine de sahip olacak. Açıkçası daha yapacak çok işimiz var. Su ürünleri sektörünü geleceğin sektörlerinden biri olarak görüyoruz. Gençlerimizin fakültemizi tercih etmesi kendileri için avantajlı olacak. Amacımız iyi bir eğitim ortamı yaratarak başarılı mühendisler yetiştirmek. Bu alanda iddialıyız.”


 

Yazarın Tüm Yazıları