"Sahrap Soysal" hakkında bilgiler ve tüm köşe yazıları Hürriyet Yazarlar sayfasında. "Sahrap Soysal" yazısı yayınlandığında hemen haberiniz olması için Hürriyet'i takip edin.
Sahrap Soysal

Su, tuz, un ve işte ekmek

Zeytinli, tahinli, ayranlı, cevizli, peynirli, üzümlü, haşhaşlı ekmek...

Yediğimiz her yemeğin ayrılmaz bir parçası olan ekmeğin binlerce yıl önce Mısırlılar tarafından keşfedildiğini biliyor muydunuz? "Ezilmiş tahıla su ekleyerek yoğrulan hamur" olarak kabaca tarif edebileceğimiz ekmeği, Mısırlıların kızgın taşların üzerinde veya külle örterek pişirdikleri sanılmaktadır. Üstelik Mısırlılar mayayı bulan medeniyet olarak da tarihe geçmeyi başarmışlar. Mayalı kabarık ekmekler yapmak, bu ekmekleri çeşitli tekniklerle geliştirdikleri fırınlarda pişirmek de yine Mısır kültüründen dünyaya miras. Ama her ülke kendi damak tadına uygun ve farklı biçimlerdeki ekmeği geliştirmeyi de ihmal etmemiş. Almanlar kara ekmek dedikleri çavdarlı bol tahıllı ekmeği tercih ederken, Fransızlar kruvasana bayılırlar. İngilizler yumuşak ekmeği severken, Türkler taze somun ekmeğini sofralarından eksik etmezler. Ancak Anadolu’da yapılan yufka ve lavaş ekmeklerini de saymadan geçmek olmaz. Türkler yedikleri her yemeğin yanına ekmeği katık ederken, o ekmeğin şekline ve cinsine de dikkat ederler. Ekmek kültürü bizim kadar gelişmiş başka toplum var mıdır?

Mantarlı nohutlu yahni

8 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi 30 dakika

Malzeme listesi

2 su bardağı nohut

1 su bardağı mantar (konserve)

4 yemek kaşığı zeytinyağı

1 adet büyük boy kuru soğan

2 adet orta boy domates

3 su bardağı sıcak su

1 çay kaşığı tuz, karabiber

1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber

1 yemek kaşığı iri doğranmış dereotu

Nohutu akşamdan bol suyla ıslatın. Ertesi gün yıkayıp süzdükten sonra, yumuşayıncaya kadar haşlayın. Zeytinyağını orta boy bir tencereye aktarıp küp küp doğradığınız kuru soğanı ilave ederek 2-3 dakika kavurun. Domatesleri rendeleyip soğanlara ekleyerek 2-3 dakika daha kadar pişirin. Sıcak suyu tencereye ekleyerek kaynamaya başlayınca haşlanmış nohut, konserve mantar, tuz, karabiber ve pul biberi ekleyin. Nohutlar iyice yumuşayıncaya kadar pişirin. İri doğranmış dereotuyla süsleyerek servise sunun.

Buğdaylı dumlupınar 8 kişilik

Hazırlama süresi 30 dakika

Pişirme süresi 20 dakika

Malzeme listesi

1 su bardağı yarma (aşurelik buğday)

1 su bardağı yeşil mercimek

2 adet taze yeşil soğan

3 yemek kaşığı maydanoz (ince kıyılmış)

3 yemek kaşığı dereotu (ince kıyılmış)

1 çay kaşığı tuz, karabiber

1 çay kaşığı kimyon, kırmızı pul biber

2 yemek kaşığı nar ekşisi (ya da 2 adet limonun suyu)

1 çay bardağı sızma zeytinyağı

Yarmayı ya da aşurelik buğdayı bir gece önceden bol suyla ıslatarak bekletin. Ertesi gün yumuşayıncaya kadar haşlayıp süzün. Diğer taraftan, mercimeği de yumuşayıncaya kadar haşlayıp süzün. Yarma ve mercimeği derin bir kaba aktarıp incecik kıydığınız yeşil soğan, maydanoz ve dereotunu ilave edin. Başka bir kapta ; tuz, kimyon, karabiber, kırmızı biber, nar ekşisi veya limon suyu ve zeytinyağını çatalla çırpın. Son olarak, bu sosu yarmalı karışımın üzerine aktarıp, iyice harmanlayın. Salatayı servis tabağına alıp zeytinle süsleyerek servise sunun.
X

YAZARIN DİĞER YAZILARI