Su tüketiminde ’8x8’ kuralı

Sıcak havalarda bol sıvı tüketme ihtiyacı artıyor.

Yeterli sıvı alınamaması vücutta pek çok rahatsızlığa sebep olabilirken; suyun faydaları anlatıla anlatıla bitirilemiyor. Peki, günde ne kadar su içmeli, suyu nasıl tüketmeliyiz?

Diyetisyen Oya Yüksek, su tüketirken dikkat edilmesi gerekenler hakkında; "Gün içinde ne kadar su tüketmeliyiz?" sorusu özünde basit bir soru olmasına karşın, net bir cevabı yok. Konu ile ilgilenen uzmanlar, yıllardır bu sorunun cevabını arıyor. Yanıt ise kişinin sağlığı, yaşadığı yer ve ne kadar aktif olduğu gibi birçok faktöre bağlı" diyor. Yüksek, her gün solunumla, terlemeyle, idrarla ve dışkı ile sıvı kaybının yaşandığını belirtiyor; "İdrar, terleme, solunum ve dışkı ile vücutta yaklaşık olarak günlük 10 kupa (2,5 Lt) sıvı kaybı yaşanıyor. Oysa vücuttaki her sistemin çalışabilmesi için suya ihtiyacı var. Örneğin, organlardan toksinlerin atılabilmesi, besin öğelerinin taşınması ve bunun gibi diğer işleyişler için su gerekli.

Konuyla ilgili bilgi aldığımız Yüksek, bir konuya da dikkat çekiyor; "Asıl önemli olan susadığımız zaman su içmek değil. Vücudun hidratasyonunun (vücuttaki suyun yeterli olması) sağlanması ve dehidratasyonun (vücudun susuz kalması) oluşmaması için her zaman su alımı önemli. Çünkü vücut susuz kaldığında yorgunluk oluşuyor."

Su ihtiyacı hangi durumlarda artar

Egzersiz: Egzersiz veya herhangi bir aktivite durumunda terleme oluşacağından ekstra su ihtiyacı oluşuyor; bu da yaklaşık olarak 400-600 ml su demek. Egzersiz süresi bir saatten fazla olursa (örneğin koşmak gibi) su ihtiyacı da buna göre artıyor.

Çevre/ iklim: İklimin sıcak veya nemli olması ve kişinin terleme durumuna göre sıvı ihtiyacı değişiyor. Örneğin, kışın bir evin içinin çok sıcak olması ciltten çok fazla nem kaybına neden oluyor. Özellikle 2 bin metreden daha fazla yükseklikte vücutta çok fazla sıvı kaybı oluşuyor.

Hastalıklar: Çeşitli hastalıklar örneğin kusma ve ishal gibi problemler vücuttan çok fazla sıvı kaybına neden olurlar. Mesane enfeksiyonları, üriner sistemde oluşan taşlar, bazı kalp sorunlarında da, sıvı ihtiyaçları artıyor.

Hamilelik ve emzirme: ABD’de Ulusal Bilimler Akademisi’ne bağlı bir birim olan Tıp Enstitüsü "The Institute of Medicine", hamilelere 2.3 lt; emzirme döneminde olanlara ise 3.1 lt sıvı alımı öneriyor.

Basit ama önemli: 8X8 kuralı

Birçok insanın kullandığı basit bir kural olan "8x8 kuralı" bir gün içinde toplam 2 lt su içilmesi mantığına dayanır. Yani 240 ml’lik bir bardakla günde 8 kez su içmek mantığıdır. The Instute of Medicine’nın tavsiyesi ise erkeklerde günlük 3 lt, kadınlarda ise 2.2 lt sıvı alımıdır.

Besinler su ihtiyacının yüzde 20’sini karşılıyor. Geriye kalan yüzde 80’i ise su ve diğer içeceklerden alınıyor. Örneğin, domates, salatalık gibi sebzelerin kendi ağırlıklarının yüzde 90 hatta yüzde 100’ü su içeriyor. İçeceklerde örneğin süt ve meyve suları oldukça su içeriyor. Ama bir gerçek var ki su kendi başına en iyi kaynaktır çünkü sıvı alımıyla birlikte alınan ürünün kalorisiz olması, ucuz olması ve kolay ulaşılabilir veya kolay hazırlanabilir olması önemlidir.

Bunun için;

n Her yemekle birlikte ve yemek aralarında mutlaka su için.

n Egzersiz sonrasında mutlaka su tüketin.

n Şişeden içecekseniz mutlaka temiz olduğuna dikkat edin.

Yüzünüzü bu sitede keşfedin

Ünlü makyöz Eti Motola, internet üzerinde açtığı sitesinde makyaj sırlarını meraklıları ile paylaşıyor. www.etimotola.com.tr adresinde, ünlü makyözün ders notları, daha önceki çalışmaları ile ilgili ayrıntılar, ilginç çalışmaların video ve fotoğraf arşivi yer alıyor.

Bu kadar çok ürün, renk ve ton arasında hangisini seçeceksiniz? Acaba hangisi size daha uygun? Cildinize sıvı fondöten mi daha iyi gelir, yoksa renkli nemlendirici mi? Ruj mu, parlatıcı mı? Gözlerimizi daha büyük göstermek, ifademizi değiştirmek için hangi makyaj tekniklerini kullanmalıyız? Doğru ürünleri etkin biçimde kullanmayı öğrenerek estetik cerrahiye gerek duymaksızın nasıl daha genç görünebiliriz? Ya da estetik cerrahi geçmişimiz var ise nasıl bir makyaj kullanmalıyız? İşte tüm bu soruların cevaplarını bulabileceğiniz ve meraklıların Eti Motola ile doğrudan temasa geçebilecekleri bu sitede konunun uzmanından her türlü teknik için "Makyaj Sırları" da yer alıyor. Ayrıca önümüzdeki günlerde makyaj ile ilgili son gelişmeler, haberler ve tekniklerin de yer alacağı yeni bölümler planlanıyor.

"Gelin, yüzünüzü keşfedin! Her yüz özeldir, biriciktir, kendine özgüdür; bu yüzden kurslarımda özellikle üzerinde durduğum nokta ’kişiye özel makyaj’ konusudur" diyen Motola, küçük bir hile ile bir anda bakışımızın canlanabileceğini, içimize enerji dolacağını, güvenimizin artacağını, hayata daha sıkı sarılacağımızı vurguluyor.

Yeni evleneceklere gelin hamamı

Türkiye’nin önemli spa zincirlerinden biri olan Sanda Spa-İstinye, yeni evlenecek olanlar için hazırladığı "Gelin Hamamı" paketi ile bu güzel geleneği çok özel bir ritüele dönüştürüyor.

Yeni evleneceklere hiçbir zaman unutamayacakları çok özel bir anı vaat eden Sanda Spa Hamamı, Osmanlı ve Roma hamam kültürlerinin en keyifli tarafları modernize edilerek sentezlenmiş. Dış duvar taşları Mardinli ustalar tarafından tek tek döşenen hamamın nostaljik atmosferi, konularında uzman eller eşliğinde kusursuz bir hamam keyfi sunuyor.

Tam 3 saat boyunca gelin ve misafirlerine ayrılan "Gelin Hamamı"na gelen misafirlere kese ve 50 dakikalık masaj keyfi; geline ise tüm bunların yanında özel bir bakım seansı uygulanıyor. Bu arada eğlenceli müzikler ve lezzetli ikramlar da unutulmuyor. Spa’nın duyulara hitap eden mekanında, ayrıca refleksoloji terapisi ile 60 değişik masaj ve bakım alternatifleri sunuluyor; sauna, kar çeşmesi ve buhar banyosu da öneriler arasında.
Yazarın Tüm Yazıları