Su tarifesinde zorunlu değişiklik

Güncelleme Tarihi:

Su tarifesinde zorunlu değişiklik
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 19, 2009 00:00

Gökçek yönetiminin üç dönemdir uyguladığı kademeli su tarifesi, mahkeme kararıyla değiştirildi. Ancak belediyenin tarifeyi Belediye Meclisi’nin son gününde gündemine alması tartışmalara neden oldu.

GÖKÇEK yönetiminin üç dönemdir uyguladığı kademeli su tarifesi, "mahkeme kararı"yla değiştirildi. Ancak belediyenin tarifeyi Belediye Meclisi’nin son gününde gündemine alması tartışmalara neden oldu. CHP Grup Başkanvekili Yaşar Çatak, yeni tarifenin "gizli zam" olduğunu öne sürdü.

Ankara Barosu’nun açtığı dava sonucu kaldırılan kademeli tarifenin yerine tek tip su tarifesi kabul edildi. CHP’liler yeni tarifenin Meclis’e alelacele getirilmesini sert bir dille eleştirip, özellikle hane aboneliklerinde Ankaralı’nın sırtına yük olacağını savunurken, Başkan Gökçek yargı kararı gereği bir düzenleme yaptıklarını Ankara’daki suyun İstanbul’dan ve İzmir’den ucuz olduğunu söyledi.

ASKİ’nin su tarifesinde Büyükşehir Belediyesi’nin son gününde değişkliğe gidilmesi muhalefetin tepkisini çekti. Meclis’in son gününde bu değişikliğin getirilmesine tepki gösteren CHP Grup Başkan Vekili Yaşar Çatak, "Ankara’yı bu kadar yakından ilgilendiren bir karar neden Meclis’in son gününde getiriliyor. Bu bir tarife baskınıdır" dedi.

Yeni tarifenin hem hane aboneliklerinde hem de diğer kullanıcılar için zararlı olacağını iddia eden Çatak şunları söyledi:

Komisyon neden var?

"Bir haftadır Meclisimiz toplantı halinde. Ankara’da bir milyonun üzerinde abonemiz var. Bu kadar aboneyi ilgilendiren bir konuda Belediye Meclisi karar verdi. Gündem bize ulaştı ve bu gündemde su tarifesinin görüşüleceği yazıyordu. Bu kadar önemli bir konuda iktidarı muhalefeti bir tarafa bırakalım meclis üyeleri açısından söylüyorum, Meclis üyelerinin konuyu değerlendirmesi için bir zaman tanımak gerekmez mi? Öte yandan abonelerin kaydadeğer bir kısmı 10 metreküpün altında su kullanıyordu ve bu aboneler birim fiyatı 1.55 TL’den ödeme yapıyordu. Şimdi tüm aboneler için kademeli tarife kaldırıldı ama birim fiyatı 2.70 TL’ye sabitlendi. Bu zam değil de nedir? Diğer taraftan yeni tarifede görüyoruz ki Büyükşehir Belediyesi kendi park bahçe sulamasında birim fiyatı. 0.10 TL olarak belirlemiş. Ancak diğer ilçe belediyelerinin park ve bahçe sulaması 1.03 TL’den fiyatlandırılmış. İlçe belediyeleri halka hizmet için çalışmıyor mu? Bu fahiş fiyat farkının sebebi nedir? Ankara için bu kadar önemli bir tarife değişikliğinin komisyona gitmeden alelacele kabul edilmesine anlam veremiyoruz. Büyükşehir Belediyesi Tarifeler Komisyonu bu kadar önemli bir kararda görev alamayacaksa neden vardır merak ediyoruz."

Dar gelirliye indirim

Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek bazı sivil toplum örgütlerinin başvurusu üzerine özellikle suda tasarrufu ön plana çıkaran, dar gelirli aileleri koruyan kademeli su yönetmeliğinin Danıştay tarafından iptal edildiğini hatırlattı. "Biz özellikle tarifeleri kademeli yapmak suretiyle dar gelirle vatandaşları korumayı amaçlamıştık" diyen Başkan Gökçek bu nedenle hazırlanan yeni su tarifesinin belediye meclisine getirildiğini söyledi. Özellikle konutları ve dar gelirlileri düşünerek yeni bir tarife belirlediklerini bildiren Gökçek, maliyeti 2 lira 95 kuruş olan suyu konutlara atık su bedeli de içinde olmak üzere 2.70 TL vereceklerini belirtti. Meclis görüşmeleri sürerken Gökçek bir önerge vererek, Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı’nın hazırladığı "Yardıma muhtaç dar gelirli aileler listesinin" her 6 ayda bir ASKİ’ye intikal ettirilerek, bu ailelerin konut sularıyla her faturasından 10 TL indirilmesini önerdi. AKP’li üyelerce kabul gören önerge sonucu 110 bin ila 165 bin kişinin mağdur olmasının engelleneceğini söyleyen Gökçek, "İndirimden faydalanacak vatandaşların abonelikleri kendi üzerlerine olmak zorunda. Yoksa suistimallerin üzerine geçemeyiz" dedi.

Cemevine yine indirim yok

ÖTE yandan yeni tarifelendirmede de Cemevleri’ne ibadethanelere uygulanan indirim yapılmadı. CHP’li Çatak, "AKP’nin bir süredir Alevilere yönelik bir açılımı var. Burada samimiyet varsa cemevlerine de ibadethanelere uygulanan indirimi uygulayın. Burada ’Diyanet’e soralım’ tartışmasına girmek istemiyorum. Cemevleri’ne indirimi Meclis’e öneriyorum" diyerek önerisini sundu. Başkan Gökçek ise Diyanet’in Cemevleri’ni ibadethane olarak kabul etmesi durumunda bu önergeyi kabul edeceklerini belirterek, "Cemevleri şu anda dernek statüsünde yoluna devam ediyor. Ankara’da 8 bin 200 dernek var. Tüm dernekler suyu bedava isteri bunun önüne geçemeyiz" dedi. Bunun üzerine Çatak, "Cemevlerini kedisever derneklerle aynı kefeye mi koyacaksınız?" sorusunu sordu. Gökçek ise, "Bu sizin yorumunuz. Söylediğim gibi Diyanet kararı versin, biz uygularız" dedi. Çatak’ın önergesi AKP’li üyelerce reddedildi ve cemevleri yine indirimden faydalanamadı.

Melih Gökçek sert konuştu

Halk barodan hesap sormalı


ANKARA Hürriyet’e tarife değişikliğiyle ilgili açıklamalarda bulunan Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, "Buradaki tarife değişikliğinin tek sorumlusu vardır. O da Ankara Barosu’dur. Halkımız barodan bunun hesabını sormalıdır" dedi. Gökçek şunları söyledi:

"CHP grubu neye tepki gösteriyor belli değil. Tarifenin az ya da çok olmasına Meclis’te bir şey demediler. Gizlenecek bir fiyat değil ki? Öyle bir itiraz da yok. Ankara Barosu mahkemeden aldığı bu kararla az su kullanan vatandaşa darbe vurmuştur. Çünkü vatandaş tasarruf yapıp az su kullanmaya çalışıyordu. Bu fiyattaki tarifede değişikliğin tek sorumlusu vardır o da Ankara Barosu’dur. Halkımız barodan bunun hesabını sormalıdır."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!