Su kaşifleri işbaşında

Güncelleme Tarihi:

Su kaşifleri işbaşında
Oluşturulma Tarihi: Şubat 09, 2017 21:49

2050 yılında, dünya nüfusunun yüzde 40’ından fazlasının su stresi çeken havzalarda yaşaması bekleniyor. Su kıtlığı dünyadaki en önemli üç risk arasında yer alıyor. HSBC’nin globalde Su Programı kapsamında desteklediği “Su Kâşifi” programı ise dünyanın dört bir yanındaki öğrencileri, suyu koruma ve su meselelerine karşı birlikte eyleme geçme yönünde teşvik ediyor. Programın geçtiğimiz yılki birincisi Türkiye’den çıktı.

Haberin Devamı

DÜNYA Doğayı Koruma Vakfı’nın (WWF) “Türkiye’nin Su Riskleri Raporu” şu çarpıcı ifadelerle tanıtılıyor: “Yerküre üzerindeki suyun tamamı 5 litrelik bir şişeye konacak olsa, biz insanların erişebileceği tatlı su miktarı, yalnızca 1 yemek kaşığına denk gelir. Başka bir deyişle, erişilebilir tatlı su miktarı, dünyanın toplam su varlığının yüzde1’inden bile azdır.” Hâlen dünyada 2.7 milyar insan, yılda en az bir ay su sıkıntısı çeken havzalarda yaşıyor. 2050 yılında, dünya nüfusunun yüzde 40’ından fazlasının su stresi çeken havzalarda yaşaması bekleniyor. Raporda, Türkiye’nin de sanılanın tersine su zengini bir ülke olmadığı vurgulanarak, hatta gelecekte ‘su fakiri’ olma riskiyle karşı karşıya olduğu belirtiliyor. İşte suyu korumanın her gün daha çok önem kazandığı bu tabloda; HSBC Su Programı kapsamında; dünyada ‘Global Action Plan’, Türkiye’de ise ‘Mikado Sürdürülebilir Kalkınma Danışmanlığı’ tarafından yürütülen “Su Kaşifi” programı umut veriyor. 11 ülkede uygulanan “Su Kaşifi” programının hedefi, 8-14 yaş grubu öğrencilere su bilinci kazandırmak. Uluslararası programın 2. yılında, Su Kaşifi’nin dünya birincisi ise Türkiye oldu.

Haberin Devamı

500 OLİMPİK HAVUZ KADAR TASARRUF

“Su Kaşifi” programı dünyanın dört bir yanındaki öğrencileri, suyu koruma ve su meselelerine karşı birlikte eyleme geçmeye teşvik ediyor. 8-14 yaş grubu öğrencilerini, su bilincinin daha fazla olduğu bir dünyaya öncü olmaları için destekleyen program ile 2 yılda dünya genelinde onbinlerce genç, su tasarrufu, temiz su ve suya erişim gibi konularda projeler geliştirdi. Dünyanın karşı karşıya olduğu temiz su kaynaklarının azalmasına dikkat çekmek için başlatılan programa katılan öğrenciler; evde, okulda ve sosyal yaşamlarında su sorunları üzerine ortak eylemde bulunmalarına izin veren web tabanlı programla, hem eğlenme hem de öğrenme fırsatı yakalıyor. Su Kaşifi programı, Türkiye’de 200’ün üzerinde ilkokul ve ortaokulda uygulandı. 50 okul ise halen aktif olarak uyguluyor. Bu okulların Su Kaşifi ekiplerindeki 5 bin öğrenci, kendi okulları, aileleri ve çevrelerinde su bilinci oluşturmak için çeşitli projeler geliştirdi. 30 bin kişiye ulaşan program ile iki yılda 1 milyon 200 bin metreküp (500 olimpik yüzme havuzunun suyuna eş değer) su tasarrufu sağlandı. Proje üçüncü yılında 100’e yakın okulda uygulanacak.

Haberin Devamı

BİRİNCİ İZMİR’DEN ÇIKTI

HSBC Su Programı tarafından desteklenen projenin Türkiye’deki yürütücüsü Mikado Sürdürülebilir Kalkınma Danışmanlığı. Biz de Mikado Danışmanlık Su Kaşifi Programı Koordinatörü Şadan Ertekin Mis ile minik su kaşifleri ile yürüttükleri çalışmaları konuştuk. Mis, geçtiğimiz yıl Türkiye’de ülke birincisi seçilen İzmir Buca Şerif Tikveşli İlkokulu’nun Londra’da düzenlenen finalde dünya birincisi olduğunu söyleyerek, “Program ülkemizdeki okullar, öğretmenler ve öğrenciler tarafından benimsendi ve çok geniş etki alanı yaratıldı. Çocuklarda su bilinci gelişirken, aynı zamanda sunum yapmaktan, proje yönetimine birçok yaşam becerisi kazanıyorlar. Örneğin bir etkinlikte çocuklar yağmur suyu biriktiriyor ve bunu bahçelerini sulamada kullanıyorlar. Projede yer almak çocuklarda ayrı bir özgüven de sağlıyor. Öğretmenlerden ve öğrencilerin ailelerinden çok güzel geri bildirimler alıyoruz, çocuklar evlerinde ve içinde yaşadıkları çevrede su tasarrufunu teşvik için uğraşıyorlar. Çocukların bu bilinci kazanarak büyümeleri önemli, bir kere yerleştikten sonra kaybetmeleri zor” diyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!