Su baskınlarına dikkat

Kuraklık yaşadığımız için yağış müjdesi vermek istiyor ama hevesimiz kursağımızda kalıyordu.

Neyse ki biriken yağışlar toplu halde geliyor. Bugünlerde üst üste gelen yağış dalgaları var. Bu hafta sonu, özellikle pazar Yunanistan üzerinden Türkiye’ye gelecek yeni bir yağışlı sistem bekleniyor. Pazar günü orta ve batı bölgelerin tamamı sağanak yağışlı. Yağışların Marmara’nın batısı ile Kıyı Ege’de su baskınlarına yol açma ihtimali var. Özellikle sürücüler dikkat. Yağışlarla batı ve kuzey bölgelerde düşen sıcaklıklar ayın 23-24’ünden itibaren yükseliyor ama bir süre öyle 30 dereceler yok. Doğu bölgeler bu sistemlerden pek etkilenmiyor.

Kültürler değişse de insanların psikolojisi ortak bir alan buluyor. Geçen hafta Amerika’daydım. Ülkede yabancı olduğum için kiraladığım arabayı daha dikkatli kullanıyordum ve karşı şeritten bir araç selektör yaparak geliyordu. İleride polisin radarla hız kontrolü yaptığını görünce selektörün anlamını kavradım. Aynen bizdeki gibi insanlar birbirini çevirme var diye uyarıyormuş.

Bakın bir örnek daha vereceğim, size bir şey hatırlatacak mı? IKE Kasırgası ile ilgili haberleri takip ediyor musunuz? Kasırganın, Houston bölgesinde yoğun olarak bulunan petrol tesislerinde hasara yol açmasından kaygılanılıyordu. IKE’ın 50 yıldan beri Meksika Körfezi’nde Teksas’ı tehdit eden en büyük kasırga olduğu sanılıyor. Tayfunun çapı yaklaşık bin kilometre. Yani Katrina kadar kuvvetli olabileceği sanılıyor ve bir milyon kişi evlerinden tahliye edildi. Ancak birçok kişi bu tahliyeyi reddetti. Sebep: Bir önceki tayfun beklendiği kategoride çıkmadı!

Geçen sistem tahmin edildiği gibi olmadıysa, bir sonraki de aynı şekilde olacak diye bir şey yok. Sonra düşündüm, bizde böyle bir tayfun uyarısı olsa aynı tepki, hatta daha fazlası bile yaşanırdı. Meteoroloji biliminin içerisinde zaten yanılma payı yer alır. Meteoroloji, modellerini oluştururken sapma payının yüzde yüz bulunduğunu bilerek integral çözümleri kullanır. Yani meteorolojide sapmayı gördüğünüzde "Bu bahar hiç tutturamadılar" ya da benzeri cümleler kurmayın, çünkü bu tutmama olasılığı her zaman vardır. ABD’deki eski sapmaları baz alarak tahliyelere karşı koyanlar acaba kendilerini riske attıklarını ve yüksek ihtimalle de zarar görebileceklerini düşünmüyorlar mı? Kızım sana söylüyorum, gelinim sen anla...
Yazarın Tüm Yazıları