Stresin azı faydalı, fazlası zarar

Güncelleme Tarihi:

Stresin azı faydalı, fazlası zarar
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 30, 2016 12:10

Stresin azı faydalı, fazlası zarar

Haberin Devamı

İzmir Ekonomi Üniversitesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Burak Erdeniz, stresin duygu olmadığını fizyolojik bir tepki olduğunu belirterek, “Kısa vadeli stres hayatta kalmamızı sağlıyor ama uzun vadeli stres bizi hasta ediyor" dedi.

Aydın Yüksel Yalova Güzel Sanatlar Lisesi'nde Aydın Rehberlik Araştırma Merkezi Hizmet İçi Eğitim Semineri'ne katılan Yrd. Doç. Dr. Erdeniz, stres faktörlerinin günlük hayatın bir parçası olduğuna dikkat çekerek, “Kişinin günlük işlerini ve işlevini bozmayacak kadar stres düzeyi kişiyi üretime, başarıya götürüyor. Beynin dışında kalan bir bez var. Bu bezin özelliği hormonları salgılanması. Bu bez aynı zamanda stresle ilgili hormonları da salgılıyor. Eğer stres seviyemiz ortalamaysa bir iş yaparken çok verim alınıyor. Hiç strese girmezsek ya da çok strese girersek de performansımız çok düşüyor" diye konuştu.

Zor görevlerde az, kolay görevlerde ise çok stresin başarıyı getirdiğini aktaran Yrd. Doç. Dr. Erdeniz, uzun vadeli stresin kalp hastalıkları ve bağımlılığa yol açtığını kaydetti. Yrd. Doç. Dr. Erdeniz, “Duygu açısından hafif bir genel uyarılmışlık düzeyinin olması işlerde başarıyı getirir. Dolayısıyla bir miktar stres gereklidir. Ancak yoğun ve uzayan stresin fizyolojik ve psikolojik açıdan olumsuz etkileri görülebilir. Stres günlük yaşamın kaçınılmaz bir gerçeğidir. Stres uyum sağlamamızı gerektiren herhangi bir değişikliktir. Bu nedenle stresin azı yarar, çoğu zarardır" dedi.

İZMİR (DHA)

foto

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!