Stres tehdit ediyor

Stres hayatımızın kaçınılmaz bir parçasıdır ve her şey gibi onun da “iyisi, kötüsü” vardır. İyi stres bizi dik tutar, hayata bağlar. Kötü stres ise sağlığı zorlar.

Haberin Devamı

Her şey gibi stresin de azı, çoğu, makulü var. Makul miktarları rahatça tolore edilebilse de fazlası ruhsal ve fiziksel olumsuz, tatsız değişimlere yol açar. Kısacası stres hayatı ilginç kılmak ve bazen de hayatta kalabilmek için normal, hatta gerekli bir tepkidir, daha yoğun, daha etkili bir odaklanma, daha güçlü ve çabuk bir reaksiyon gerektiğinde lazım olan bir şeydir, olması gerekenden uzun sürdüğü ve aşırı şiddetli olduğunda ise bir süre sonra size kendinizi kötü hissettirir.
Tansiyonunuzun yükselmesinden şekerinizin fırlamasına, kalbinizin hızlanmasından başınızın, boyun, sırt ve belinizin ağrımasına, bağışıklığınızın zayıflamasından uykunuzun kaçmasına kadar değişebilen birbiriyle ilgisiz birbirinden farklı pek çok sorunu size yaşatabilir.
Zaten bu nedenle de stres sözcük olarak hepimiz tarafından bir “tehdit unsuru” olarak algılanıyor, stresten hemen herkes çekiniyor, korkuyor, becerebilen herkes stresini makul düzeylerde tutmaya çalışıyor.
Peki, bu her zaman mümkün olabiliyor mu?
Tabiî ki olmuyor ama yine de yapılabilecek bazı şeyler var. İşte onlardan bazıları...

STRESSAVAR TAVSİYELER

Hareket edin! İster yürüyün, ister yüzün, ister çıkıp bir şöyle dolaşın, ister koşun, hoplayın, zıplayın, fark etmiyor. Egzersizin, fiziksel aktivitenin her türlüsü stresten kurtulmayı kolaylaştırıyor.
İfade edin. İçinize attığınız her şey, sakladığınız, paylaşmadığınız her duygu, her konu stres topunu daha da büyütüyor. Konuşmak, paylaşmak, dertleşmek, gülmek, ağlamak, sevilmek, dokunmak, sarılıp kucaklaşmak stres yoğunluğunu azaltmada çok ama çok etkili oluyor.
Sevdiğiniz şeyi yapın. Canınız ne istiyorsa onu yapmaya çalışmak, eskiden yapıp da bir kenara bıraktığınız hobilere, keyifli ve rahatlatıcı aktivitelere yeniden geri dönmek stresle mücadelenizi kolaylaştırabiliyor.
Destek alın. Aile ve arkadaşlardan destek almak, sosyal destek gruplarıyla iyi ve güzel bir geleceğe yönelik duygularda yoğunlaşmak, düşünce şeklini değiştirerek problem çözmekten ziyade yeni iletişim yolları bulmak stresle mücadeleyi kolaylaştırabiliyor.
Unutmayınız, stres özellikle baş edemeyeceğiniz kadar yoğun ve kuvvetli olduğunda yönetimi güçleştirecek kadar uzadığında davranışlarınızı değiştirecek, ruh ve beden sağlığınızı derinden etkileyecek bir zararlıya dönüşebiliyor. Özellikle bu günlerde strese karşı daha uyanık, daha tedbirli olmanızda fayda var.

Haberin Devamı

Hipnozda mucize yok!

Haberin Devamı

Çoğumuzun olağanüstü anlamlar yüklediği hipnoz aslında ne mucize ne de sihir. Yöntem esas olarak sizin sürece konsantre olma yeterliliğinize ve hipnozu uygulayan kişiye olan güveninize göre sonuç veriyor.
Aslında doğru alanlarda uygulandığında özellikle gevşemeye, dikkatinizi konsantre edip odaklanmanızı güçlendirmeye, sorunlarınızı tekrar tekrar düşünüp çözümler getirebilmenize yardımcı olabilen bir tekniktir.
Uygun kişiye uygun teknik zamanında yapıldığında başta ağrı ve acı algısı olmak üzere pek çok konuda faydalı sonuçlar verir.
Hatta ağrı ve acı algınızı baştan başa değiştirebilir. Zaten bu nedenle de özellikle psikosomatik kökenli ağrıların, örneğin baş ağrılarının, periyot dönemi ağrılarının ve hatta bazen kronik kanser ağrılarının kontrolünde bile işe yarayabilir.
Kronik ağrı sorunlarında düzenli ve bilinçli hipnoz uygulamalarının ağrı kesici kullanımını azaltabildiği, hatta ameliyat sonrası iyileşme sürecini hızlandırabildiği gösterilmiştir. Sağlıkla ilgili pek çok alanda akılcı hipnoz iyi sonuç verebiliyor.
Örneğin tırnak yeme, diş gıcırdatma, aşırı yemek yeme ve buna bağlı kilo problemleri, uyku sorunları, çocukların gece yatak ıslatmaları hipnoz uygulamalarından faydalanabiliyor. Sigarayı bırakmada da hipnoz ile netice almış binlerce olgu var.
Kronik cilt sorunlarının, örneğin siğillerin, sedef ile ilgili döküntülerin, kaşıntılı cilt problemleri çözümünde de hipnoz etkili olabilir.
Burada esas problem hipnoza inanmak ve doğru, güvenilir bir hipnoz terapisti bulmakla ilişkilidir. İkisi bir araya gelirse yukarıda açıkladığım problemlerin çözümünde hipnozdan yararlanmak düşünülebilir.

Yazarın Tüm Yazıları