Stres olayına dikkat!

Güncelleme Tarihi:

Stres olayına dikkat
Oluşturulma Tarihi: Şubat 03, 2000 00:00

Haberin Devamı

Özellikle kış aylarında stresin arttığı söyleniyor. O zaman stres faktörüne karşı korunma yollarını bulmak gerekir. Bunun cevabını yazımızda bulmanız mümkün...

Günümüzde stres kelimesi yaşam ile eş anlamda kullanılıyor. Stressiz yaşamak neredeyse imkansız. Stres gündelik yaşamın rahatsız edici aynı zamanda da ayrılmaz bir parçası.

Sadece insanlar değil, hayvanlar ve bitkiler de stresten etkileniyor. Stres her türlü hastalığın habercisi. Stres birbirinden farklı iç ve dış etkilerin fiziksel, kimyasal, biyolojik, psikolojik ve sosyal etkileri olarak ortaya çıkıyor.

Modern hayatın yüksek ritmi, insanların dinlenmeye ayırdıkları zamanın azlığı, kişiler arasında süregelen yarışın bitmez tükenmezliği, gürültünün hızla artışı stresin oluşmasına yardım edenlerin başında geliyor. Çocuk ölümlerinin eskiye oranla düşmesi tabii ki gelişimin bir göstergesi ama yaşayan her çocuk her zaman sağlıklı bir çocuk olmuyor. İşte bu noktada stres devreye giriyor çünkü yeteri kadar sağlıklı büyümeyen çocuk modern hayatın getirdiği strese diğerleri kadar güçlü karşı koyamıyor ve daha çok zarar görüyor. Stresten kurtulmak kişinin psikolojisine, stresin yoğunluğuna ve stresin nedenlerine de bağlı. İlk olarak vücudun direncini arttırmak gerekiyor, bunun için B6 vitamininden yardım alınabiliyor. Stresi paylaşan insanlara karşılıklı bir güven ortamı yaratmak gerekiyor.

Erkekler en büyük risk grubu, sorumluluk ve riskli meslekleri yapan kişiler de ikinci sırada yer alıyor. Bu kişiler arasında müdürler, kamyoncular, otobüs şöförleri bulunuyor. Kısaca risk arttıkça stres de artıyor. Yarışmalar, fiziksel güç gerektiren zamanlar da stresin artmasına neden oluyor.

Stresten kurtulmak için ilk olarak kişinin vücudunu tanıması gerekiyor. Yaralı olan organ kalpse bağırsaklarla uğraşmanın hiçbir anlamı yok doğal olarak. Kişi kendi kendine bu işin altından kalkamayacağına düşünüyorsa güvendiği bir uzmanın yardımına başvurabilir. İşte stresten kurtulmanız için birkaç küçük hatırlatma:

- Vücudunuzun ısısının hep aynı olmasına dikkat gösterin, fazla soğuk ya da fazla sıcak stresin yaratıcılarından.

- İşinizi iş yerinde bırakın, kesinlikle eve taşımayın.

- Sizi tatmin eden duygusal ve cinsel hayatınız olmasına özen gösterin; düzgün aile ilişkileri iyi bir anti-strestir.

- Aynı gün içinde bin tane işi yapmaya çalışmayın, arka arkaya randevu almayın. Bir işi bitirmeden öbürünün ne olacağını düşünmek stres yaratır.

- Düzgün uyumaya özen gösterin, az uyumak kadar fazla uyumak da stres yaratabilir.

- Dengeli beslenin, değişik yiyecekler tüketin, fazla yemek yedikten sonra vücudunuzda meydana gelen rahatsızlık strese yol açacaktır.

- Sosyal hayatınızı güçlendirin, müzik dinleyin, arkadaşlarınızla vakit geçirin, varsa bahçenizle ilgilenin, yeni şeyler öğrenmeye çalışın, müze ya da sergileri gezin, tatile çıkın.

- Spor yapmaktan hoşlanıyorsanız bu avantajınızı kullanın.

- Eğer yapabiliyorsanız işe gidip gelirken arabanızı kullanmayın.

- Eğer ilaç almanız gerekiyorsa mümkün olduğu kadar az dozda kullanın.

Stres yaratan faktörler

Sosyal Etkiler:

Yakın bir kişinin ölümü

İşini kaybetme

Boşanma

Finansal sıkıntı

İstek dışı ev değiştirme

Bir yaşlının bakımı

Fiziksel Etkiler:

Sıcak

Soğuk

Nem

Işık (güneş, lamba)

Manyetik alanlar

Şok terapileri

Travmalar

Kimyasal Etkiler:

Kimyasal maddeler

Zehirli atıklar

İlaçlar

Metabolizmasal Etkiler:

Aşılar

Yiyecekler

Ateş

Hastalıklar

Uyku bozukluğu

Fazla rüya görme

Psikolojik Etkenler:

Kızgınlık

Nefret

Aşk

Kıskançlık

Mutluluk

Üzüntü

Acı

Korku

Sıkıntı

Fizyolojik Etkenler:

Doğum

Hazım

Hamilelik

Adet dönemleri

Yaşlılık

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!