ABD, OrtadoÄŸu'da Osmanlı'nın rolüne soyunuyor

Güncelleme Tarihi:

ABD, Ortadoğuda Osmanlının rolüne soyunuyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 31, 2007 12:05

Osmanlı'nın Ortadoğu'dan çekilmesinin ardından müslüman ülkeler, İngiliz ve Fransız etkisiyle bağımsızlıklarını kazandı. Bölgesel kabile ve kavimler dikkate alınmadan sınırları cetvelle çizilen bu ülkelerde barış ortamı da kayboldu. Şimdilerde ise ABD, Osmanlı idaresinde yüzlerce yıl barış içinde yaşayan Ortadoğu'yu yine benzer strateji ile yönetmeyi planlıyor.

Haberin Devamı

"Mısır'da'Müslüman Kardeşler'le  diyalog arıyor."
"İran'la anlaşma için masaya oturuyor,"
"Kuzey Irak'da Kürtlere özerklik vaad ediyor,"
"Ortadoğu'da İslami hareketlerin yükselmesine yardımcı oluyor."

Â
Türkiye'nin de dahil olduğu Ortadoğu ülkelerinde İslamcı hareketler giderek güçleniyor ve  siyasallaşıyor. 1920'lerden bu yana  seküler ve laik  rejimlerle idare edilen ülkelerde, İslamcı gruplar uzun bir süre silahlı eylemlerde bulundular. Günümüzde ise  ABD'nin yeni Ortadoğu stratejisi paralelinde  siyasallaşmaya başladılar. Osmanlı İmparatorluğu bünyesinde yer alan Müslüman ülkeler imparatorluğun yıkılmasından sonra İngiliz ve Fransız etkisiyle bağımsızlıklarını kazandılar.

Kurulan yeni devletler batı türü seküler ya da laik bir yapılanma içine girdiler. Türkiye, Irak, Suriye, Mısır, Ürdün, İran ve diğer Ortadoğu ülkeleri İslami kurallarla değil, batılı seküler parlementer sistemlerle yollarına devam ettiler.

Haberin Devamı

Bu oluşumlar parlementer monarşi parlementer demokrasi gibi değişik türde siyasal çeşitlilikler gösterdi. Eski Osmanlı vilayetleri sınırları cetvellerle çizilerek bölgesel kabilelerin ve kavimlarin yaşadıkları topraklar dikkate alınmadan devletleştirildi. İngiliz ve Fransızların bu'cetvelle çizilmiş devletleri' bugün en büyük dini ve etnik karmaşaların yaşandığı yerler olmuştur. Bunun en belirgin örneklerini  Lübnan, Suriye, Irak ve Arap Yarımadası'nda görmekteyiz. Bir anlamda İngiliz 'seküler idari stratejisi'  Türkiye dışında başarılı olmamıştır.

Zaten Ortadoğu'nun her anlamda karışması da Osmanlı'nın bu topraklardan çekilmesi ve egemenliğinin sona ermesiyle aynı zamana rastlamaktadır. İşte İslamcı hareketlerin başlangıcı da bu yıllara rastlar. Mısır'da Reşit Rıza, modern çağın İslamcı hareketlerinin ilk teorisyenlerinden biridir.  Tüm İslam dünyasında özellikle Arap Müslümanlar  arasında ciddi yankı bulan görüşleri, 20. Yüzyıl İslamcı hareketlerinin kuramsal  temelini oluşturmaktadır.

Müslüman KardeÅŸler hareketi, Mısır'da baÅŸlayan bir Sünni hareketidir.ÂHasan El Benna tarafından 1928 yılında Mısır'ın Ä°smailiye kentinde Sünni Ä°slam inancına sahip bir örgüt olarak kurulmuÅŸtur.
'Hizb al-Ikhwan al- Müslimun' olan örgüt daha çok 'İhvan' ismiyle anılır. Kısaca şu sloganlarıyla tanınmaktadırlar :

Haberin Devamı

"Allah amacımızdır,"
"Peygamber rehberimizdir,"
"Kuran Kanunumuzdur,"
"Cihad yolumuzdur,"
"Allah yolunda ölmek kaderimizdir,"

 

İhvan'ın ve özelikle kurucu lider Hasan El Benna'nın en büyük hedefi İslamı bir bütün olarak hayatın içine sokabilmek ve hayatı İslam'a göre şekillendirebilmektir.

Ä°hvan'ın etkinliÄŸinin  Mısır sınırlarını aÅŸdığı,  birçok Arap ülkesinde Ä°hvan'ın fikirlerini destekleyen aynı isimle ya da farklı isimlerle  birçok örgüt kurulur. Türkiye ,Suriye, Filistin, Ãœrdün, Lübnan, Irak,Yemen ve Sudan örgütün  en etkili olduÄŸu ülkelerdir.Türkiye'de cumhuriyetin kuruluÅŸu sırasında ve sonrasında hilafeti yeniden getirmek isteyen  'Milli Görüş'  adı verilen hareketin düşünce yapısı'Ä°hvan' hareketiyle büyük bir benzerlik göstermektedir. Aynı ÅŸekilde günümüzde birden bire Filistin'de ortaya çıkan Hamas hareketi de dikkat çekicidir.  Â

Haberin Devamı

Ortadoğu coğrafyasında İslamcı misyonuna sahip insanların birçoğu İhvan  saflarında çalışmış, ve bu örgüt içersinde eğitim almış insanlardır.Bugün Fas, Tunus, Mısır gibi ülkelerde faaliyet gösteren İslami partilerin'İhvan' ile bağlantıları olduğu ileri sürülmektedir.
 
Bugün İhvan  hareketinin  iki kutubu oluşmuştur..

Silahlı mücadeleden yana olanlar
Siyasi mücadeleden yana olanlar

Hamas'ın kurulması kararı Müslüman Kardeşler yani İhvan içinde belirgin bir farklılığın ortaya çıktığının göstergesidir. Hamas'ın kurulmasında özellikle genç İhvancıların büyük etkisi olduğu söylenmektedir.

ABD kuramcıları, Osmanlı idaresi altında yüzlerce yıl barış içinde yaÅŸayan OrtadoÄŸu'yu nasıl yöneteceÄŸi konusunda bir karar vermiÅŸ görünüyor. Osmanlı Ä°mparatorluÄŸu  stratejisini uygulayarak Ä°slami oluÅŸumların siyasallaÅŸtırılması sürecini hızlandırarak, kendi etkisi altında çalışacak   parlementer rejim içinde etkili bir idari yapı oluÅŸturma çözümünü  desteklemektedir. Bunun en iyi örneÄŸini Mısır'da görmekteyiz. Parlementoda 88 sandalyeye sahip olan'Müslüman KardeÅŸler' Fas'daki Adalet ve Kalkınma Partisi bu tür oluÅŸumlardır. Giderek Lübnan ve Irak'da da aynı tür oluÅŸumlara zemin hazırlanmaktadır.Â

Haberin Devamı

ABD'nin 'ılımlı islam' ya da 'Ä°hvan' stratejisinin ne kadar baÅŸarılı olacağını zaman gösterecektir.Â

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!