Melda Narmanlı Çimen
Melda Narmanlı Çimen
Melda Narmanlı ÇimenYazarın Tüm Yazıları

Stilini doğada bul!

Enerji tasarruflu ısıtma ve aydınlatma tasarımları, anlamsız gösterişten uzak sürdürülebilir malzemeler, geri dönüşümlü kâğıt ve ahşap, organik boyalı tekstiller...

Evlerde kurulan kış bahçeleri, büyük bitki köşeleri ve organik tarım alanları... Botanik imgelerle dolu duvar kağıtları, çiçekli sofra takımları, hayvan desenli kumaşlar, kütük formlu mobilyalar... Doğayı korumak ve doğadan ilham almak, önümüzdeki dönemin yıldızı hiç sönmeyecek stil şifrelerinden biri.

Doğanın sonsuz form, renk ve kombinasyon hazinesi, 2009 bahar ve yaz aylarında evlerin en büyük misafiri. Tasarımcılar ve markalar yeni koleksiyonlarında yüzlerini doğaya dönerek, orada keşfettikleri pek çok imgeyi ya doğrudan ya da stilize ederek evin içine sokuyorlar. Evinizi doğadan esinlenen bir stile yaklaştırmak istiyorsanız neler yapabilirsiniz?

İskandinavya’nın ‘zamansız’ peyzajından ilham alınan doğal tonlar ve bej, kuzey kıyılarından gelen denizci mavisi, lacivert ve lapis ile folklorik desenler, başlangıç noktanız olabilir. Tasarımlarda güçlü formlar, kalın ve tok hatlar, tekrarlanan illüstratif desenler tercih edebilirsiniz. Kullanılan materyaller ise kuzey doğasını çağrıştıran açık renk ham ahşap dokular, döküm seramikler ve bol bol cam olmalı. Elişi dokumalar, keten örtüler ve tüller de, bu stilin başrolünde. Esnek ahşaplar, kolay şekillenebilen malzemeler, yuvarlak formlar, ferahlık ve genişlik de anahtar kelimeler arasında.

Eğer daha otantik bir yöne kaymak istiyorsanız, doğa size Asya ve Afrika ülkelerinden bol bol yaprak, bitki, ağaç, çiçek formu sunuyor. Fildişi beyazlar, gelenekselle teknolojik olanın harmanı, klasik inciden esinlenen yüzeyler ve maksimum kişiselleştirme için etnik desenler ile şekil bulan bu tema, özellikle yaz evleriniz için uygun olacaktır.

Küresel ısınma ile ortaya çıkan iklim değişikliklerinin şehirde oluşturduğu değişimler de yaşama mekanları için yaratılan stilleri etkiliyor. Bu tema bizi pozitif hayallere yönlendiriyor, egzotik ormanların yeşillerini, gür bitkilerini, vahşi hayvanları şehre davet ediyoruz. Tropikal rölyefler, çiçek anlatımları, vintage bir bitki ağı ve suyun taze efekti bu temayı özetleyecek noktalar.

Firmalar neler hazırladı

Laura Ashley diyor ki, ‘Çiçek desenleri, çizgili ve pötikarelerle birlikte canlı tonlarda birleşiyor ve baharı evlerin içine taşıyor. Rokoko detaylı eskitilmiş mobilyalar ise zarif formlu nostaljik aksesuvarlarla daha duygusal ortamlar yaratıyor’. Marks&Spencer, fuşya, kömür rengi, krem ve boz kahverengi tonlarının ağırlık kazanacağını söylerken, sofra ürünlerinde dogadan ilham alan botanik modasını ilan etmiş durumda. Stepevi, ‘Yeryüzü düz değildir’ temasıyla, doğal dokuların öne çıktığı, derinliği olan, gölge-ışık oyunlarıyla farklılık kazanan halıları öneriyor yeni sezonda. Bu tasarımlarda taş rengi, pudra pembesi ve bej gibi natürel tonlar ile beyaz ve grilerin ağırlıkta. Ikea, ‘Dürüst ve net’ temasında, kuvvetli dokuların hâkim olduğu kalın kanvas ve kaba derilerden yapılmış mobilyalar ile ham görünüşlü ve lifli malzemelerin öne çıkacağını belirtiyor. Soft renklerden ve masif ahşaplardan vazgeçmeyen Mudo Concept, spiritüel başlığı altında da yalın tasarımlar ve natürel taşlar sunuyor. Beymen Home da, yeni eğilimlerin doğayla barışık olmaktan yana olduğunu düşünüyor: “Keten, pamuk, bambu ve kenevir gibi organik kumaşlar en çok tercih edilenler olacak. Doğayı anımsatan çakıl, bambu ve yaprak desenleri dikkat çekecek.”

Sakin trend

Almanya’nın ünlü trend ajansı Bora.herke, bu sene iç mekanlarda geçerli olacak doğa esintili felsefelerden birine “enjoy calm - sakinliğin tadını çıkar” adını vermiş. Sadece doğaya yüzünü dönen tasarımlar ve eko teknolojilerle değil, doğadan ilham alan neşeli ve sürprizli kombinasyonlarla ihtiyaçları karşılamaya yönelen bu eğilim, desenler, materyaller ve renklerin yarattığı yalınlığı ve basitliği vurguluyor. Yaşamsal fonksiyonlar basit, temel, gündelik ihtiyaçları karşılıyor.

Doğa aşkı

23 yıl önce kurulan Fransız Nelly Rodi trend ajansının sunduğu 2009 temalarından biri “eco love - doğa aşkı” ismini taşıyor. Bu temanın anafikri, doğadan esinlenilmiş sade ve elegan bir görüntü. Kum ve su renklerinden oluşan renk paleti doğanın dinginliğini gündelik yaşama taşıyor. Organik koton ve yıkamalı ipek gibi tekstiller kullanıyor. İskandinav tarzı geometrik desenler, stilize çim ve yaprak motifleri tekstillerde yer alıyor.
Yazarın Tüm Yazıları