Standartlara uymayan 68 maden ocağında üretim durduruldu

Güncelleme Tarihi:

Standartlara uymayan 68 maden ocağında üretim durduruldu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 03, 2014 11:19

- Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Etyemez: - "İş müfettişlerimiz, Türkiye genelinde 111 maden ocağında denetim yapıyor. Zonguldak ve diğer illerdeki denetimler neticesinde 68 maden ocağında üretimi durdurma kararı alındı" - "Mesleki yeterlilik kurumunun belirlemiş olduğu standartlara uygun ve mesleki yeterlilik belgesini almayan hiçbir işçi, çok tehlikeli iş yerlerinde çalışamayacak. Bu konuda bir düzenleme getiriyoruz"

Haberin Devamı

ZONGULDAK (AA) - FERDİ AKILLI - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Halil Etyemez, "İş müfettişlerimiz, Türkiye genelinde 111 maden ocağında denetim yapıyor. Zonguldak ve diğer illerdeki denetimler neticesinde 68 maden ocağında üretimi durdurma kararı alındı" dedi.

Etyemez, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bakanlık olarak İş Teftiş Kurulu Başkanlığı'na bağlı iş müfettişleri vasıtasıyla Türkiye'deki bütün iş yerlerini denetime aldıklarını, bunun her yıl yapıldığını söyledi.

Özellikle ölümle sonuçlanan büyük iş kazaları nedeniyle kamuoyundaki duyarlılığın madenlere yöneldiğine işaret eden Etyemez, "Biz de denetimleri artırdık. İş müfettişlerimiz, Türkiye genelinde 111 maden ocağında denetim yapıyor. Zonguldak ve diğer illerdeki denetimler neticesinde 68 maden ocağında üretimi durdurma kararı alındı. Bu, madenleri kapatma değil. Denetimler sırasında o an çok tehlikeli bir durum söz konusu ise üretimi durdurma uygulamaya konuluyor" ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

Ocaklarda acil bir durum söz konusu değilse uyarıda bulunulduğunu ve düzeltme talep edildiğini aktaran Etyemez, şöyle konuştu:

"Üretimi durdurulan 68 maden ocağının bir kısmı Zonguldak'tadır. Maden ocaklarında üretimi durdurmayı gerektiren birkaç ana hassasiyetimiz var. Bunlardan biri gaz izleme merkezleridir. Gaz maskeleri ve çift yol giriş çıkışlarıdır. Maden ocaklarında girişin olduğu kadar çıkışın da olması gerekiyor. Elektrikli alet ve gereçlerin ATEX ( AB Parlayıcı ve Patlayıcı Ortamlarda Güvenlik Sertifikası) belgesi olması gerekir. Bunların yangına karşı dayanıklı olup olmadığına bakıyoruz. Bunun gibi birkaç madde tespit ettiğimiz zaman oradaki maden işletmesinin üretimini durduruyoruz. Müfettişlerimiz denetimlerine devam ediyor."

İşçi sağlığı ve iş güvenliği açısından maden ocaklarının farklılıklar gösterebildiğini vurgulayan Halil Etyemez, "Denetimlerimizde aslında işçi sağlığı ve iş güvenliği konusunda bilincin yanı sıra farkındalığın olmadığını görüyoruz. Çalışma şartlarında bireylerin nelerle karşılaşabileceğini bilmesi gerekiyor ancak bilinç eksikliğimiz var" dedi.

Haberin Devamı

- "Belgesi olmayan madene giremeyecek"

Bakan Yardımcısı Etyemez, maden ocakları veya inşaat sektörünün çok tehlikeli iş sınıfına girdiğine dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Mesleki yeterlilik kurumunun belirlemiş olduğu standartlara uygun ve mesleki yeterlilik belgesini almayan hiçbir işçi, çok tehlikeli iş yerlerinde çalışamayacak. Bu konuda bir düzenleme getiriyoruz. En çok kazalar maden ve inşaat sektöründe yaşanıyor. Buralarda o işin gereği olan mesleki yeterliliğe sahip ve mesleki yeterlilik kurumunun belirlemiş olduğu belgeyi alan kişiler çalışacak. Bu hem mesleki eğitimi geliştirecek, hem de iş sağlığı ve güvenliği eğitimi verileceği için çalışanlarda bilinç oluşacaktır."

Haberin Devamı

İşverenlerden "Ben baret alıyorum, işçiye veriyorum, o da alıp çiviye asıyor" veya "Kemer alıyorum onu takmıyor, kemeri takıyor ama bir yere bağlamıyor" gibi eleştiriler geldiğini açıklayan Etyemez, "Bu konularda işveren ve işçi birtakım uygulamaları yerine getirmeli. Aksi taktirde ölümlü kazalarla karşı karşıya kalıyoruz" ifadesini kullandı.

- "Maden canlı bir mekanizma"

Halil Etyemez, bir kaza yaşandığında hemen bir sorumlunun arandığını ifade ederek, sözlerini şöyle tamamladı:

"'Denetim yapılmış mı ve yapılmamış mı' sorguluyoruz. Bir suçlu peşindeyiz. Oysa buranın paydaşı olan herkes üzerine düşen görevi yerine getirdiği zaman orada böyle kazaları yaşamayacağız. Mesela teftişle ilgili müfettiş ocağa giriyor, anlık fotoğraf çekiyor ve oradan çıkıp raporunu hazırlıyor. Maden öyle bir şey ki canlı bir mekanizma. Yarın ve bir başka günkü durumu aynı değil. Değişiklik göstererek yeni durumlar ortaya çıkabiliyor. Sürekli emniyet tedbirlerini ortaya koymamız gerekiyor. Denetim hassasiyetimizi sürdüreceğiz. Kaza yaşanabilecek iş yerlerini sürekli takip ediyoruz."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!