SSD'lerin bozulduğu nasıl anlaşılır?

Güncelleme Tarihi:

SSDlerin bozulduğu nasıl anlaşılır
Oluşturulma Tarihi: Nisan 21, 2016 07:19

SSD'nizin ömrünün sonuna yaklaştığını nasıl anlayabilirsiniz?

Haberin Devamı

İster yeni bir laptop alın, ister masaüstü bilgisayar, normal sabit diskler (HDD) yerine SSD kullanmanızı tavsiye ediyoruz. Nedeni basit: SSD'ler daha hızlılar ve üstelik güç tüketimleri daha az; dolayısıyla her açıdan üstünler.

Ancak bu, SSD'lerin kusursuz olduğu anlamına gelmiyor. SSD'lerin genellikle 5-7 sene dayanması beklense de çoğu SSD, bu süreden önce bozulabiliyor. Bu yüzden SSD kullanırken hangi işaretlere dikkat edeceğinizi bilmenizde büyük fayda var.

SSD'ler neden bozulur?

Mekanik parçası bulunmayan SSD'ler, geleneksel sabit disk sorunlarına sahip olmasalar da başka tür sorunlarla karşı karşıya kalabiliyorlar. SSD'lerin güç kaynakları, özellikle elektrik dalgalanması ve kesintilerinin ardından arızalanabiliyor, bu sırada verilerinize bile zarar verebiliyor.

SSDlerin bozulduğu nasıl anlaşılır

Haberin Devamı

Bir başka sorun, tüm flaş belleklerde olduğu gibi SSD'lerin okuma/yazma döngülerinin kısıtlı olması. Ancak çoğu SSD'nin en az birkaç sene sorun çıkarmaması gerektiğinden endişe etmenize gerek yok. Dahası araştırmalar, yeni SSD'lerde yazma/okuma sorunlarına daha az rastlandığını söylüyor.

HDD'lerden gelen garip sesler, onların bozulmak üzere olduklarını bize haber verebiliyorlar. SSD'ler ise bozulmaya yaklaştıklarında herhangi bir ses üretmiyorlar. SSD'nizin sorunsuz bir biçimde çalışıp çalışmadığını kolayca anlamanın yolu, onu sessizce izleyen yazılımlardan faydalanmaktan geçiyor. Bunun için iyi sabit disk ve SSD izleme araçlarından Crystal Disk Info'yu yükleyebilirsiniz.

1. Bozuk sektörler: Dosyaları kaydederken oluşan hata mesajları, aktif uygulamaların kilitlenmesi, dosyaları taşırken çıkan hatalar, özellikle büyük dosyalara erişirken oluşan sorunlar, bozuk sektörlerin habercisi olabilir.

2. Dosya sisteminin tamire ihtiyaç duyması: Bazen bilgisayarınızı düzgün kapatmadığınız için ekrana gelen disk kontrolü mesajı, bazı durumlarda SSD'nizin bozuk sektörler üretmeye başladığının habercisi olabilir.

Haberin Devamı

3. Açılışta kilitlenmeler: Bilgisayarınız açılırken kilitleniyorsa ve birkaç kez reset'e bastıktan sonra açılıyorsa, sorun SSD'nizde olabilir.

4. Salt okunur SSDNadir rastlanan bir durum olsa da bazı kullanıcılar, disklerinin salt-okunur moda geçtiğini, tüm yazma işlemlerini reddettiğini söylüyorlar. Bu durumda diskinizdeki her şeyi hemen yedekleyin ve daha sonra onu güvenli bir biçimde temizleyin.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: KASETTEN USB'YE DEPOLAMA BİRİMLERİ

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!