Srebrenitsa Katliamı 20. Yılında Kazan’da Anıldı

Güncelleme Tarihi:

Srebrenitsa Katliamı 20. Yılında Kazan’da Anıldı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 10, 2015 09:59

ESKİ ADALET BAKANI BEKİR BOZDAĞ, SREBRENİTSA KATLİAMINDA HAYATINI KAYBEDENLER İÇİN KAZAN'DA DÜZENLENEN ANMA ETKİNLİĞİNE KATILDI.

Eski Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Rusya’nın BM Güvenlik Konseyi’nde Srebrenitsa katliamını ’soykırım’ olarak niteleyen karar tasarısını veto etmesiyle ilgili olarak, "Bosna Hersek’te yaşanan hadiseler üzerine konu uluslararası mahkemelere de taşındı. Mahkeme kararlarıyla da Srebrenisa’da yaşanan katliamın bir soykırım olduğu tescil edildi. O yüzden herhangi bir ülkenin siyaseten buna hayır demesi bu gerçeği değiştirmez. Çünkü uluslararası mahkeme kararları da ortadadır" dedi.
Srebrenitsa katliamında hayatını kaybedenler için Kazan’da bir anma etkinliği düzenlendi. Bosna Hersek’in kurucusu Aliya İzzet Begoviç anısına yapılan parkta düzenlenen anma programına eski Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Bosna Hersek Askeri Ataşesi Cemal Masinoviç, Belediye Başkanı Lokman Ertürk, Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç katıldı. Bozdağ ve beraberindekiler Aliya İzzet Begoviç Anıtı’na mavi kelebek simgesinin yer aldığı bir çelenk bırakarak dua etti. Davetliler daha sonra Kazan Belediyesi’nin düzenlediği iftara katıldıktan sonra Satıkadın Müzesi’nde sergilenen ve Srebrenitsa katliamını konu alan sergiyi gezdi. Belediye Başkanı Lokman Ertürk, Bekir Bozdağ ve Bosna Hersek Ataşesi Cemal Masinoviç’e ziyaretleri anısına kahve fincan takımı hediye etti.
Anma etkinliğinin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan eski Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Bosna Hersek ve Türkiye’nin iki kardeş ülke olduğunu belirterek, "Birleşmiş Milletler eğer kendi yükümlülüklerini yerine getirebilmiş olsaydı Srebrenitsa’daki bu soykırım yaşanmazdı. Ancak onlar sorumluluklarını yerine getirmediği için bu soykırımı yapanlar ne kadar mesul ise onlar da o manen mesuldür. Tabii Kazan Belediyemizin de Boşnak halkıyla dayanışma sayılabilecek bu davranışını da tebrik ediyorum. Burada Bilge Kral adına bir anıtın yapılmış olması, dualar edilerek hayırla yadedilmesi ve katliamı konu alan resim sergisinin açılması da son derece önemli" diye konuştu.
12 Eylül davasından yargılanan Tahsin Şahinkaya’nın ölümüyle ilgili olarak ise Bozdağ, "12 Eylül davası devam eden bir dava. Davalar sadece ölen kişi bakımından düşer. Ama diğer kişilerle ilgili yargılama devam eder. Şu anda kimler yargılanıyor, kaç kişi var onu bilemiyorum. Onun için orada bir şey söyleme imkanım yok ancak Tahsin Şahinkaya vefat ettiği için onun açısından dava düşmüştür. Ama diğer sanıklar açısından, yaşayanlar bakımından dava düşmez devam eder" ifadesini kullandı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!