Hocan eski bir kaleci olursa!

İSPANYA, sırasıyla Euro 2008, Dünya Kupası 2010 ve Euro 1012’de ipi göğüsleyip futbol tarihine derin notlar düşerken kadronun temel çapını ve ışıltısını belirleyen iki isim vardı: Xavi ve Iniesta.

Haberin Devamı

Bugünün İspanya’sıda Xavi yok, Iniesta ise ‘emekli’ statüsünde (Ki bu maç sonrası bu durum resmileşti). Parlamakta olan tek isimse Isco. Ama elbette gelenek görenek ve futbol birikimi, İberyalıları belli ölçüde su üstünde tutmaya yetiyor.

Rusya ise Sovyetler dönemini mumla aralan bir takım. Ne Lobanovsky ya da Beskov türü çığır açan teknik direktörleri, ne de Blochin, Protasov, Belanov, Zavarov (hatta Karpin ve Arşavin) türü yıldızları var. Doğrusu ben kendi adımı ikinci tura çıkacaklarını bile beklemiyordum ama arkalarındaki seyirci desteğiyle zoru başardılar.

‘Son 16 turu’nun ilk iki maçı gollü ve zevkli geçmişti. Dünkü randevuyu ise İspanyolların topa hâkim ama uyuşuk futbolu belirledi. Golovin’in gençliğiyle Dyzuba’nın fiziğine güvenen Ruslar ise penaltıyla beraberliği bulunca oyun iyice kilitlendi. Teknik direktör hamlelerine gelince 60’tan sonra Cherchesov, daha dinamik bir yapı için Cheryshev ve Smolov’u (bence bu noktada Dyzuba’nın çıkartılması manasız ve hatalıydı), Hierro da daha efektif bir oyun için Iniesta’yı sahaya sürdü. Ama bu ‘pansuman’lar da işe yaramadı, sıkıcı futbol izleyenleri sıkmayı sürdürdü. Ve akabinde turnuvanın ilk uzatmasına gidilirken zulüm böylelikle 120 dakikaya yayıldı.

Haberin Devamı

Penaltılar, kuşkusuz ev sahibinin kazanma olasılığını artıracak en önemli seçenekti. Zaten takımın başında da eski bir kaleci olan Cherchesov vardı (!) ve plan işledi; son derece vasat bir takım olan Rusya Akinfeev’in kurtarışıyla ‘çeyrek final’ biletini cebine koydu. Ama şans da bir yere kadar, bu futbolla yolun sonuna gelmiş görünüyorlar...

RUSYA’DA SON  TARiHi GOL TUNUSLU BEN YOUSSEF’TEN

2018 Dünya Kupası’nda organizasyon tarihinin 2500. golü atıldı. Bu vesile ile kilometre taşı golleri hatırlayalım: 1. Lucien Laurent, 100. Angelo Schiavio, 500. Bobby Collins, 1000. Rob Rensenbrink, 1500. Claudio Caniggia, 2000. Marcus Allback, 2500. Fakhreddine Ben Youssef.

YOLUNA DEVAM EDENLER...

‘Süper Lig’de forma giyip Rusya’da boy gösterenler birer birer evine dönüyor. Uruguay-Portekiz maçı sonrası Pepe, Quaresma ve Beto bavulları toplarken Muslera serüvenini uzatma kararı aldı! Dün de Vida ‘Yola devam’ dedi.

Haberin Devamı

ORTALAMA GAYET İYİ...

Kupada şu ana kadar 52 maç oynandı ve toplam 136 gol atıldı. Geride kalan beş kupada, en yüksek ortalama 2.7’yle ‘Fransa 1998’ ve ‘Brezilya 2014’tü. Şu anki verileri göre 2.63’ü bulan ‘Rusya 2018’ de fena sayılmaz hani...

BİZ BU MAÇIN ‘GENÇLİĞİNİ’ SEYRETMİŞTİK...

FIFA U20 Dünya Kupası’ 1977’den beri düzenleniyor. Organizasyonun tarihinde en az ilgi gösterilen iki turnuva var; biri Tunus’taki ilk şampiyona (ortalama seyirci sayısı 785), diğeri de 2013’te Türkiye’nin düzenlediği kupa (ortalama seyirci sayısı 5558). Bunlar ayrı konu. Gelelim 2013’teki turnuvanın finaline: Fransa-Uruguay arasında, Türk Telekom Stadyumu’nda oynanan mücadele 0-0 bitmiş, ‘Horozlar’ penaltılar sonucu rakibi 4-1 yenerek ‘Şampiyon’ olmuştu. ‘Rusya 2018’ dahilinde Fransa-Uruguay, ‘çeyrek final’ randevusuna çıkacak. Kadrolara bakıldığında 2013’te Fransa kadrosunda bulunan Pogba, Umtiti, Thauvin ve Areola, Uruguay cephesinde ise Bentancourt, Laxalt, Gimenez, Arrascaeta ve Varela, bugün de ülkelerinin A Milli kadrolarında yer alıyor. Sözün özü, 6 Temmuz’daki maç, 2013’ün finalin rövanşı olacak...

Haberin Devamı

EN GÜZEL GOL...

Turnuvada şu ara kadar rakip ağlara gönderilen 132 golden en güzeli hangisiydi derseniz? Üç adayım var: Benjamin Pavard’ın Arjantin’e, Lionel Messi’nin Nijerya’a ve Edilson Cavani’nin Portekiz’e attığı (birinci) gol...

‘KENDİ KALESİNE’ REKORU!

‘Rusya 2018’deki kırılan rekorlardan biri de ‘Kendi kalesine gol’ atma kategorisinde oldu. Turnuvada şu ana kadar toplam 10 futbolcu, topu kendi kalesine yolladı. Daha önceki rekor altı golle ‘Fransa 98’e aitti.

Yazarın Tüm Yazıları