Wesley Sneijder’e açık mektup: Kendini anlatmak isterse benim sütunum ona açık

G.Saray’ın içinde bulunduğu durumun asıl sorumlusu ayaklarından çok çeneleri çalışan oyuncular... “Futbolcuya dayalı düzen” sadece G.Saray’ın değil, dünya futbolunun da açmazı... Chelsea’de futbolcular Mourinho’yu nasıl işinden etti, şimdi nasıl şampiyonluğa gidiyorlar?

Haberin Devamı

DÜNYA futbolunda 21’inci yüzyılın belki de en önemli açmazı, “futbolcuya dayalı düzen” olacak gibi. Mesele kesinlikle Türk futboluna ya da Galatasaray’a özgü bir mesele değil. 2014-15 sezonunu şampiyon tamamlayan Chelsea futbolcuları, 2015-16’yı çöpe atıp ligi 10’uncu bitirdiler, Mourinho’yu işinden ettiler. Hemen hemen aynı adamlar, yarın akşam bir şampiyonluk kupası daha kaldırmaya hazırlanıyorlar! Hazard’ın son 3 sezondaki gol sayıları sırasıyla 14,4 ve 15... Aynı adam, aynı takım, hemen hemen aynı maç sayıları. Ama sonuçlar farklı.

AYAKLARI DEĞİL, ÇENELERİ ÇALIŞANLAR

Benzer durumlar, her sene Süper Lig’de birkaç farklı takımda yaşanıyor. Galatasaray’ın şu an içinde bulunduğu çıkmazın da bir numaralı sorumlusu, ayaklarından çok çenesi çalışan, futboldan çok siyasetten anlayan bazı sporcular. Birkaç gündür gazetelerde okuyor, televizyonlarda izliyorsunuzdur. Soyunma odası konuşmalarını medyaya sızdırıyorlar, Sneijder başta olmak üzere bazı yabancı futbolcuları günah keçisi, kendilerini melek ilan ediyorlar.

Haberin Devamı

YA SELÇUK VE SABRİ GİBİLER?..

Sakın yanlış anlaşılmasın; ben Sneijder’in, De Jong’un ya da Chedjou’nun masum olduklarını düşünmüyorum asla. Onların da miadının dolduğunu, dönemlerinin bittiğini ve ayrılmaları gerektiğini söylüyorum zaten 2 yıldır.

Ancak aynı parantezin içinde kesinlikle Selçuk, Sabri gibileri de olmalı. Sırf onlar yerli diye çağ dışı bir pasaport ayrımcılığı yapılmamalı.

Sneijder’in performansı kötü olabilir, ki bence kötü. Takıma faydası çok azalmış olabilir, ki bence çok azaldı. Ama adamın çok haklı olduğu çok basit bir argümanı var... “Ne söyleyecekseniz yüzüme söyleyin.” diyor adam... “Ayrılmamı istiyorsanız, muhatabı benim, benimle masaya oturun. Başka masalarda, başka telefonlarda tezgâhla yapmayın bu işi” 

KAYSERİ’DE NELER OLDU?

GEÇTİĞİMİZ haftalarda benzer bir tezgâh Kayserispor’da da yaşandı. Futbolcular önce Mart-Nisan’ı çöpe attılar, üst üste 4 maç kaybettiler. Sonra Sergen Hoca görevini bıraktı; aynı oyuncular, aynı on bir ve aynı formasyonla 2 müsabaka üst üste galip geldiler. Ben söz konusu maçların hepsini 90 dakika izledim; Mesut Bakkal’ın taktik olarak yaptığı hiçbir değişiklik yok.

Haberin Devamı

Erkan’ı sol beke koyan Sergen Hoca, Varela’yla Umut’u kenarlarda kullanan da o. Welliton aynı Welliton, Deniz aynı Deniz... Ama sonuçlar siyahla beyaz kadar farklı...

SERGEN YALÇIN İSİM VERMELİ

SERGEN Yalçın ayrılırken üstü kapalı biçimde probleme işaret etmişti:

“Takımda düzeni bozan futbolcular var. 3 futbolcuyu kadro dışı bırakmak istedim, başkanla konuştum, başaramadım. Maç düzenini bozuyorlar, idman düzenini bozuyorlar. Böyle gitmesi mümkün değil. O yüzden ben görevi bırakıyorum.”

Ah, Sergen Hoca, ah... Keşke açıkça söyleseydiniz problemin tam olarak ne olduğunu. Keşke verseydiniz şu isimleri. Türk futbolunda bir şeyler düzelecekse, sizin gibi açık konuşan insanlar sayesinde düzelecek. Telefonla haber sızdıranlarla değil asla...

Haberin Devamı

SNEİJDER SUSMAMALI

Şu anda Kayserispor’un ya da Galatasaray’ın içinde bulunduğu durum, sadece bu kulüplerin değil, Türk futbolunun kanayan yarası. Bu düzenin değişmesini istiyorsak Sergen Yalçın konuşmalı... Wesley Sneijder konuşmalı... Eğer bir de Wesley derdini anlatmak isterse, hakkında yazılanlara yanıt vermek isterse, benim sütunum ona açık. Tabii tek bir şartla: Eğer Wesley başka bir futbolcu hakkında bir suçlamada bulunursa, yazıyı yazmadan önce bir de o sporcuyu arar ve hikâyeyi bir de ondan dinlerim. Çünkü benim bildiğim yöntem bu. Sanki olması gereken de bu.

Yazarın Tüm Yazıları