Trabzonspor'un harika bir kadrosu var ancak...

.

Haberin Devamı

Şu an Trabzon’un elindeki kadro, bir orta vade harikası. Bugün transferde 15’e sattığınız adam, orta vadede size 30 milyonluk bir fırsat maliyeti yaratabilir. Uğurcan’ı, Abdülkadir Ömür’ü kısa vadede markette değerlendirmek cazip görünebilir ama orta vadede bu operasyonun daha büyük fırsat maliyetleri çıkar takıma.

Ben bugünkü Trabzon kadrosunu 96 yazındaki ekibe benzetiyorum: Fatih Tekke 19, Arçil ve Şota 23, Abdullah 24, Ogün 26, Hami ve Tolunay 28, Ünal 29 yaşında.

Bir şampiyonluk kaybedilmiş ama öyle yüksek potansiyelli bir takım vardı ki, süreç doğru yönetilse 5 yıl boyunca kupa koleksiyonu yapabilirdi. Yapılamadı. Bugünkü yönetimin de 96 yazından dersler çıkarması gerek. Şu an Trabzon’un elindeki kadro, bir orta vade harikası. Bugün transferde 15’e sattığınız adam, orta vadede size 30 milyonluk bir fırsat maliyeti yaratabilir.

Haberin Devamı

TRAVMAYI AŞAMADILAR

Yaşı yetenler, Trabzonspor’un 1995-96 kadrosunu anımsarlar. 24 yaş ortalamalı, eğer Süper Lig o günlerde ihracat kabiliyeti olan bir turnuva olsa, 4-5 adamını Premier Lig’e yollayabilecek bir ekip. Eğer Abdullah, Ogün, Tolunay, Fatih bugün Süper Lig’de oynuyor olsalardı, muhtemelen Premier Lig olurdu hepsinin sonu. Ancak o günkü Trabzonspor yönetimi kaybedilen şampiyonluğun travmasını yönetemeyince, sonları İstanbul oldu o yıldızların. O günün koşulları belki farklıydı ama bugün Trabzon tekrar bir altın jenerasyon yakaladıysa, bu süreci çok daha iyi yönetmek zorunda.

Uğurcan’ı, Abdülkadir Ömür’ü ya da opsiyonunu kullanarak Sörloth’u kısa vadede markette değerlendirmek cazip görünebilir ama orta vadede bu operasyonun daha büyük fırsat maliyetleri çıkar takıma.

POTANSİYELİ YÜKSEK

Bu ekip, önündeki 5 yılda birkaç şampiyonluk kazanabilecek, birkaç kez Devler Ligi bileti alabilecek potansiyelde. UEFA’nın Şampiyonlar Ligi’ne katılım ödülü 15 milyon 250 bin Euro. Yayın payıyla beraber bu rakam 30 milyonlara çıkıyor.

HATA YAPMAMALI

Gruplarda bir galibiyet 2,7 milyon, olası bir terfi 9,5 milyon Euro demek. Yani sizin Abdülkadir Ömür’den kazanacağınızı düşündüğünüz bonservis bedelini size bir Şampiyonlar Ligi katılımı geri ödeyebilir. Ya da Novak’ın 2 maaşı, 2 Devler Ligi galibiyetiyle telafi edilebilir. Bence Trabzonspor 25 yıl sonra bir kez daha aynı hatayı yapmamalı. Bir yıllık değil, 5 senelik bir kalkınma planıyla yola çıkmalı.

Haberin Devamı

EDDIE NEWTON’IN ENERJiSiNi ÇOK SEVDiM

Eddie Newton’lu Trabzon’un enerjisini sevdim. Tekrar Hüseyin Çimşir standardında bir teknik adama yönelmektense, Newton’la yola devam etmelerinin mantıksız olmadığını düşünüyorum.

Trabzon’un bu sezon Süper Lig şampiyonu olamamasında 1 numaralı faktör, maçlara başladığı seviyeyle, bitirdiği seviyenin birbirini tutmaması oldu. Zaman zaman maç içinde vites çok düştü, şampiyon gibi başlayan takım, kümede kalmaya çalışan kafası karışık bir grup gibi bekledi son düdüğü. Maç içi ve sezon içi devamlılık sağlanamaması, zirve devamlılığına mâl oldu zaten.

GERÇEK BiR PREMIER LiG EMEKÇiSi

Sadece son 2 maçta takımın başında çıkan Eddie Newton’la böyle bir sorun yaşanmaması da enteresan. Evet, Newton birinci adamlık konusunda deneyimsiz bir isim. Ama o kategori dışında da futbol dünyasındaki yeri tartışılmaz. 90’lı yıllarda Chelsea formasıyla 186 maça çıkmış bir Premier Lig emekçisi. FA Cup, Kupa Galipleri Kupası ve Avrupa Süper Kupa şampiyonu. Henüz 21 yaşında Chelsea 11’ine yerleştiği 1992-93 sezonunda 6 gol atıyor. Yani aslında yetenekli bir orta saha oyuncusu. Ama süreç onu zamanla yetenekli futbolcuların açıklarını kapayan savaşçı bir ön liberoya dönüştürüyor.

Haberin Devamı

CHELSEA’DEN BURUK AYRILDI

Aslında antrenörlük kariyerini de böyle özetleyebiliriz Newton’ın. Futbolculuğunda arkasını toparladığı takım arkadaşı Di Matteo’nun, antrenörlükte de yardımcısı oluyor. Birlikte Şampiyonlar Ligi kupasını kaldırıyorlar. Ama eşinin deyimiyle fazla mütevazı biri Newton. Bu ışıltılı kariyeri anlatamıyor, anlatmayı sevmiyor. Bu sezona da Lampard’ın ekibinde ancak 4. adam olarak giriş yapıyor. İlk haftalarda onu basın tribününde maçları takip ederken görüyoruz. Ama Lampard’ın daha yakınında olan Joddy Morris ve Joe Edwards gibi isimlerin arkasında kalıyor Newton. Tekrar akademi oyuncularına yönlendiriliyor. Neticede de yılbaşında Chelsea’den buruk bir biçimde ayrılıyor. Ben, Trabzon’un Kayseri ve Alanya maçlarındaki enerjisini sevdim. Evet veri çok az. Evet, Newton’a görev vermek riskli. Ama tekrar Hüseyin Çimşir standardında bir teknik adama yönelmektense, Newton’la yola devam etmelerinin çok da mantıksız olmadığını düşünüyorum ben.

Haberin Devamı

Haftalık net Canlı iddaa kaybına %10'a varan iade Misli.com'da, hemen katıl!

Yazarın Tüm Yazıları