Josef de Cocu’yla Mehmet Cocu

YAŞI yetenler, Cocu’nun özellikle Barcelona’daki performansını hatırlayacaklardır. Orijin olarak defansif bir oyuncuydu, stoper de oynayabilen bir 6 numaraydı. Ama oyunu hep iyi okuyan, dikine deneme çabası olan, pozisyonuna göre de fazla asist ve gol yapan bir futbolcuydu Hollandalı.

Haberin Devamı

Cocu göreve geldiğinde orta ikilide görev verebileceği yedi adam vardı elinde: Mehmet Topal, Souza, Ozan, Salih, Ekici, Eljif ve Oğuz... Cocu’nun bu 7 alternatif içinde prensi Eljif oldu, çünkü kafasındaki iki yönlü oyunu en iyi oynayabilen oydu. Salih ve Ozan, kâğıt üzerinde 8 numara oynayabilir umudu veriyorlardı, ama Cocu’yu kulübede beklemek için bile ikna edemediler. Hollandalı’nın onları fiziksel olarak yeterli bulmayacağı aşikardı.

Ekici henüz hazır değil. Souza ve Topal’sa öne gitme arzularındaki yetersizlik nedeniyle endişe veriyorlardı. Yani Cocu’nun elinde PSV’de olduğu gibi “iki yönlü 8 numara” bolluğu yok. PSV’de Pröpper’i, Van Ginkel’i, Wijnaldum’u vardı. Burada yok. Cocu da sanırım elinde kusursuz 8 numaralar olmadığı için Topal ve Souza’dan ortaya daha fazla niyet koymalarını istemiş. Dün birinci golü yaratan penaltının Topal’dan, ikinci golün Souza’dan gelişinde bir Cocu efekti aradım ben. Sanki kendisi nasıl bir futbolcuysa, Souza’yla Mehmet’e de onu empoze etmeye çalışıyor Hollandalı hoca.

Haberin Devamı

Dünün bir başka yıldızı VAR’dı şüphesiz... Gerek verilen, gerekse verilmeyen penaltıda VAR katkısı olumlu. Ancak gerek kararların iki dakikaya varan süreler çalması, gerekse pozisyon tekrarlarının ekrana yansımaması can sıkıcıydı. Sezon başında deneyim konusundaki endişemi dile getirmiştim, acaba bu yıl VAR’ı Türkiye Kupası üst turlarında test ederek tecrübe mi kazansaydık diye düşünmeden edemiyor insan.

HAKEM, VAR’LA KONUŞURKEN MOBBİNG ANLAMSIZ

21’de hakem H.Umut Meler, Yusuf’un Mehmet’e müdahalesine penaltı çaldı. Çalar çalmaz da elini kulağına götürüp oyunculara “VAR’la diyalog kuruyorum” mesajı verdi. Hakem Riva’yla konuşurken, Barış ve Ertuğrul muhtemelen onlardan daha fazla konuştular! Sonra Furkan da katıldı bu mobbinge... Süper Lig’deki tüm hakemlerin acilen sarı kartlarla bu görüntülerin önünü baştan kesmeleri gerek. Bu haftalar kritik.

ÜÇÜNCÜ KALECİ BERKE

HAZIRLIK maçlarını yakından takip edemeyenlerin gözünden kaçmış olabilir, Cocu kalede Berke’den çok Erten Ersu’ya şans vermişti. Ancak Erten özellikle Feyenoord maçındaki şaşkınlığıyla sanırım üçüncü kaleci rolünü (en azından şimdilik) Berke’ye kaptırmış. Benfica önünde kadro 18 kişilikti, Volkan-Kameni kadrodalardı. Dün üçüncü kaleci rolünü Berke almış.

Haberin Devamı

VALBUENA’NIN TOP KAYIPLARI ENDİŞE VERMİŞTİ

DÜN Eljif’in yokluğunun sebebi, bence performans düşüklüğü olamaz. Ama Valbuena için görüşüm farklı. Fransız futbolcu Cocu ile yeni bir başlangıç yaptı, çok daha istekli. Ama Cagliari ve Benfica maçlarında yaptığı 4 kritik top kaybı, Cocu’yu endişelendirmiş olabilir. Cagliari maçında 17’de bir taçta, 30’da bir korner dönüşü ve yenilen golde hep Valbuena kayıpları vardı. Benfica önünde de kaybettiği topun dönüşünü biliyorsunuz. Cocu, bir uyarı yapmak istemiş olabilir Fransız’a.

 MAÇIN ADAMI: JOSEF

Yazarın Tüm Yazıları