F.Bahçe’nin Chicago taktiği

FENERBAHÇE’nin Feyenoord ve Altınordu maçlarında oynayan 11’leri tamamen farklı. Şablonsa bire bir aynı.

Haberin Devamı

Formasyon 4-4-2... Bekler hücumcu. Feyenoord önünde Isla, bir sağ açıktan daha fazla ofansif katkı yaptı; Altınordu önünde de bekler, Aykut Kocaman’ın önde kullandığı Dirar ve Uygar’dı. Phillip Cocu, beklerden ofansif katkı istiyor kesinlikle. Bek görünümlü stoper istemiyor, hücuma katkı arzusu yüksek.

OZAN YİNE AYNI

Her iki maçta orta sahanın ortasında uyguladığı model de benzerdi: Mehmet-Souza’yı bir arada kullanmıyor, yanlarına bir tane yetenekli ekliyor. Feyenoord önünde Topal’ı, Altınordu önünde Souza’yı 6 numara rolünde kullandı. Dün Bornova’da ilk 11’de başlayan Ozan’da dikkate değer bir gelişim yok. 8 numara rotasyonunun en iyisiyse kesinlikle Eljif Elmas... Eljif, bu sezon Fenerbahçe’nin en fazla konuşulan oyuncusu
olmaya aday.

ELJİF, JORDAN GİBİ

Haberin Devamı

90’larda NBA’i kasıp kavuran efsanevi Chicago Bulls takımının koçu Phil Jackson’a taktikleri sorulduğunda dâhi koçun cevabı şöyleymiş: “Topu Jordan’a veriyoruz. Eğer başaramazsak, tekrar deniyor ve topu yine Jordan’a veriyoruz. Eğer başaramazsak, bir kez daha deniyor ve topu yine Jordan’a veriyoruz.”

Dün son bölümde giren ama Fenerbahçe’nin ilk 4 hazırlık maçının tamamında ilk 11’de oynayan, Cocu’nun oyundan çıkarmaya kıyamadığı Eljif’in durumu da biraz Jordan gibi. Fenerbahçeliler her hücumda topu Eljif’e veriyorlar. Eğer veremezlerse, dönüp dolaşıp, bir kez daha deniyorlar Eljif’e vermeyi. Sonra bir daha... Bence
Eljif de kuvvetiyle ve top kullanma becerisiyle, bu tercihi hak ediyor.

MAÇIN AVRUPALI’SI: ERCE

- Altınordu başkanı Özkan’ın verdiği bilgiye göre Erce’nin Standard Liege’e transferi an meselesi. Ochoa gittiğinde Erce, Liege’li olacak. Ve bence düzenli oynarsa, A milli takım kaleci havuzunun da vazgeçilmez parçası olacak.

MAÇIN CESURU: MAHSUN

- Dün Fenerbahçe’nin gençlerinden stoper Burak gayet iyiydi, Yiğithan sağlıklı olduğunda yine rotasyonun içinde olacak. Ama sarı-
lacivertlilerde en fazla dikkat çeken genç, hareketliliği ve özgüveniyle sol açık Mahsun oldu.

ANDRE AYEW COCU’YLA KENDİNİ BULUR

Cocu’nun Fener-bahçe’si 4-4-2 oynuyor. Formasyon belki şöyle de yorumlanabilir; diziliş 4-2-3-1 ama orta saha ile forvet hattı arasındaki adam “on numara” gibi değil, “ikinci santrfor” gibi rol alıyor. Ben bu dizilişi, 4-4-2’ye daha yakın buldum. Feyenoord önünde Giuliano-Alper ikilisi en uçtalardı. Bornova’daysa ileri ikili, Ekici ve Ahmethan’dı.

Haberin Devamı

Bu dizilişte Ayew kendine ikinci santrfor olarak rol bulabilir; çünkü gezen-dolaşan-çalışan bir forvettir Ayew. Son vuruşlarda harika değildir, ama araya koşular yapar, alanlar açar, bir hedef santrforla (mesela Soldado’yla) oynarsa, ona birçok pozisyon yaratabilir.

Geçen sezon Swansea’de Carvalhal, Ayew kardeşler dışında bir klasik golcü kullanmadığı gibi skor kısırlığı çekti ve takım küme düştü. Ama Cocu, Ayew’i ikinci santrfor veya sol/sağ açık olarak kullanırsa iyi verim alacaktır.

Yazarın Tüm Yazıları