Bu maç Kuşadası'nda bitmişti

F.Bahçe, Akhisar’a dün akşam kaybetmedi. Sarı lacivertliler maçı, cumartesi günü Ersun Yanal ile yapılan görüşmenin resmen açıklanmasıyla kaybetmişti aslında.

Haberin Devamı

Fenerbahçe bu maçı, dün 20:50’de Akhisar’da değil, cumartesi öğleden sonra Kuşadası’nda kaybetti. Fenerbahçe yönetiminin Ersun Yanal’la görüştüğü resmi olarak deklare edildiği anda, Koeman dönemi de artık fiilen sona ermişti. Akhisar, Krasnodar karşısında nasıl bir futbol oynadıysa, Fenerbahçe önünde de bire bir aynı oyunu sergilediler. Yine stoperde Lopes iyi oyun kurdu, Güray yine sol bekten ekstra hücum silahı olarak dikkat çekti. Sissoko ve Serginho sezgileriyle çok top kazandılar, Barbosa süratiyle rakibin sağ bekini bezdirdi. İki maç arasındaki tek fark, Krasnodar’ın ikinci devrede oyunu çevirebilecek yetenekli ayakları vardı. Fenerbahçe’ninse yoktu. Evet, Fenerbahçe’nin çok eksiği var... Koeman, elindeki 12-13 oyuncudan bir 11 kurmaya çalıştı; muhtemelen de kafasında iki opsiyon vardı: Birinci opsiyonu, dün başlayan takımdı. Yani sağ bekte Şener, göbekte Isla, sol açıkta Eljif’li düzen. Büyük bir fiyaskoydu bence bu taktik. Ne Isla, Isla gibiydi sahada; ne Eljif, Eljif gibiydi, üstelik Şener de Barbosa’ya karşı çaresizdi.

Haberin Devamı

İNCİNDİ VE BAVULU TOPLADI

Koeman’ın kafasındaki ikinci opsiyon, 57’de Şener/Benzia değişikliği sonrası kullandığı taktikti muhtemelen. Yani sağ bekte Isla, merkezde Eljif ve sol açıkta Ekici’li düzen. Belki son yarım saatte bu formasyonla da pek bir şey üretemediler ama maça bu doğal dizilişle başlasalar, hikâye biraz daha normal gelişebilirdi. Sadece tek bir oyuncuyu (Benzia’yı) oynatmamak için, hem sağ bek Isla’nın, hem ön libero Eljif’in performansından mahrum oldu Koeman... Oysa Benzia sol açıkta başlasa, (şaşkın sol açık) Eljif’ten kötü olmayacaktı durumu. Koeman’ın bu skandal diziliş tercihinden benim anladığım şu: Yanal’ın Kuşadası’nda yaptığı açıklama sonrası Hollandalı Hoca da incindi ve bavulunu toplamaya başladı zaten. Dün Fenerbahçe sahaya çıkmadan kaybetti 3 puanı.

MAÇIN KARESİ

AKHİSAR’ın ilk yarıda Bokila ile bulduğu golü tekrar izleme fırsatınız olursa lütfen stoper ikilisi Skrtel-Neustadter’e odaklanın. Ceza alanı içinde tek bir Akhisarlı (Bokila), 4 Fenerbahçeli var. Ama dördü de alanlarını tutuyorlar, kimse golü atacak Bokila’ya yaklaşmıyor.

MAÇIN ŞAŞKINLIĞI

BARIŞ Alıcı’nın sezona yaptığı hareketli başlangıç, tüm Türk sporseverleri heyecanlandırmıştı. Arzuluydu, arıyordu, çabalıyordu, çok kuvvetli umutlar veriyordu genç adam. O istekli Barış’a ne oldu da onun yerini dün sahada hayalet gibi dolaşan genç aldı, anlamak güç.

STOPERDE LOPES TERCİHİ

MODERN futbolda hücum savunmada, savunma hücumda başlıyor. Cihat Arslan, Krasnodar deplasmanından sonra Fenerbahçe maçında da Miguel Lopes’i savunma göbeğinde kullandı. Sağ bek/sağ açık oynayabilen yetenekli Lopes, her iki maçta da stoperde harikaydı.

MAÇIN HAYAL KIRIKLIĞI

FENERBAHÇE ilk 11’inde yetenekli diyebileceğiniz iki isim vardı dün: Ekici ve Eljif. Bu iki adam doğal rollerinde (yani merkezde) birbirlerine yakın oynasalar, belki o iletişiminden bir şey üretebilirdiniz. Ama Eljif solda başladı, Ekici solda bitirdi. Koeman yaklaştırmadı bu iki adamı!

MAÇIN SORUSU

F.BAHÇE’nin 11 oyuncusunun eksik olduğu ortamda acaba gençler dakika alabilir miydi diye düşünmüş olabilirsiniz. Doğrusu hafta içi Türkiye Kupası maçları performanslarına baktığımızda Fenerbahçe’den parlayan bir genç yoktu. Giresun’a karşı şans bulan Mahsun pek ışık vermedi.

SERİ KRASNODAR'DA BAŞLADI

29 Kasım’dan 9 Aralık’a, yani 11 gün içinde Akhisar’ın önünde üçü zorlu, 4 maç vardı: Krasnodar ve Malatya deplasmanları, kupada Karagümrük ve ligde Fenerbahçe sınavları. Bu zorlu fikstürden Akhisar takımı moral depolayarak çıktıysa bunun en önemli sebebi; Krasnodar deplasmanına as kadroyla gidip, son derece onurlu bir futbol oynamaları. Türkiye’yi Avrupa kupalarında temsil etme hakkı için bir sezon mücadele edip sonra, Avrupa Ligi’ne rotasyonlu kadroyla çıkmak, milletin zekâsıyla alay etmek gibi! Akhisar, Krasnodar’da as kadroyla oynadı, özellikle 50 dakika çok iyi bir futbol sergilediler. Belki rakibin yetenekli ayaklarının bulduğu iki gole çare üretemediler ama Fenerbahçe maçına uzanan oyun istikrarının kıvılcımı orada görünmüştü.

 

 

Yazarın Tüm Yazıları