Brezilya Neymar’ı sisteme katabilirse kupayı alabilir

Sanırım yıllar sonra bu kupayı, süperstarların büyük egolarıyla hatırlayacağız. Dün sahaya çıkan takım, Neymar’lı Brezilya olarak adlandırılabilir ancak “Brezilya”lı Neymar olarak değil asla...

Haberin Devamı

Tarihin hızı hızlanıyor, yani tarih ivmeleniyor. Dünya çok hızlı değişiyor. Bu çağ, artık internet çağı değil. O geçti. Bu çağ ‘sosyal medya’ çağı. Yeteneklilerin, güzellerin, başarılıların doz aşırı övüldüğü, kutsandığı; onların da kutsandıkça kendilerini ‘yarı Tanrı’ sandıkları bir çağ bu.

Futbol, bu dönüşümün en güçlü hissedildiği alanlardan biri. Adamlar genç, yetenekli, fit, yakışıklı. Boş vakitlerini kendilerine düzülen övgüleri okumak, maçları da bu övgüleri artırmak amacıyla geçiriyorlar. Neymar, Rusya’ya 2 kuaför getirmiş. Saçlarına da topa da kendisinden başka kimse dokunamıyor! Evet Neymar olağanüstü yetenekli, ama topu her aldığında bu becerisini ispatlamak zorunda değil. Takımı yavaşlatıyor, organizasyonu kısıtlıyor. Bu Brezilya son derece dengeli ve kaliteli bir takım. Tite gibi bir bilgenin bu dengeyi, Neymar’ın egolarına kurban edeceğini pek sanmıyorum. 

Haberin Devamı

Dün Kosta Rika karşısında top Neymar’ın ayağında ölmediği anlarda gayet organize ve akışkan bir Brezilya izledik. Ben bu takımı Amerika’da şampiyon olan Brezilya’94’e benzetiyorum; Pareira gibi bilge bir hocaları var, Taffarel gibi bir kalecileri var, Aldair gibi stoperleri var, göbekte Dunga’ları var, Romario potansiyeli olan bir santrforları var. Her şeyi tamam olan bir takım bu.

Tite, turnuvanın kalanında Neymar’a bu güzel takımın sahibi değil bir parçası olduğunu hissettirebilirse bence şampiyonluğa yürüyebilecek potansiyelleri var. Top kesinlikle Tite’de.

 

VİDEO HAKEMLER GAYET İYİ
Futbolun dördüncü sanayi devrimini yaşadığımızı hissediyorum ben. Hakemlere daha az itiraz, daha az mobbing var. FIFA’yı, Infantino’yu, IFAB direktörü Elleray’i canı gönülden kutluyorum; bir uygulama ilk sınavında ancak bu kadar başarılı olabilirdi.

İlk 26 maçta hakemler sadece 11 kez oyunu VAR’a danışmak için durdurdular. İki buçuk maçta bir ortalama, işin tabiatına uygun. 26 maçta 12 penaltı kararı verildi, şimdiden bir Dünya Kupası rekoruna doğru gidiyoruz (Daha önceki rekor 18). Bu 12 penaltının 7’sinde VAR yardımı söz konusu.

Haberin Devamı

Bir kez kimlik kargaşası yaşandı, yanlış oyuncuya çıkan kart, doğru adama, Perulu Aquino’ya verildi. Griezmann, Cueva, Claesson, Salah ve Jedinak, hak ettikleri penaltılara VAR sayesinde kavuştular. Ezatolahi’nin golü ve Neymar’ın penaltısı olması gerektiği gibi iptal edildi. Costa nizami golüne kavuştu. Amrabat’ın penaltı itirazı haksızdı, doğru karar verildi. Daha fazla adalet, daha fazla güven.

 

Brezilya Neymar’ı sisteme katabilirse  kupayı alabilir

VAR, ‘SIFIR KUSUR’ SÖZÜ VERMİYOR
VAR
masası, Kane’in Tunuslular tarafından yaka paça indirilmelerini kaçırdı. Elleray, İngilizler’in haklı olduğunu söylüyor. Hırvat Rebic’in Perez’i biçmesi kesinlikle kırmızı olmalıydı. VAR ekibinin bir dev hatası da bu. İsviçreli Zuber’in gol öncesi Miranda’yı itişini VAR masası, oyunculardan bir itiraz jesti olmadığı için pas geçmiş. Elleray’in savunması böyle.

Haberin Devamı

Elbette VAR sistemi de sıfır kusur vadetmiyor. Ancak oyun çok durmadı, hakemler kenara çok az gittiler, müdahaleler yerinde. Şu ana kadar VAR sınıfı rahatlıkla geçiyor bence.

 

GÜNÜN SÜRPRiZ ADAYI
Rus Ligi’nde oynayanlar, Dünya Kupası’nda bu avantajlarını hissettirdi. Dyzuba, Sardar Azmoun, Claesson gibi... İsveçli kenar oyuncusu Claesson, Krasnodar’da geçirdiği harika sezonun devamı gibi oynuyor.

 

GÜNÜN YILDIZ ADAYI
Meksika’nın 22 yaşındaki pırpır kenar oyuncusu Hirving Lozano, Almanya karşısında büyük maçlarda da aynı futbolu oynayabileceğini, dizlerinin titremeyeceğini gösterdi. Ritmini korursa bu turnuva, onun turnuvası olabilir.

 

BASKI MARTINEZ’İN ÜSTÜNDE
Tunus sert bir takım. İngilizler’i yaka paça tuttular, hakemin de göz yummasıyla son derece yıpratıcıydılar. Roberto Martinez’in Belçika’sı Panama’ya karşı yavaş ve yumuşak başlamıştı. Bu kez daha keskin olmalılar.

 

Haberin Devamı

BU DETAYA DİKKAT
Geçen pazar günü Almanya’yı Luzhniki’de izlerken şunu düşündüm: Son 30 yılda Almanya orta sahasını hiç bu kadar geçirgen görmemiştim. Acaba İsveçliler de Meksika’dan öğrendiklerini Kroos-Khedira’ya uygulayabilirler mi?

Yazarın Tüm Yazıları