3 bin 657 gün sonra

Euro 2008 yarı finalinde Viyana’da İspanya, Rusya’yı yendiğinde oradaydım. O gün de takımın umudu Ramos, Iniesta ve Silva’ydı. 3657 gün sonra dün Luzhniki’de, o umuttan fazlası yoktu sahada.

Haberin Devamı

DÜNYA Kupası ev sahipliğini kazanan her ülkenin, 7-8 yıllık devrim planı, yaygın bir durum. Ruslar da benzer heyecanlara kapılmışlardı; zaten ligde yabancı sayısını da bu yüzden azalttılar. Sonra çılgın bir fikir atıldı ortaya: 2017’de federasyon bir kulüp kuracak, tüm milli futbolcuları 1 yıllığına kendi kulüplerinden kiralayacak. O yeni takım, özel izinle 1 sezon Rusya Premier Ligi’nde oynayacak. Böylece Dünya Kupası’na çok uyumlu bir takımla gelecekler.

Bu planların hiçbiri hayata geçmedi elbette. Hatta Euro 2016’da öyle bir dibe vurdular ki, bir ara milli takımı lağvettiler. Ulusal futbola kilit vurdular. Sonra da çok az iddiayla başladılar Dünya Kupası’na. Rus halkının başlangıçta Dünya Kupası’na ilgisi sıfırdı neredeyse.

Cherchesov’un da farklı düşündüğünü sanmıyorum; zaten Dzyuba’lı formülü de Arabistan maçının sonlarında tesadüfen buldu. A planı bu değildi. Mancini’nin Zenit’ten kovup itibarsızlaştırdığı Dzyuba, bir anda Rusya’nın tek hücum planı ve umudu oldu. Ve Rusya, tesadüfen başarıya gidiyor adeta kupada.

Haberin Devamı

İspanya’ysa aynen Almanya gibi bir geçiş sürecinde. Bu süreci yumuşak bir şekilde kotaran Lopetegui’nin ayrılışı sonrası tam olarak ne yapması gerektiğini bilmeyen Hierro şaşkın. Hierro, 3657 gün önce Rusya’yı farklı yenip kupaya giden altın jenerasyondan farklı bir iş yapmak istiyor; tiki-taka değil, daha hızlı kaleye giden bir takım. Ama bunu yapabilecek doğru ismin Hierro olmadığını da, kendisi
dahil herkes biliyor
sanırım.

FIFA SIRALAMASI İŞE YARAMAZ MI?

RUSYA’da şanslıydık, sadece bir grupta terfi bilmecesi, fair-play puanıyla çözüldü. Ancak 2022 ve 2026’da bu kadar şanslı olmayabiliriz. Özellikle Amerika’2026’yı 48 takımlı ve 16 gruplu bir kaos bekliyor. Gruplarda yalnızca 3 takım ve 3 maç olacağı için, puan-averaj eşitliği birçok grupta yaşanacak; son müsabakalar çok ilginç ve can sıkıcı tablolara gebe olacak.

Infantino gibi gayet iyi matematik bilen bir adamın, 2026 Dünya Kupası’na göz göre göre bu kaotik statüyle başlayacağını ihtimal vermiyorum. Eğer radikal bir statü değişikliği yapmayacaklarsa, şu iki kriteri devreye sokabilirler:

Haberin Devamı

1- Puanları, averajları, gol sayıları eşit olan 2 takım son maçta berabere kalıyorlarsa, 90 dakikanın sonunda penaltı atışlarının yapılması.

2- Eğer eşitlik son maçı oynayan takımlar arasında değilse, FIFA sıralamasından faydalanılması.

GÜNÜN SÜRPRİZ ADAYI

JAPONYA Kolombiya’yı yenerken sağ açık Haraguchi çok etkili bir futbol oynamıştı. Eski Herthalı, yeni Hannoverli çok çalışkan ve soğukkanlıdır; Belçika’nın zayıf kanat savunmasının başına iş açabilir gibi geliyor bana.

GÜNÜN YILDIZ ADAYI

GABRIEL Jesus hâlâ kendinden beklenen golleri atamadı ama çok çalışıyor, didiniyor, boğuşuyor. Sırbistan önünde de turnuvanın en iyi performansını gösterdi ve bu yükselen çizgisiyle Meksika maçında patlama yapabilir.

Haberin Devamı

RUSYA  2018’İN KODLARI

RUSYA 2018’de ilk 50 maçta tek bir golsüz müsabaka oynandı. 32 takımın hepsi gol attı, hatta tarihte ilk kez bütün ekipler 2 gol barajının üstüne çıktı. Sadece iki takım turnuvadan puansız ayrıldı. Hepsinden daha önemlisi, 50 maçın 24’ünde her iki taraf da gol buldu; karşılıklı sayı yapıldı. Gol rekoru gelir mi bilinmez, ama kesin olan şu var: Milletler arası futbolda mesafeler, kulüpler arası futbol kadar açık gözükmedi bu turnuvada.

Ve Infantino’nun milletler arası daha fazla turnuva yapma hayalini güçlendirebilecek bir tablo çıktı ortaya.

BASKI MARTINEZ’İN ÜSTÜNDE

PANAMA ölçü olamaz. Tunus, Belçika’ya karşı topla çıkmaya çalışıp saçmaladı. İngiltere maçı zaten yedekler gösterisiydi. Evet, Belçika çok iyi. Ama gerçek bir sınavla karşılaşmadı hâlâ. Ben 3-4-2-1’lerini beğenmiyorum.

Haberin Devamı

BU DETAYA DİKKAT

MEKSİKA, top oynamaya, geriden pasla çıkmaya çalışan Almanya ve Güney Kore’ye karşı seri kontralarla çok iyi sonuç aldı. Kendisine benzeyen İsveç karşı çaresizdi. Brezilya acaba
bu 3 maçtan doğru
dersleri çıkardı
mı?

 

Yazarın Tüm Yazıları