Biz , hakemlerden bir duruş beklerken...

Genellikle hakem yöneticileri tarafından "Hakem her hafta veya 2 haftada bir maç yönetirse özgüveni artar, başarı grafiği yükselir" diye söylenir. Hani kulağa da hoş geliyor. Sanırsınız ki hatalar bitecek.

Haberin Devamı

Geçen akşam katıldığı programda MHK Başkanı Kuddusi Müftüoğlu da benzer ifadeler kullandı. Birtakım tablolar gösterdi. Lakin işin derinliğine baktığımızda bunun sadece 'kes kopyala yapıştır, günü kurtar' olduğunu görüyoruz.

Süper Lig'de bir sezonda 306 maç oynanır. Ligin son iki sezonuna baktığımızda; 300 dolayındaki maçı genelde 22 hakem yönetmiş.

2007 sezonunda bile 22 hakemin ligde yönettiği maç sayısı 285.

BU SEZON 99 MAÇIN 88'İNİ 23 HAKEM YÖNETTİ
Bu sezon lige baktığımızda şu ana kadar oynanmış 99 maçın 88'ini 23 hakem yönetmiş. 9 hakem 1'er maç yönetirken, 6 hakem ise hiç maç yönetememiş. Bir hakem de 2 maç yönetip hakemliği bırakmış.

Yani mevcut MHK'nın da politikası da benzer çizgide. Hani şu son günlerde dile getirilen 'hakem sayısını 22'ye" lafının zaten pratikte uygulandığını görüyoruz. Yani bu umut bağlayacağımız radikal bir değişim olmamalı.

Yıllardır uygulanmasına rağmen hakem hatalarının azalmadığını görüyoruz. Sadece bu sezon baba hakemler 11 haftada 4 kez kural hatasının eşiğinden döndüler.

AHBAP-ÇAVUŞ, BÖLGECİLİK VE ADAM KAYIRMACILIK
Kadro sayısına takılı kalmak yerine yetenekleri kısıtlı veya yeteneksiz olmalarına rağmen ahbap-çavuş, bölgecilik ve adam kayırmacılıkla yıllardır o kadroları işgal edenleri tasfiye edilebiliyor musun, sen ona bak!

Adam yeteneksiz ise çarşamba-pazar maç versen ne yazar?

Bu kadroları yıllar önce aynı havuzda toplayan ve hakemliği böylesine tıkanışa, tükenişe sürükleyen kim? Bırakın siz Ege'nin İmbat rüzgarından etkilenmeyi. Siz siz olun; ülke ve kendi gerçeğinizi kabul edip ona göre hareket edin.

SARVAN VE SİVRİSERVİ GÜLÜŞ CÜMBÜŞ GEÇİNİYORLAR!
5 Nisan 2008'deki Fenerbahçe-Kayserispor maçında Kayserispor aleyhine verilen penaltıya Kayseri camiasından gelen tepkiler sonrasında dönemin MHK Başkanı Oğuz Sarvan, hakem Hakan Sivriservi'ye bir daha maç veremedi. Gerçi şimdilerde Hakan Sivriservi ile Oğuz Sarvan gözlemci ve mentör kadrosunda birlikte gülüş cümbüş geçinip gidiyorlar ya!

18 Mayıs 2015'te Diyarbekirspor-Denizli Büyükşehir Belediyespor 3.lig Play-off müsabakasında hakem Hüseyin Sabancı'nın son dakikada Diyarbekirspor aleyhine verdiği penaltı yüzünden olaylar çıktı. Maç bitmedi. Sert tepkiler ve ciddi sıkıntılar oldu. Hakem Hüseyin Sabancı bir daha maç yönetemedi sezon başı hakemliği bıraktı.

30 Ağustos 2015'te Sivasspor-Osmanlıspor maçında hakem Tolga Özkalfa ciddi hatalar yaptı. Rivayet o ki ertesi gün gelen tepkilerden TFF koridorları çınlamış! Tolga Özkalfa 2 ay Süper Lig de maç alamadı ve FIFA listesinden çıkarıldı.

ÇAĞATAY ŞAHAN '22'YE GİREMEZSE ŞAŞIRMAYIN
28 Ekim 2015'te Trabzonspor-Gaziantepspor maçında yaşananlar kabul edilemez. Lakin geçen akşam MHK Başkanı'nın anlattıklarını ve hakemler ile TFFHGD'nin sessizliğini de kabul edemeyiz. Biz onlardan bir duruş beklerken yukarıdaki örnekler gibi Çağatay Şahan sezon sonu 22'nin dışında kalırsa şaşırmayalım...

Yazarın Tüm Yazıları