Tutkunu yaşa!

Bu slogan hem Brezilya’nın hem de dopingle kirlenen oyunların yeniden yorumlanması anlamına gelecek. Ancak bir de gerçek var ki önce 2014 Dünya Kupası, sonra da 2016 Rio Olimpiyat Oyunları ülkede toplumun neredeyse DNA’sını değiştirmiş durumda.

Haberin Devamı

UZUN yıllar Brezilya’da yaşayan bir dostum bu güzel ülkenin, bu güzel insanlarını çok güzel anlatmıştı:

 

- Problem mi var?

 

- Evet problem var...

 

- Çözüm var mı? 

 

- Evet var..

 

- O zaman sorun yok demektir, boşver eğlenmene bak.Sözünün bittiğini zannedip, tam tebessüm ediyordum ki, araya girdi:

 

- Bitmedi.. Problem mi var?

 

- Evet.

 

- Çözüm var mı?

 

- Hayır.

 

Haberin Devamı

- Eee nasılsa çözümü yok, boşver yaşamana bak. 10 yıl önce böyle anlatılıyordu Brezilya. Her şeye rağmen mutlu, sakin ve eğlenceli.

 

***

 

ÖNCE 2014 Dünya Kupası, sonra da 2016 Rio Olimpiyat Oyunları toplumun neredeyse DNA’sını değiştirmiş. Öfkeliler... Hem de çok öfkeliler. Sokaklara baktığınızda bunu çok rahat görüyorsunuz. Olağanüstü bir hal var sanki Rio’da. Havaalanı askerlerin denetiminde. Otobanlar da. Sokaklar polisin. Güvenlik önlemleri inanılmaz boyutta. Düşünün, Jamaika’nın bir dönem 100 metre rekortmeni Asafa Powell’ı bile 45 dakika boyunca güvenlik önlemi diyerek ülkeye sokmadılar.

 

***

 

KENTİN suç merkezi favelalar, (İstanbul’un gecekonduları da diyebilirsiniz bu bölgelere ama polisin bile favelalara giremediğini gözardı etmeyin) yeniden etkin rol alamaya başlamış. Sıradan Brezilyalılara göre, Cumhurbaşkanı Dilma Rousseff’in görevden alınmasıyla oluşan otorite boşluğu...Güvenlik en ciddi sorun Rio’da. Hangi sokaklar tehlikeli diye sorduğunuzda aldığınız yanıt moralinizi alt üst ediyor:

 

Haberin Devamı

- Güvenli bölgeleri daha kolay sayarız. Zaten bir kaç tane..

 

***

 

FAVELA ve favela kültürünün yarattığı güvenlik sorunu bir Brezilya klasiğine dönüşmüş. Favelalara günlük turistik turlar düzenleniyor. 200-300 dolar arasında değişen fiyatlara kentin bu yoksulluk ve suç üreten mahallelerini gezmek mümkün. Brezilya bu gerçeği ülkenin bir kültürü olarak kabul etmiş. Hem de öyle kabul etmiş ki, açılış gecesi bununla ilgili bir koreografi sahneleme kararı alınmış. Dünyaca ünlü Brezilyalı top model Gisele Bundchen açılış gösterisinde bir yankesicinin saldırısına uğrayacak ve gasp edilecek. Yanlış okumadanız tam da böyle olacak. Tören boyunca Brezilya’daki yüksek hırsızlık oranının yanı sıra ülkenin yaşadığı çok sayıda sorun da çekinmeden sahnelenecek.

 

***

 

Haberin Devamı

BiR yanda güvenlik öte yanda gideren öfkelenen halk.. Ama diğer tarafta da olimpiyatlar. Brezilyalılar belki de tarihin en ekonomik olimpiyat oyunlarını gerçekleştirecekler. 2004 Atina 12 milyar dolar harcamıştı. Sonrası ekonomik yıkım oldu. 2008’de Çin tam 40 milyar dolarla rekor kırmıştı. 2012’de İngilizlerin harcaması 30 milyar doları bulmuştu. Brezilya’nın harcaması ise 3 milyar dolar. Bir başka iddiaya göre de 12 milyar dolar. Ama beni en çok etkileyen yanı oyunların sloganı oldu:◊ Tutkunu yaşa...Bu slogan hem Brezilya’nın hem de dopingle kirlenen oyunların yeniden yorumlanması anlamına gelecek. 

 

***

 

RİO’nun ulaşımı da oyunlardan dolayı alt üst durumda. Kentteki her 3 şeritli yolun 1 şeridi olimpik yol olarak belirlenmiş. Gece yarısı oluşan kilometrelerce yol, sambacıları çileden çıkarıyor. Ama çaresi yok. Katlanıyorlar. 

 

***

 

Haberin Devamı

OYUNLAR için 7.5 milyon bilet satışa çıkarıldı. Ama beklenen ilginin görüldüğünü söylemek zor. Brezilya basınına göre 1.6 milyon bilet satılmadı. Daha da kötüsü beklenen oranda turist de gelmedi. Ama otel ve ev fiyatları inanılmaz oranda artmış. Kentin güvenli bir bölgesinde kiralayacağınız tek odalı bir evin fiyatı (20 günlük) 6-7 bin TL arası. Otel fiyatlarının ise yanına yaklaşmak mümkün değil. Fiyatlar 4-5 kat artmış. 

 

***

 

BREZİLYA basını beklenin altında turist geldiğini ifade ediyor ama Rio’da olimpiyatları yerinde izlemek hiç de ucuz değil. Açılış seremonisinin bilet fiyatları 60 dolarla bin 500 dolar arasında değişiyor. Ulaşım, beslenme, ve barınma ile müsabaka biletlerini de hesaba katarsanız 20 bin doları gözden çıkarmak gerek. 

Yazarın Tüm Yazıları