Bana ‘ilkel’ futbolumu geri verin!

Arjantinli futbol efsanesi Jorge Valdano, futboldaki bilimsel müdahalelere itiraz ediyor. Valdano, koşu mesafesinden idmanların filme alınmasına kadar futbolun bilimselleştirilmesine karşı çıkarak, “Futbolu seviyorum çünkü bilimin zıttı: Tutarsız, ilkel ve duygusal” diyor.

Haberin Devamı

1986 Dünya Kupası’nda Arjantin’in şampiyonluğunda önemli paya sahip olan oyunculardan olan Jorge Valdano, The Guardian Gazetesi’nde çarpıcı analizlere imza atıyor.

ÖZGÜRLÜKLER KAYBOLDU

- Valdano son yazısında, “Futbolu seviyorum çünkü bilimin zıttı: Tutarsız, ilkel ve duygusal” diyerek, işe aşırı şekilde teknoloji ve istatistiğin karıştırılmasına itiraz etti.

Gelin Valdano’nun itirazlarından bazı bölümleri mercek altına alalım:

“Bugünlerde bir futbolcunun 12.3 kilometre koştuğunu biliyoruz. Atletik açıdan takdire şayan bir veri ancak yardım için koştu mu? Arkadaşlarına yol açmak için mi koştu? Koşarken düşündü mü? Futbolu hatalarından dolayı seviyoruz. Sol bekin korkunç oynamasını seviyoruz. Çünkü o futbolcu maçtan önce kız arkadaşıyla kavga etmiş olabilir. Ve bunu açıklayabilecek bir denklem yok. Büyük sorun şu ki ‘bilimsel kesinliklere’ doğru attığımız her adımda, oyuncular özgürlüklerini biraz daha kaybediyor.”

Haberin Devamı

ADALETİ SAHADA DEĞİL, HAYATTA SAĞLAYALIM

“Aslında, futbolun abartılı insani durumu nedeniyle teknolojinin tam tersi olduğunu düşünüyorum: Tutarsız, ilkel, duygusal. Dolayısıyla VAR’ı bir sapma olarak gördüğümü anlayacaksınız. Adalet istiyorsak, bunun için savaşalım, ama gerçek hayatta; bir futbol sahasında değil. Futbolun ilkel kimliği, onu modern ve son teknoloji olma gerekliliğinden muaf tutar. Evet biliyorum bu bir kaybetme savaşı.”

DRONE KULLANMAK ‘KAÇIKÇA’

“Antrenmanları filme almak ve analiz etmek için droneları kullanmak gibi ‘devrimci’ ilerlemeler kaçıkça ve anlamsız. Oysa drone’u olmayan antrenörler oyuncuları tarafından modası geçmiş olarak etiketleniyor.”

 

Yazarın Tüm Yazıları