Trabzon değil VAR durdurdu

DÜN YAŞANANLAR FUTBOLUN RUHUNA AYKIRIYDI. ARTIK ‘MAKİNA ADALETİ’Nİ KABUL EDECEKSİNİZ.

Haberin Devamı

Evet, oyuncuların durumunu en iyi teknik direktörler bilir. Biz yorumcular, büyük ölçüde bize sunulan maç listesi üzerinden ahkâm kesebiliyoruz.

Önüme gelen maç listesi de dün bana şunu dedirtti: Madem Caner ve Gönül kadroda niye en azından biri ilk 11 başlamadı?

Çünkü onlardan biriyle başlamak demek takımın stoper ve orta alan tercihlerini de doğrudan etkiliyor. En azından Necip veya Dorukhan’dan biri kenarda otururdu.

İlk 45 boyunca oyuna hükmeder gibi gözüken taraf Beşiktaş’tı. Özellikle 30’dan sonra. Ancak tüm devre boyunca pozisyon bulan Trabzon’da. Gol öncesi bile 3 net pozisyonu vardı bordo mavililerin. Buna mukabil Beşiktaş’ın gollük bir işi yok.

Beşiktaş’ın temel sorunu geriden top kullanmaktı. İlk 45’in büyük bölümünde savunmacılar, topu oyuna sokmak için değil, sadece uzaklaştırmak için kullandı.

Haberin Devamı

Ljajic, yine çok geniş alanda oynamak zorunda kaldı. Böyle olunca da hücum organizasyonlarında beyin olamadı. Quaresma, denemeler yapıyor ama verimsizken, Lens bir şeyler denemedi bile...

Güneş, ikinci 45’e Gönül ve Caner ile başladı. Hani biz yorumcuların esame listesi üzerine yaptığı ahkâma uydu! İster istemez de yazının başındaki o klişe soruya da kendini muhatap kıldı.

Ama futbolun cilvesi vardır bir de! İki doğru değişiklik hemen sonuç verecekti, Güven golü atsa. Ne var ki pozisyonun dönüşünde fark 2’ye çıktı 47. dakikada.

Yine de bu iki değişikliğin oyuna etkisi illa ki olacaktı. Çünkü takımda taşlar daha doğru yerine oturmuştu. Dakikalar 61’i gösterdiği skor 2-2 olabilirdi, top Ljajic’in önüne düşseydi.

FARKA KOŞACAKKEN DONDU KALDI

61’de değil ama 68’de Beşiktaş beraberliği buldu. Fakat gol VAR tarafından tespit edilen ofsayt sonucunda iptal edildi. Sadece gol değil, sahadaki Beşiktaş da tribündeki taraftarı da iptal oldu. Dorukhan’ın golüyle çok büyük bir coşku yaşandı ki, “Artık maçı farklı kazanır” dedirtti. Ama bu işin VAR’ı vardı. Herkes bunu unutmuştu sevinirken. İptalden sonra Beşiktaşlıların kanı çekildi adeta. Böyle olacağını bilseler, o golün hiç olmamasını isterlerdi. Takımlar bundan böyle bir de VAR mentörü çalıştırmalı!

Haberin Devamı

Dün Beşiktaşlılar’ın gollerinin iptaliyle uzun süre kendilerine gelememeleri insani bir durumdu. Futbol, insani hataları da barındırdığı için dünyada çok yayıldı. Ama endüstriyel düzen gün be gün bu oyundan insanı çıkartıyor. Dün yaşanan asırlık futbolun ruhuna aykırıydı ama ne yapalım ki bu durumu futbolu yönetenler istedi. Artık ‘milimlik makina adaleti’ni kabul edeceksiniz! ‘VAR çelmesi’ne rağmen Beşiktaş 1 puanı aldı. 2. devre bu sezon ligdeki en iyi topunu da oynadı.

VAR’I BEKLERKEN!

Samuel Beckett’ın ‘Godot’yu Beklerken’ eserinin yerine ‘VAR’ı Beklerken’i koyabiliriz artık! Şu görüntü Dorukhan’ın attığı gol için VAR kararının beklendiği andan. Yenilmiş bir golün değil, atılmış bir golün ardından böyle bir görüntü çok trajik esasen. Teknolojiyle birlikte artık futbol bambaşka bir oyuna evrildi. Bizim kuşak için alışmak çok zor olacak.

Yazarın Tüm Yazıları