Güneş'in arzusu da adaleti de kayboldu

Kenan Başaran yazdı.

Haberin Devamı

na Rıza Çalımbay’ı özetleyen bir cümle kur derseniz şu olur: “Basit goller yedik...” Çalışkanlığıyla futbolculuğunda ‘Atom Karınca’ lakabını alan Rıza hoca, teknik direktörlüğünde de çok çalışmasına rağmen ‘basit goller’e bir türlü mani olamadı.

Son zamanlarda Şenol Güneş de kaybedilen puanları açıklarken, Çalımbay gibi bir ezber oluşturmaya başladı: “O golü atsaydık, eleştirmeyecektiniz...” Sivas yenilgisi sonrası “Radikal bir değişim yapacak mısınız” diye sorduğum soruya çok uzun bir cevap verse de aslında cevap vermedi. Verdiği
cevap, kabaca kaybettikleri maçları aslında kazanabilecekleri maçlar olduğuydu... Benim için Güneş’e dair bu sezon oluşan en büyük kuşku işte bu kaybedilen maçları açıklama biçimi. “O gol olsaydı...” Buna karşın verilecek cevap da; “Ama olmadı.” Güneş, geçen sezondan beri birikerek oluşan sorunları
da görmezden gelerek, “Şimdi kalkıp ‘Negredo niye gitti’yi mi konuşacağız” diyor. Elbette... Negredo mevzusu bu sezonun özetidir. Çünkü bu takımın bugün en büyük sorunu gol. Ve ‘vurduğu gol olan’ bir golcünün alınamaması Negredo satışının doğru zamanda yapılamamasından kaynaklandı. Diğer yandan Güneş’e kulak verip bugün sahada olan takıma bakalım.

Haberin Devamı

1 - Vida-Pepe ikilisi, şöhretlerine karşın savunmanın kalitesini yükseltmedi. Tosic-Marcelo mumla aranıyor.

2 - Oğuzhan dökülüyor, kabul. Peki Babel, Atiba, Love, Larin, Lens, Caner? Bu oyuncular da dökülmüyor mu?

3- Yedek kulübesinden yapılan müdahalelerle bu sezon kaç puan alındı? Güneş’in ilk iki sezondaki skoru korumak için Necip’i sahaya sürdüğü veya gol atmak için Töre’yi, Kerim’i soktuğu o basit ama sonuç alan dokunuşlarını görüyor musunuz?

4 - Rakip analizleri iyi yapılıyor mu? Geçen sezon sadece Şampiyonlar Ligi rakipleri analiz ediliyordu. Bu sezonsa Başakşehir ve Genk maçına çalışıldığı anlaşılıyor.

5 - Sahadaki oyuncuların bir çoğu mücadele arzusunu yitirmiş ama Güneş, müdahalede gecikti. Dorukhan ve Güven’in montajı daha önce olmalıydı.

6 - Güneş, bu taze kanlar Dorukhan ve Güven’in bile oyun içinde düştüğünü söyledi. Peki, bu takımı kim antre ediyor?

Haberin Devamı

7 - Güneş, maç trafiğinin yoğunluğundan da şikâyet etti. Lakin Şampiyonlar Ligi oynadığı sezon ligde şampiyon olmuş bir hocadır kendisi. Üstelik bu sezon oynadığı Avrupa Ligi.

8 - Dışarıdan görünen şu: Güneş de oyuncuları da zihinsel olarak kendilerini sahaya veremiyor.

TOLGAY ARSLAN’IN DÜRÜMÜ

TOLGAY Arslan kadro dışı kaldı. Tolgay geldiği günden beri araftaydı. Ne tartışmasız ‘as’ oyuncu oldu ne de müzmin bir ‘yedek’ yapıldı. 11 ile kulübe arasında gidip geldi.
Güneş ile daha önce de sorunlar yaşadı. Son haftalarda para mevzularının yanı sıra kötü oynadıkları halde Oğuzhan ve Atiba’nın banko oynamasını kabullenemedi ve soyunma odasında ‘dürümü yedi!’
Ne diyor Tolgay: “Nasılsa oynamayacağım...”
Bu cümle çok mühim çünkü Güneş’in adaletine olan inancın bittiğini gösteriyor. Oysa Cenk Tosun, Güneş’in adil forma dağıtımı yüzünden Premier Lig’e kadar uzandı. Tolgay kadro dışı bırakılırken bu da iyice tartılsın.
Tolgay da şunu bellesin: Üst üste sadece 2 maç iyi oynamak yetmiyor. Yıllardır Liverpool’a attığı golün sermayesini yiyor.

Haberin Devamı

ORMAN NEDEN YUHALANIYOR?

FİKRET Orman, şu sıralar derin bir hayal kırıklığı içinde. “Stat yaptım, iki şampiyonluk yaşattım, Şampiyonlar Ligi’nde tarihi başarıya ulaştık ama protesto ediliyorum bugün” diyordur.
Aslında iki şampiyonlukta da tribünlerden “En büyük başkan bizim başkan” tezahüratını pek duymadım. Orman en büyük iltifatları sosyal medya üzerinden alıyordu. Ancak o da en büyük kavgayı sosyal medya ile yaptı!
Orman, mayısta aday olur mu bilemem ama olacaksa yapması gereken 1 numaralı iş, borcu çevrilebilir seviyeye çekmek. Kendisinin geçmişte demeçleri var, 100 milyona düşüreceğine dair. Elbet ekonomik kriz nedeniyle bu hayal ötesi bir rakam ancak yüzde 50 eritse bile büyük başarı.
Transferde son üç yılda kâr edilse dahi Beşiktaş’ın borcu yükseldi. Bunun en büyük nedeni stat inşatı. Orman, stadı 80 milyon dolar (dikkat dolara) ve de bankalara borçlanmadan yapacaklarını da söylemişti. Lakin bu da gerçekleşmedi. Stat öngörülen maliyetin çok üstünde bitirildi.
Gelinen noktada kulübün çok uzun vadeli planlara sahip olmadığı da anlaşılıyor. Yönetim, geçen sezon da şampiyon olunacağına inanıyordu ve tüm planlar yine Şampiyonlar Ligi gelirleri üzerine kurulmuştu. Ama şampiyonluk kaçınca her anlamda tökezlendi...

Yazarın Tüm Yazıları