Beşiktaş Şampiyonlar Ligi derbisine çıkıyor!

BEŞİKTAŞ, yarın Şampiyolar Ligi derbisine çıkacak!

Haberin Devamı

Türkiye’de başarıya ulaşmak için çok acılar çekilir. Ama güç bela kazanılan başarılara da üç gün sonra burun kıvrılır. 2002’de Şenol Güneş’in Dünya üçüncülüğünü, “Avrupalı rakiple karşılaşmadı” diyerek, küçümseyenler şimdi de Şampiyonlar Ligi’nde gruptan çıkmasını pek beğenmiyorlar.

Niye?

Daha önce kupayı kazanan ve final oynayan Porto ve Monaco’lu grup ‘Avrupa Ligi’ tadındaymış! Bunu diyenler Galatasaray’ın Östersunds’a, Fenerbahçe’nin de Vardar’a elenip Avrupa Ligi’ne dahi kalamadığını unutuyorlar, her nedense!

Derdimiz bu tür ‘ergen’ sataşmalarından daha büyük. Asıl sorunumuz, ‘sürdürülebilir başarı’dır.

Beşiktaş, Şampiyonlar Ligi gruplarından bu sezon tesadüfen çıkmadı. Bu başarının arkasında geçen sezonki tecrübe var. Aziz Yıldırım’ın yıllar önce ortaya attığı iddia da doğru değildi: Galatasaray, UEFA Kupası’nı tesadüfen kazanmadı. O zaferin arkasında 4 yıllık bir Şampiyonlar Ligi deneyimi vardı. G.Saray, o ligde öyle büyük sınavlardan geçti ki, UEFA Kupası maçları çerez gibi geldi. Fakat... Devamı gelmediği için o başarıya ‘tesadüfi’ etiketi yapıştı, kaldı. Beşiktaş, iki sezondur Şampiyonlar Ligi’nden ‘know-how’ denilen, çok kıymetli bir değere sahip oldu. Yani ‘tecrübe edilmiş bilgi’. İlk sezon bu bilgiden mahrum olduğundan yenilgisiz gittiği son maçta Kiev’de 6 gol yiyerek, elendi. Elbet hakemin de kusuru büyüktü ama bu tür kötü düdüklere yenilmemek de bir deneyim gerektirir.

Haberin Devamı

3 DEĞİL, 12 PUAN DEĞERİNDE

Şimdi Beşiktaş, yarın bir yol ayrımında. Sadece Süper Lig’in zirvesi için değil, gelecek sezonun Şampiyonlar Ligi için de bir ‘karar maçı’na çıkacak.

Derbiyi kaybederse, Şampiyonlar Ligi’ne gitme şansını da zayıflatacak ve bu da iki yıllık deneyimin sıfırlanması anlamına gelebilecek. Bu nedenle Beşiktaş’ın sezon sonunda en kötü ihtimalle ligi ikinci bitirip Şampiyonlar Ligi ön eleme hakkını kazanması elzemdir.

Türkiye, Şampiyonlar Ligi’ne doğrudan sadece bir takım yolluyor. Bu da her sezon aynı takım olamadığı için giden temsilcimiz sürekli tecrübesi sıfırlanarak sil baştan başlıyor. Misal, bu lige en çok katılan Galatasaray dahi, gelecek sezon Şampiyonlar Ligi’ne giderse tecrübesiz sayılacak.

Haberin Devamı

Tudor’un savunduğu gibi, her maç 3 puan değildir. Bu maç özellikle de Beşiktaş için 3 değil, 12 puandır. Ve siyah beyazlılar, Galatasaray derbisini ancak Şampiyonlar Ligi’nde oynadığı gibi oynarsa, kazanabilir.

ŞENOL GÜNEŞ’İN ELİ ORKAN’A DA DEĞECEK Mİ?

BURAK Yılmaz’dan Gomez’e, Volkan Şen’den Cenk Tosun ve Babel’e kadar, bir çok futbolcuya ikinci baharını yaşatan Şenol Güneş, gençleri parlatmada son yıllarda pek öne çıkmıyor. Şimdi elinde hem genç hem de kariyer bakımından ‘ikinci bahar’ını yaşamaya ihtiyaç duyan Orkan Çınar var.

Manisa maçında ilk kez aldığı şansı iyi kullanan Orkan Çınar, yeteneğini zaten iki sezon önce Gaziantepspor’da ispatlamıştı.  Sakatlık onu radardan çıkardı.

Haberin Devamı

Güneş’in eli ona da değerse Beşiktaş ve A Milli Takım da iyi bir ‘yerli’ kazanacak. Bunun için Orkan’ın da bir ‘yabancı’ gibi profesyonelce yaşaması lazım. Zira yumuşak bileklerini iyi bir fiziki kapasiteyle desteklemezse, o bilekler onu çok uzun süre taşıyamayacaktır...

Yazarın Tüm Yazıları