Faruk Doğa Üründül
Faruk Doğa Üründül
Faruk Doğa ÜründülYazarın Tüm Yazıları

BSL’de 11.Maç: Test Sürüşü

Kaybedilen Zalgris Kaunas karşısında gördük ki, EuroLeague normal sezonunda rotasyon yapmak gerekiyor. Avrupa’da sadece 8 kişiyle sınırlanan Fenerbahçe Doğuş rotasyonunda süre alamayan oyuncular için en iyi ispat yeri BSL. Peki lige 10 galibiyetle başlayan Tofaş karşısında Sarı-Lacivertli rotasyon nasıl bir sınav verdi?

Haberin Devamı

Sporcu, daima kendini en üst seviyede görmek ve göstermek ister. Bunun aksi oluşmaya başladığı ortamlarda ritim kaybının yaşanması olağandır. Tofaş karşısında en iyi örneğin Melih Mahmutoğlu olduğunu söyleyebiliriz. İlk çeyrek boyunca, oyuncunun 0/4’le üçlük atması ritim kaybının yaşandığını gösteriyor. Fenerbahçe Doğuş, hücum temposunu kaybetse bile savunmasındaki içselleştirdiği topa baskıyı asla bırakmıyor. İlk 8 dakikanın 7-7 ile geçilmesinin sebeplerinden biri, iki takımın tempoyu yavaşlatmak istemesiydi. İkinci çeyrekle birlikte, Fenerbahçe Doğuş’un EuroLeague rotasyonuna dönmesi ve rakibin basit top kayıpları yapmasıyla fark bir anda 9 sayıya çıktı. Aykut Kocaman’ın dediği gibi “Suni Fark” oluşması, “7 seconds or less (7 saniye veya daha az)” tarzı anlayışa sahip Tofaş’ın alışık olduğu ofansif hıza sarılmasını sağladı. İlk yarı boyunca Fenerbahçe Doğuş’un 10 asistine karşılık, sadece 3 top kaybı yapmasıyla hakimiyet kurmuş gibi gözükse de, Tofaş’a 21-15’le kaptırdığı ribaunt üstünlüğü yüzünden maçın temposunu belirleyemedi.

Haberin Devamı

İkinci yarıda, takımların hücum tempolarını yükseltmeye çalıştıklarını gördük. Fenerbahçe Doğuş’un ilk çeyrekten beri yaptığı topa baskı savunması, hücumda doğru tercihlerle birleşince kısa sürede fark 13 sayıya kadar çıktı. Fakat Sarı-Lacivertliler farkında olmadan Tofaş’ın en iyi oynadığı tempoda bulunduğu için, Meija ve Kadji’nin 2’şer 3-sayılık isabetiyle fark tekrar 1 sayıya indi. Koç Obradovic, bu tarz kriz anlarında başvurduğu Vesely-Datome iki uzunlu 5’iyle takımın tekrar sahaya yayılmasını ve set oyununu hatırlamasını sağladı. Koç’un hamlesi sayesinde Fenerbahçe Doğuş tempoyu biraz düşürebildi ve üçüncü çeyreği 59-52 önde bitirdi. Son 10 dakikada Vesely’nin savunmaya getirdiği enerji ve Tofaş oyuncularının hücum temposunu yükseltmek amacıyla panik atışlara başvurması, Sarı-Lacivertlilere geçiş hücumları fırsatı doğurdu ve 88-71’le galip gelmeyi başardılar.

Rotasyon için test sürüşü niteliğindeki müsabakada, aracın bir türlü hızlanamadığını ve parçaların halen uyumsuz çalıştığını gördük. Hafta içi Zalgris Kaunas karşısında terleyen oyuncular, Tofaş karşısında atılan 88 sayının 68’ini ürettiler. Tahmini olarak 70 maç yapması beklenen Fenerbahçe Doğuş’un, sezonun üçte biri geride kalırken diğer oyuncularına da form tutturması gerekiyor. Aksi taktirde benzini bit…

 

 

Yazarın Tüm Yazıları