Erdal Fernergiz

Alkışlarla veda

5 Haziran 2023
Bu sezon muhteşem taraftarı, oynadığı oyun ve iç sahada aldığı sonuçlarla alkışı sonuna kadar hakeden Adana Demirspor’u, evinde oynadığı sezonun son maçında Başakşehir’den aldığı yenilgiye rağmen taraftarı bağrına bastı, alkışlarla sahadan uğurladı.

CÖMERTTİLER

Mavi Şimşekler Başakşehir maçına da hızlı ve tempolu başladı. Daha ilk dakikalarda öne geçti. Ne var ki bu öne geçme çok kısa sürdü. Çabuk reaksiyon veren rakip önce beraberliği yakaladı, daha sonra da defans hatasından ikinci golü buldu. İlk yarı bitene kadar üst üste gelişen rakip ataklarında kaleci Ertaç başarılı kurtarışlarıyla farkın açılmasını önledi.

İkinci yarıya da ilk yarıda olduğu gibi golle başlayan Mavi Lacivertliler, daha sonra kazandığı penaltıyla öne geçme şansını da yakaladı ancak yılların tecrübesi Belhanda 17 yaşındaki kaleciyi geçemedi. İlerleyen dakikalarda Mavi Şimşekler üst üste bulduğu pozisyonlarda son vuruşları beceriksiz ve cömertçe harcayıp gol yapamadı. Maçın son dakikalarında ise yenen gol bu sezon iç sahada alınan ikinci yenilgiyi getirdi.

AVRUPA BEKLENTİSİ

Yazının Devamını Oku

Lig tamam gözler kupada

1 Haziran 2023
Bu sezon taraflı tarafsız her kesimin büyük beğenisini kazanan Adana Demirspor Süper Lig’de sezonu 4’üncü bitirmeyi garantiledi.

Şimdi gözler bu başarının taçlanması için Türkiye Kupasına çevrildi. Neden mi. Çünkü Başakşehir ile Ziraat Türkiye Kupasında final oynayacak Fenerbahçe’nin kupayı alması demek Mavi Şimşeklerin Avrupa’ya gitmesi demek de ondan. Bekleyip göreceğiz.

KADRODA ROTASYON

Ligden düşmeme mücadelesi veren İstanbulspor’a konuk olan Adana Demirspor, kendi oyununu ortaya koyarak galibiyetlerine bir yenisini daha ekledi. Mavi Lacivertli ekibin İtalyan Teknik Direktörü Montella, (Cezalı olduğu için maçı tribünden izledi) bu maça değişik bir kadro ile çıktı. Sarı kart cezalısı Ertaç’ın yerine Karaçiç’i, Belhanda’nın yerine Furkan’ı, Cherif Ndiaye’nin yerine Gulbrandsen’i, Onyekuru’nun yerine Emre Akbaba’yı ilk 11’de sahaya sürdü. Takım oyunu oynanınca girenlerin çıkanların isimlerinin değişmesi de pek farketmiyor. İstanbul karşısında da böyle oldu. Mavi Şimşekler ilk düdük sesinden son düdüğe kadar canla başla, presle, atak üstüne atakla ve rakibine kendi oyununu kabul ettirerek sahadan 3 puanla ayrıldı. Tempo’nun devamlı yüksek olduğu maçta Emre Akbaba’nın Gulbrandsen’den aldığı pası asiste çevirmesi ve takımını öne geçirmesi, ilk kez kalede yer alan Karaçiç’in önemli kurtarışları, defansın başarılı savunması ve topların direkten dönmesi, Akintola’nın, Yusuf Sarı’nın şutlarının kaleciden dönmesi ve 90’da Gulbrandsen’le ikinci golün gelmesi oyunun özetiydi.

Bu sonuç bir kez daha gösterdi ki Adana Demirspor bu sezon iyi bir sezon geçirdi.

MONTELLA DEVAM ETMELİ

Bu ekibi bu kadar başarılı kılan en büyük etken ise başta Başkan Murat Sancak ve yönetiminin yanında İtalyan Teknik Direktör Vincenzo Montella’dır. Adana Demirspor oynadığı oyun ve aldığı sonuçlarla, alkışı sonuna kadar hakediyor. Gelecek sezon daha iyi bir Adana Demirspor seyretmek için de şahsen ben istikrardan yanayım. Yani Montella’nın bu takımın başında kalmasını isteyenlerdenim. Tabi ki Montella’nın da dediği gibi ‘Evlilikler iki taraflıdır’ Başkan Sancak’ın da Montella’nın takımda kalmasını istediğini düşünüyorum. Bence iki tarafın da bu birlikteliği devam ettirmesi, gelecek sezon planlarının şimdiden yapılması, iyi bir takımın şehre kazandırılması her kesimin kazancına olacaktır.

Yazının Devamını Oku

Sırada Beşiktaş var

19 Mayıs 2023
Evinde aldığı başarılı sonuçlarla ‘YENİLMEZ ARMADA’ haline gelen Adana Demirspor, deplasmanlarda da başarılı sonuçlar almayı sürdürüyor.

Karagümrük karşısında da sahadan galibiyetle ayrılan Mavi Lacivertliler, 4’üncülükteki yerini büyük ölçüde garantilerken Avrupa koşusunda da son düzlüğe girdi.

IŞIL IŞIL PARLIYOR

Bu sezon gerçekten izlenmesi zevk veren, adeta ışıl ışıl parlayan Mavi Şimşeklerin Avrupa hedefine ulaşacağına tüm camiada olduğu gibi benim de inancım sonsuz. Çünkü bu takım Başkanı Murat Sancak ve yönetimi ile, İtalyan Teknik Direktörü Vincenzo Montella ve ekibi ile büyük bir özveriyle hem ferdi, hem takım olarak büyük işler başaran oyuncularıyla bunu sonuna kadar hakediyor. Şimdi önümüzde (yarın) Beşiktaş maçı var. Mavi Şimşekler muhteşem taraftarı ile bu maçı da kazanarak en yakın rakibi ile olan puan farkını azaltacak, hem de 6 haftadır sürdürdüğü galibiyet serisine devam edecek.

KARAGÜMRÜK YANDI

Adana Demirspor son oynadığı maçta, bu sezon harika maçlar çıkaran, birçok maçta galibiyete önemli katkılar yapan, adeta kalesinde devleşerek rakiplerine gol şansı vermeyen kaleci Ertaç’ın şanssız bir şekilde yediği golle yenik duruma düşmesine rağmen muhteşem bir geri dönüşe imza atarak Karagümrük’ü golleri ile yaktı ve sahadan üç puanla ayrıldı. Bu maçta da gördük ki takımdaşlık üst seviyede. Oyuncu grubu yenilen golden sonra öyle bir reaksiyon gösterdi ki gerçekten alkışlanacak bir durumdu. Başta Belhanda, Cherif İndiaye, Yusuf Sarı, Akintola goller bulmak için en üst seviyeye çıktılar. Sürekli gol arayan, atak üstüne atak yapan, adeta tek kale oynayan Mavi Lacivertliler ikinci yarıda bunu da gerçekleştirdi. Belhanda’nın akıl dolu pası, Yusuf Sarı’nın müthiş ortasını filelere gönderen Cherif Ndiaye ile önce beraberliği, sonra gelişen organize atak sonrası Onyekuru ile galibiyeti buldu Mavi Şimşekler. Rakip 2-2’yi bulmasına rağmen pes etmeyen bir Adana Demirspor vardı sahada. Öylesine bir baskı uygulandı ki rakip bunaldı ve gelişen bir karambolde topu kendi kalelerine atarak 3 puanın Mavi Şimşek’in hanesine yazılmasına vesile oldu.

SIRADAKİ GELSİN

Spor camiasında bir söz vardır üst üste alınan galibiyetler sonrası ‘SIRADAKI GELSİN’... Aynen şimdi o durumda Mavi Şimşekler. İç saha yenilmezliğinin yanı sıra son 6 haftadır alınan galibiyetler bu sözü bize de söyletir oldu. Pazar günü yani yarın Lig üçüncüsü Beşiktaş’ı konuk edecek Adana Demirspor. Mavi Lacivertliler 63, Kartal 71 puanda. Deplasmanlarda dahi takımını yalnız bırakmayan muhteşem bir taraftar grubunun tribünlerdeki coşkusu ile sahanın bayram yerine döneceğine üç puanın alınacağına tüm kalbimle inanıyorum.

Yazının Devamını Oku

Avrupa koşusu sürüyor

9 Mayıs 2023
Süper Lig’in en formda ekibi Adana Demirspor İtalyan Teknik Direktör Montella yönetiminde tarih yazmaya devam ediyor.

Evinde yenilmez armadayı oynayan Mavi Lacivertliler iç sahanın kralı durumunda. Ligin iç sahada yenilmez tek takımı Mavi Şimşekler konuk ettiği Alanyaspor’u hem de bu sezon ilk kez geriden gelerek 4-2 mağlup etti, üst üste 5’te 5 yaptı ve yeni bir rekora imza attı. Montella’nın ekibi gong çalar çalmaz sert yumruklarla rakibini nakavt etmeye çalışan boksör misali maçları kapalı gişe oynuyor, aldığı sonuçlarla da taraftarını mutlu ediyor.

MUHTEŞEM SERİ

Montella’nın ekibi bu sezon çok önemli, özel işlere imza atıyor. Muhteşem bir seri yakalayan ve son oynadığı 5 maçtan 15 puanı hanesine yazdıran, oynadığı 31 maçtan 17 galibiyet çıkaran Mavi Lacivertliler evinde oynadığı maçlarda da 12 galibiyet elde etti.

Kendi sahasında en çok gol atan (43) ve 40 puan toplayan, genelde 60 puana ulaşan Mavi Şimşekler oynadığı oyun, etkili oyuncuları ve kaliteli ayaklarla izleyenleri mest ediyor. Gerçekten de çok önemli bir taktisyen olan Montella’nın ekibi övgüyü de sonuna kadar hakediyor. Ayrıca muhteşem taraftar grubuna da sahip olan bu camiada yüzler sonuna kadar gülüyor.

İLK DEFA GERİ DÜŞTÜ

Organize ve hızlı ataklarla maça başlayan Adana Demirspor bu sezon Alanya karşısında ilk defa geriye düştü. Üst üste tehlikeli ataklar, ön alan baskısı, müthiş pres yaptı. Aksiyonu bol bitmeyen bir ilk yarı tam +17 dakika fazla oynandı. Mavi Şimşek 11’de golü yedi 18’de eşitliği yakaladı, 45+6’da öne geçti. İlk yarı biterken penaltıdan bir gol daha yedi. Soyunma odasına 2-2 eşitlikle gitti.

İkinci yarıya da yüksek tempoyla başlayan Mavi Lacivertliler muhteşem taraftarının müthiş tezahüratı ile farka gitti. Oynanan açık futbol, topun bir o kalede bir bu kalede olması seyir zevkini de kat kat artırdı.

Cherif Ndiaye’nin akıl dolu golünde kaleci kıpırdayamadı. 2 gol bir asistle 10 gole ulaşan Belhanda, bu sezon 5’inci golünü bulan Yusuf Sarı, defansta ve ofansta harika bir maç çıkaran Rodrigues, en kritik zamanlarda kurtardıkları ile galibiyette önemli rol oynayan kaleci Ertaç maçın yıldızı oldular. Bu sezon tüm futbolcular ve teknik ekip iyi bir kimya yakaladı. Avrupa yürüyüşünü koşuya çeviren Mavi Şimşekler hedefe emin adımlarla gidiyor. Avrupa’yı sonuna kadar hakediyor. Bunu da başaracağına yürekten inanıyorum.

Yazının Devamını Oku

Müthiş maç keyif verdi

25 Nisan 2023
Erdal Fernergiz yazdı...

Hep söylüyorum bu sezon Adana Demirspor’u izlemek bir başka ayrıcalık, bir başka güzel... Son Kayserispor maçında da bir kez daha buna şahit olduk. Mavi Lacivertliler Kayseri karşısında tam bir Avrupa maçı, İngiliz, Alman ligi gibi tarihi bir maç hissettirdi tüm sporseverlere. Hiç bitmesin istendi adeta öylesine keyif verdi bu müthiş maç. Adana Demirspor başkanı, yöneticileri, tribünlerdeki muhteşem taraftarı, sahadaki oyuncuları, İtalyan Teknik Direktörü Montella ve ekibi bu takımı Avrupa’ya taşıyacak bundan hiç şüphem yok.

AKSİYONU BOL

Her hafta oynadığı oyunun üstüne koyarak sahaya çıkan Mavi Şimşekler Kayseri karşısına da hızlı çıktı. Kaliteli hücumlar, gol düellosu şeklinde geçen ve heyecan dolu iyi futbol, seyir zevki yüksek gol yağmurunun sağanağa, hatta fırtınaya döndüğü bir ilk yarı izledik. Süper Lig tarihinde ilk yarısında en fazla gol atılan (7) üç maçtan biri oldu. Gerçekten aksiyonu bol müthiş bir tarihi maç.

TRİBÜNDE, SAHADA ŞOV

İlk düdükten son düdüğe kadar müthiş bir taraftar desteğini arkasına alan Mavi Lacivertliler daha ilk dakikalarda Cherif Ndiaye ile öne geçti. Rakibin beraberliği bulması da hızını kesmedi Mavi Lacivertlilerin. Bir kez daha Cherif’le öne geçildi. Ancak rakip yine eşitliği buldu. Mavi Şimşek durur mu hemen cevap verdi Belhanda ile Cherif bir gol daha attı ancak sayılmadı. Rakip yine beraberliği yakaladı. Neyse durmak yok gollere devam sloganıyla bu kez Yusuf Sarı sahneye çıktı ilk yarının uzatma dakikalarında. Gol düellosu şeklendi geçen devre sonunda soyunma odasına önde gitmesini bildi Mavi Şimşekler.

YENİLMEZLİK SERİSİ

Adana Demirspor, Montella’nın oynattığı temposu yüksek, agresif hücum oyununu başarılı bir şekilde ikinci yarıda da sürdürdü. Devreden dönüşte Onyekuru yakın mesafeden sert vurdu. Top az farkla dışarı çıktı. Pozisyon VAR kararı ile penaltıya döndü. Onyekuru penaltıdan farkı 2’ye çıkaran ve maçın skorunu belirleyen golü kaydetti. Golden sonra tempoyu istediği gibi ayarlayan ve skoru elde eden, evinde yenilmezlik serisini sürdüren Mavi Şimşekler tribünlerin alkışları ile sahadan gülerek ayrılan taraf oldu. Bu sezon iç saha performansı müthiş olan ve oynadığı oyunla keyif veren Adana Demirspor Avrupa’ya bir dev adım daha attı.

Yazının Devamını Oku

Adana Demirspor adım adım hedefe…

17 Nisan 2023
Süper Ligin süper takımlarından Adana Demirspor, son maçta Kasımpaşa’yı farklı bir skorla şov yaparak mağlup ederek evinde oynadığı 15 maçlık yenilmezlik serisini de sürdürdü.

Bu sonuç kulüp rekorunu egale ettirdi Mavi Şimşeklere… Tribünlerde yaşanan coşku da görülmeye değerdi. Kadınlı, çocuklu seyirciler stadı doldurup şova ortak oldular. Polis Haftasının kutlanması, depremin unutulmaması, açılan OMUZ OMUZA pankartı bir kez daha acılarımızı hatırlatsa da unutulmaması gereken bir gerçek olduğunu hatırlattı.

İLK YARI FIRTINALI

Adana Demirspor maçları gerçekten seyir bakımından zevk veriyor. Kasımpaşa karşısında seyrettiğimiz takım sözlerimizi büyük ölçüde destekler görünümdeydi.

İlk düdükle tribünlerin desteğiyle maça hızlı başlayan Mavi Lacivertliler, temposunu git gide artırdı. Çabuk çıktığı anlarda çok etkili olarak üst üste geliştirdiği ataklar sonucu fırtına gibi esen, oynadığı oyunla adeta resital yapan Mavi Şimşekler 10 dakikada üç gol bularak ilk yarıyı kapattı.
İkinci yarı ilk yarıya göre biraz daha rölantideydi.. Buna rağmen akıllı ve doğru oyun yine golleri getirdi ve maç da 5 gollü bir sonuçla farklı bitti.

Bu sonuç Adana Demirspor’un evinde kazandığı en gollü ikinci maç (İstanbulspor’u 6-0 yenmişti) olurken, yenilmezlik serisini de 15’e çıkarmış oldu.

MAÇIN YILDIZI SVENSSON

Kasımpaşa karşısında özellikle ilk yarıda resital sunan ve şov yapan Adana Demirspor’un galibiyetinde en önemli rolü oynayanların başında sağ bek Jonas Svensson geliyordu. Harika bir oyun sergileyen Norveçli oyuncu maç boyunca bitmez tükenmez enerjisini sahaya yansıttı, galibiyetin mimarlarından oldu. Özellikle ilk yarıda oynanan oyun tüm kesimleri mest ederken izlenmesi de zevk verdi.

Yazının Devamını Oku

Evinde yenilmez armada

21 Mart 2023
Erdal Fernergiz yazdı...

Adana Demirspor bu sezon evinde oynadığı maçlarda yenilgi yüzü görmeyerek Süper Lig’e adını yazdırdı. Evinde yenilmez armadayı oynayan Mavi Lacivertliler içeride oynadığı 12 maçta 8 galibiyet, 4 de beraberlik aldı. Antalyaspor’u da 2-0’lık net skorlara deviren Mavi Şimşekler puan cetvelindeki dördüncülüğünü koruyup Avrupa hedefini de sürdürdü. Trabzon deplasmanında yaşanan olumsuzluklar sonucu sahadan hiç beklemediği bir yenilgi ile ayrılan Adana Demirspor, bölgemizde yaşanan depremler sonrası ilk kez seyircisinin karşısına çıktı. Taraftar da özlemişti Mavi Lacivertlileri. Ülkemizin en önemli taraftar gruplarından biri olan Mavi Şimşekler ilk düdük sesinden son düdük çalıncaya kadar susmadı ve takımını destekledi. Futbolcular da bu sevgiye karşılık vererek sahadan üç puanla ayrıldı.

FORVETLİ SİSTEME GEÇİLDİ

İtalyan Teknik Direktör Montella sezonun genelinde forvetsiz sistemi uyguladı. Cherif N’diaye transferi sonrası forvetli sisteme geçti. Antalya karşısında Cherif N’diaye rakip defansı oyaladı. Bir gol de attı ancak çok müsait pozisyonlarda da fileleri havalandıramadı. Buna rağmen oynadığı oyun takıma katkı sağladı. Forvet arkasında oynayan Emre Akbaba bu maçta diğer maçlara göre daha faydalı oldu. Sağdan, soldan, ortadan getirdiği toplarla klasını konuşturdu. Attığı golle perdeyi de açarak 3 puanın mimarlarından biri oldu. Toplam 17 şut çeken Mavi Lacivertliler 4 net pozisyondan da yararlanamadı maçta. Yusuf Sarı özellikle ilk yarıda görevini yaptı ikinci yarıda ortadan kayboldu. Sürekliliğini artırırsa daha faydalı olur. Semih defansta son haftalarda en formda oyunculardan biri. Sonradan oyuna giren Onyekuru henüz hazır değil. Milli ara ona da iyi gelir ve Galatasaray maçına daha hazır çıkar.

ALKIŞLAR MONTELLA’YA

Adana Demirspor’un İtalyan hocası Vincenzo Montella geldiği günden beri farkını fark ettiriyor. Deprem felaketinden sonra bizden biri gibi davranarak depremzedelere yardım etti, yanlarına giderek moral de verdi. Yaptığı organizasyonlarla gönülleri fetheden biri oldu. Montella oynattığı oyun (kimimize göre riskli) ve aldığı sonuçlarla ekibinin üst sıralarda bulunması ile de farklı bir çizgide. Maçlarda yaşanan pozisyon zenginliği, hücuma dönük sistemi ile ülke futboluna da katkı sağlıyor. Bence oynattığı bu oyunla Mavi Şimşekler Avrupa hedefini de yakalayacak. Yeter ki birlik beraberlik bozulmasın.

Yazının Devamını Oku

Omuz omuza devam

3 Mart 2023
Acımız büyük... Asrın felaketinde binlerce canımız gitti, evler yıkıldı, ocaklar söndü. Sadece Adana değil 11 şehrimiz değil, tüm ülkemizin ciğerleri yandı. Bunu tüm kesimler içimizde hissediyoruz.

Depremlerin ilk günlerinden itibaren ülkemiz örnek bir dayanışma örneği sergileyip elini taşın altına koydu. TV’lerde, sahalarda gördüklerimiz duygulandırdı. Vatandaşlarımız ellerinden ne geliyorsa yaptı yapmaya da devam ediyor. Asla ama asla yardımların ardı arkası kesilmemeli, yaşananları, kaybettiklerimizi unutmamalıyız, seferberlik devam etmeli. Çünkü gerçekten buna mecbur hissetmeliyiz kendimizi. En son insanımızın yaraları sarılana kadar kim ne yapıyorsa yapmalı, küçük büyük yardımlarını sürdürmeli. Bu dönemde her kesimin sıkıntıları büyük, yaşananları gördükçe duyarsız kalmak insanlığa sığmaz, duyarlılığımızı göstermeliyiz. Omuz omuza vererek bu sıkıntıları aşmalıyız.

IŞIKLAR YENİDEN YANSIN

Her büyük depremden sonra mutlaka artçılar olur. Artçı depremler zaman içerisinde seyrekleşir ve büyüklükleri azalır. Artçı depremler hasarlı binalarda zarara yol açabilir. Milyonlar vererek sahip olduğumuz evlere maalesef girilemiyor. Deprem nedeniyle evlerini terk eden vatandaşlar, evlerinden uzakta, toplanma alanlarında, spor salonlarında, sosyal tesislerde, hayırsever insanlarımızın evlerinde, iş yerlerinde, arabalarda günlerini geçiriyor. Havaların da soğuk olması nedeniyle insanlarımız büyük sıkıntı yaşıyor. Ne yazık ki milyonlar değerinde, anıların olduğu, binbir güçlükle sahip oldukları evlerine yaşanan korkudan giremiyorlar, ışıkları söndü evlerimizin. Bu ışıkları yeniden yakalım. Evlerimiz, kentlerimiz bizim buna sahip çıkalım.

UNUTMAYALIM, UNUTTURMAYALIM

Birçok kentimiz hayalet şehre döndü. Unutmayın ki bu kentler bizim. Belki birkaç gün dışarıda kalınabilinir. Belki de başka şehirlere gidilebilir. Bırakıp gitmek, dönmemek asla olmaz. Döneceğiz ve sıcak yuvamıza, evlerimize de gireceğiz. Artçıların verdiği korku inkar edilemez. Evlere dönmeyi de geciktiriyor bence bu korku. Ama nereye kadar bugün yarın değilse de bir gün mutlaka döneceğiz evlerimize. Dönmek zorundayız. Tamam ülkemiz bir deprem ülkesi bunu da kesinlikle unutmayalım.. Hayat bize büyük bir ders verdi. Gerekli tedbirleri alalım. Unutmayalım hatta deprem gerçeğini de her platformda hatırlatalım, haykıralım.

Yazının Devamını Oku