Türkiye futbolunun üç Metin’i: Oktay’ı, Kurt’u, Tekin’i

Metin Oktay’ın o fotoğrafı, Türkiye futbol tarihinin en şahane fotoğraflarından biridir.

Haberin Devamı

Üstünde parçalı forma, eli göğsünde, gözleri hafif yerde. Orda, elini koyduğu yerde, göğsünün içinde kalbi vardır. Bazılarının yok. Onun vardır.

Metin; sağlam, dayanıklı, güçlü anlamına gelir malumunuz. Metin Oktay gücünü, elini üstüne koyduğu kalbinden alır. Paradan puldan, attığı golden, hamilerinden, ağabeylerinden, şundan bundan değil. Ordan. Kalbinden.
Oktay; ok gibi güçlü olan eşsiz kimse demektir. Gücü tamam, ok gibi makas voleleri tamam, onlar zaten cepte. Esas mesele eşsizliğindedir. Metin Oktay hakikaten eşsizdir. Biriciktir.

Türkiye futbolunun üç Metin’i: Oktay’ı, Kurt’u, Tekin’i

Krallığı attığı muazzam gollerden değildir. “Kral adam” derler bi şey vardır ya, aha Metin Oktay odur. Transfer borsası, maç başına para, futbol endüstrisi filan gibi lafların çok uzağındaki bir ülkenin taçsız kralıdır. Sonsuza kadar.

Transfer teklifini geri çevirirken kurduğu “Bizi sevenleri üzmeyelim baba” cümlesi, o ülkede kurulmuş en kral cümlelerden biridir. Takımı, taraftarları, sevenleri “üzmemek” meselesi de zaten adamların meselesidir. O yüzden, o ülkenin en kral kulüp başkanı da tahmin edersiniz ki Süleyman Seba’dır.

Metin Oktay, Fenerbahçe ağlarını yırtan o meşhur golünün üstünden bin sene geçtikten sonra, kimsenin onun sevmesine filan ihtiyacı yokken; bütün efendiliği, bütün zarafeti, bütün sahiciliğiyle “Efendim benim o gölüm tarihe geçti ama bu biraz da, Fenerbahçe’nin büyüklüğünden geliyor” demiş insandır.

Metin Oktay, Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan’ın idamlarına karşı durmuş, imza kampanyasına adını koymuş insandır.

Metin Oktay çok güzel insandır.

O ülkenin futbolunun Metin’leri; Oktay’ı, Kurt’u, Tekin’i, üçü de çok güzel insanlardır. Metin Oktay da Metin Kurt da Metin Tekin de, sadece futbolu değil, dünyayı daha güzel bir yer yapan özel insanlardır. Şu berbat günlerde sadece adlarını anmak bile, bi an olsun insanı gülümsetir.

13 Eylül, Metin Oktay’ın ölüm yıldönümüdür. Metin Oktay, 13 Eylül 1991’den beri, hem bütün Galatasaraylıların, hem bütün futbolseverlerin kalbinde gömülüdür. Ona sahip olduğu için Galatasaray dünyanın en şanslı kulübüdür.

Üstünde parçalı forma, eli göğsünde, gözleri hafif yerde. Orda, elini koyduğu yerde, göğsünün içinde kalbi vardır. Bazılarının yok. Onun vardır. Ruhu şad olsun.

Yazarın Tüm Yazıları