Türkiye'nin vicdanı, Bilecikli kızlara sahip çıktı

Güncelleme Tarihi:

Türkiyenin vicdanı, Bilecikli kızlara sahip çıktı
Oluşturulma Tarihi: Mart 31, 2017 12:40

Ulusal çaptaki turnuvada rakiplerine 103-4 yenildikleri maçta gözyaşlarına boğularak basketbolseverlerin yüreğini burkan Bilecikli öğrencilere, Türkiye'nin dört bir yanından destek yağdı.

Haberin Devamı

Türkiyenin vicdanı, Bilecikli kızlara sahip çıktı
Türkiye, Bilecik Bozüyük Mehmet Akif Ersoy Ortaokulu'nda okuyan 11-12 yaşındaki kız öğrencileri, hafta başında hurriyet.com.tr'de yayımlanan "Küçük basketbolcuları ağlatan baskı" haberi sayesinde tanıdı.

Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın düzenlediği turnuvada "tam saha baskı yasağı" olmadığı için güçlü rakiplerine karşı sahalarından çıkamayan ve üçüncü çeyrekte 83-0 geriye düşünce artık gözyaşlarını tutamayan Bilecikli basketbolcuların yaşadığı travma, kamuoyu vicdanında büyük bir yaralanmaya neden oldu.

Ancak Türkiye, 'kızlarının' yaşadığı üzüntüye kayıtsız kalmadı.

Haberin yayımlanmasından sadece birkaç saat sonra Anadolu Efes Spor Kulübü Genel Direktörü Alper Yılmaz'dan şöyle bir e-posta aldım:

Haberin Devamı

"Hürriyet gazetesindeki haberinizi üzüntüyle okudum. Altyapılarda maalesef böyle olaylar yaşanmakta. Biz kulüp olarak sevgili kızlarımızı ve antrenörlerini 30 Mart 2017 Perşembe günü Turkish Airlines Euroleague’de oynayacağımız Olympiacos maçına davet etmek ve maçtan sonra oyuncularımızla tanıştırma fırsatı sunmak isteriz."

BAKANLIK DA DEVREYE GİRDİ

"Kelepçe" lakaplı eski milli basketbolcumuzun duyarlı bir spor adamı refleksiyle yaptığı bu jestin sevincini yaşarken, kısa süre sonra da Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Abdurrahim Boynukalın'dan anlamlı bir telefon aldım.

Tıpkı Alper Yılmaz gibi Abdurrahim Boynukalın da haberi "içi acıyarak" okuduğunu ve bakanlık bünyesindeki altyapı maçlarında tam saha baskı taktiğinin yasaklanması için gerekli talimatı verdiklerini söyledi. Ve böylece gelecekte benzer durumlar yaşanmasının önüne geçileceğinin teminatını vermiş oldu.

KÂBUSTU, HAYALE DÖNÜŞTÜ

Bilecikli kızların kâbus gibi geçen maçları, dün akşam ise bir hayalin yaşanmasını sağladı. Anadolu Efes kulübünün misafiri olarak Abdi İpekçi Spor Salonu’nda Olympiacos maçını izlemek için İstanbul'a gelen kızlar, basketbol formalarını giyip sahaya çıktı.

Haberin Devamı

Türkiyenin vicdanı, Bilecikli kızlara sahip çıktı

Alper Yılmaz, kaptan Doğuş Balbay ve Cedi Osman’la tanışan Bilecikli kızlar, karşılaşma öncesinde Anadolu Efes oyuncuları için bir çıkış koridoru da oluşturdu. Kızların Abdi İpekçi Spor Salonu’nda oldukları anons edildiğinde ise basketbolseverler Bilecikli misafirleri ayakta alkışladı.

Türkiyenin vicdanı, Bilecikli kızlara sahip çıktı

"HAYATIMIZ BOYUNCA UNUTMAYACAĞIZ"

Bilecikli kızlar ise Olympiacos karşılaşmasına davet edildikleri için gururlandıklarını ve hayatları boyunca unutamayacakları bir gün yaşadıklarını belirttiler. Aldıkları travmatik yenilgi sonrasında antrenmana çıkarken zorlandıklarını söyleyen küçük basketbolcular, Anadolu Efes Spor Kulübü’nün kendilerine gösterdiği ilgi sonrasında basketbol sevgilerinin daha da arttığını söylediler.

Haberin Devamı

BİR GAZETECİ NASIL DAHA MUTLU OLABİLİR Kİ?

Açıkçası bu haberi yazarken, bu kadar büyük bir geri dönüş alacağını tahmin etmemiştim. Sözünü ettiğim jestlerin dışında, Antalya'daki otellerin Bilecikli kızları ağırlamak için yaptıkları tekliflerden, Beyaz Show'un çocukları programa konuk etme girişiminden, ya da birçok şirketin öğrencilere plaket veya madalya vermek için sıra girmesinden bahsetmiyorum bile.

Bu haber bana Hürriyet'in etki gücünü bir kez daha gösterdi. Hem de yaklaşık 10 yıldır çalıştığım bu kurumdaki son günümde. Hem ilgili Gençlik Ve Spor Bakanlığı talimatnamesinin değişmesi, hem de çocukların gönüllerinin alınması için yaptığım çağrıların bu kadar kısa sürede karşılık bulmasının mutluluğunu yaşarken, böyle güzel bir olaya vesile olmanın verdiği haklı gururla Hürriyet'ten ayrılıyorum. Zira kariyerime bundan sonra yurt dışında devam edeceğim.

Haberin Devamı

Yazımın sonunda, Bilecikli kızlarla ilgili Pazartesi günü yayımladığımız haberin ardından okurlardan gelen ve yaşadığım gururun daha da artmasını sağlayan yorumları sizlerle paylaşıyorum. İçlerinde Bilecikli kızlardan birinin velisi de var:

"Bugünkü yazınızı biraz gözlerim nemli okudum. 11 yaşında bir oğlum var, okulunun U11 takımında. Bazen büyük farklarla kaybediyorlar, oğlumu teselli etmekte zorlanıyorum. Federasyonun küçükler için özel mevzuatı olduğunu da yazınızdan öğrendim. Saygı duyulası bir vicdan sahibi olduğunuz kanaatine vardım, okuduğum yazınızdan. Sizi tebrik ediyorum." (Bekir Yerli - Harita mühendisi)

"Her şeyden önce kutuplaşmanın, ayrımcılığın ve şiddetin bu kadar içimize nüfuz eden haber ve bilgi kirliliğinde, bizlere bu kadar anlamlı bir konuyu haber olarak getirdiğiniz için sizleri gönülden tebrik ederim. Sizin gibi gazeteciler biz okurlara gerçekten umut veriyor. İnsanlık adına... Bu konuyu bu kadar kibar bir eleştiri olarak sunmanız bile sizin içinizdeki insanlık... Anlayana... Sizi benim gibi düşünen binlerce okur adına gönülden tebrik eder saygıyla ve sevgiyle selamlarım... Sizin gibi habercilerin, gazetecilerin hâlâ olduğunu, belki kaldığını görmek ve hissetmek insanlara güven veriyor." (Burak Akgül - Reklam şirketi genel direktörü)

Haberin Devamı

"Sn Özbek, yazınızdan çok etkilendim, tespitlerinize ve önerilerinize aynen katılıyorum. İnşallah en yakın tarihli müsabakalardan önce gereken yasal düzenlemeler gerçekleşir. Bu duyarlılığınızdan dolayı sizi kutluyorum. Bunlar aslında ilgili üst kurum ya da kuruluşlar tarafından daha önce yapılmalıydı diye düşünüyorum." (Mustafa ilhan - Emekli Emniyet Müdürü)

"Yazdığınız haberi ağlayarak okumuş ve akabinde MEB’in 147 nolu hattına, Gençlik ve Spor Müdürlüğüne ve Federasyon'a da şikayetlerimi iletmiştim. MEB 147 hattı 15266369 nolu kaydı ile şikayetimle ilgili resmi başvuru oluşturdu. Bir baba ve eski bir profeyonel basketbolcu olarak spor sahasında çaresizlikten ağlayan çocuklar fikri günlerce aklımdan çıkmadı. Birçok insanın benimle aynı tepkiyi göstermiş olduğunu okuyunca ne kadar mutlu olduğumu kelimelerle tarif edemem. Bu vicdan, bu çocuk sevgisi, bu iyilik ihtiyacımız olan ve bizi kurtaracak olan şey. Yaptığınız haber için sizi tebrik ediyorum. Ayrıca gerek kişisel bazda ve gerekse başta Anadolu Efes olmak üzere konuya duyarlılık gösteren her kurumu tebrik ediyorum. İyi ve duyarlı insanlar olduğunu bilmek çok iyi geldi." (Gökalp Gökulu - Yapımcı)

"Bu konuyu haber yaptığınız için size teşekkür ederim. Bilecik takımının bir oyuncusu da benim 10 yaşındaki kızımdı ve artık basketbol oynamak istemiyor. Sporda yenmek de var yenilmek de ama bazı hocaların egolarını tatmin etmek istemesi yüzünden küçücük çocukların geleceği ile oynanmaz." (Erhan Batan)

"Sayın Özbek sizi bu duyarlı ve güzel yazınızdan dolayı kutluyor ve teşekkür ediyorum. Nasıl bu hale geldik; anlamak çok zor. Giderek yüreklerimiz taşlaşıyor, taş soğukluklarına hapsolarak. Encamımız hayrolsun inşallah . Başarılı çalışmalarınızın devamı dileğiyle iyi akşamlar." (Engin Bozdağ)

Türkiyenin vicdanı, Bilecikli kızlara sahip çıktı

KIZLARIN 'SAVUNMASINA' DA O KOŞTU: Basketbol kariyerindeki başarılı savunma performansı nedeniyle "Kelepçe" lakabını alan Alper Yılmaz, şu an Anadolu Efes Spor Kulübü Genel Direktörlüğü görevini yürütüyor.

Türkiyenin vicdanı, Bilecikli kızlara sahip çıktı

ALTYAPILARDAKİ TAM SAHA BASKI YASAĞI NEDEN ÖNEMLİ?

Türkiye Basketbol Federasyonu'nun U11 ve U12 kategorileri oyun kuralları, bu yaştaki çocukların oynadığı müsabakalarda tam saha baskı yapılmasını yasaklıyor. İlgili maddede şöyle deniliyor:

"Tam saha baskı yapmak yasaktır. Ancak ve ancak, maçın son iki dakikası ve bir takım 10 sayı veya üstünde bir sayı farkıyla mağlup ise, o takımın tam saha baskı uygulamasına izin verilecektir. Son iki dakikanın dışında ve yukarıda bahsedilen şartın oluşmadığı durumlarda baskı uygulayan takımın antrenörüne teknik faul çalınır. Teknik faulün uygulanması ve sonrasında FIBA oyun kurallarının hükümleri uygulanır."

TBF, hem altyapıdaki çocukların kendilerini geliştirebilmesine imkân tanıyacak bir saha içi ortamı yaratmak hem de 103-4 gibi skorların yaşanma riskini azaltmak için böyle bir kural uyguluyor. Ancak Gençlik ve Spor Bakanlığının düzenlediği turnuvadaki müsabakada bu kural geçerli değil.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!