Rossi rekorları alt üst etti

Güncelleme Tarihi:

Rossi rekorları alt üst etti
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 01, 2017 12:39

Valentino Rossi 2017'deki ilk zaferiyle Grand Prix istatistiklerini bir kez daha alt üst etti. Bu zaferle birlikte, İtalyan sürücü ayrıca 20 yıldan uzun bir süre boyunca ilk başarısından şu anki MotoGP’nin sekizinci turu olan 115. son başarısına kadar FIM Dünya Şampiyonasındaki en uzun kazanma kariyerine sahip oldu.

Haberin Devamı

Catalunya ‘fırını’ yağmur, kara bulutlar ve Kuzey Hollanda'daki Assen'in sıcaklık koşulları nedeniyle hızla akıllardan çıkmasına rağmen, 1949 hariç FIM Dünya Şampiyonasının tüm serilerinde yer alan takvimdeki en eski Grand Prix'yi saran özel bir ortam yine de mevcuttu.

69.‘Dutch TT’de yağmur hiç kesilmeden yağdı ve seri lideri Movistar Yamaha sürücüsü Maverick Viñales'in 10. turda tutuş kaybettiği ve kaza yaptığı MotoGP kendisi için hayal kırıklığıyla sona erdi.

Johann Zarco üstünlüğü ele geçirdi ve Cumartesi günü sekizinci kez boy gösterdiği üst klasmandaki ilk pole pozisyonunu elde etmek için Monster Yamaha Tech3 M1'inin sınırlarını zorladı. Fransız sürücü ‘Islak Yarış’ durumu ilan edilmeden ve yağmur başlamadan pit alanına girmeyi seçmeden önce sıralama turlarında grubun lideriydi (motorunu değiştirmesine rağmen 14. olabildi). İşte Rossi'nin ileriye doğru yarıp geçtiği nokta buydu. İtalyan sürücü Assen'de onuncu kez ve Danilo Petrucci'den saniyenin yalnızca yüzde altısı kadar bir farkla zafere ulaştı. Marc Marquez ise üçüncü olabildi.

Haberin Devamı

Doktor lakaplı sürücü şunları söyledi: “Farklı farklı sebeplerden dolayı çok mutluyum, çünkü bu, şampiyona için çok önemli bir zafer, ama özellikle de bir yılın ardından bir numaralı yere dönmüş olma hissi harika.

“Gerçekten de motosiklet yarışlarına bu duygu için katılıyorum: yarışın son beş veya altı etabında hissetiklerim için. Bu harika bir yarıştı ve Petrucci ve diğer herkesle büyük bir mücadeleydi. Her şey çok açık ve şunu keşfettik ki bir parkurdan diğerine durum oldukça değişebiliyor. Önümüzdeki haftayı beklemeli ve aynı zamanda Sachsenring'de rekabet edebilmeliyiz.”

Assen'in görülmeye değer kıvrım ve virajları LCR Honda’dan Cal Crutchlow'un iyi sonucuna ev sahipliği yaptı. "Yarışı bitirdiğim için ve dördüncü olarak bitirdiğim için memnunum,” diye konuştu. “Yarışın ortalarında tempomdan dolayı biraz hayal kırıklığına uğramıştım, ön lastiğimle ilgili bazı sorunlarım vardı ve olmasını istediğim kadar baskı kuramadım. Fakat yine de iyi bir sonuç aldığımızı ve savaşmaya devam edeceğimizi düşünüyorum. Yağmur yağmaya başladıktan sonra da panik yapmadım ama Marc'a [Marquez] ve Dovi'ye [Andrea Dovizioso] niyetimi açık etmek gibi bir hata yaptım. Çok erken gittim ve son turda onları geçmeliydim. Böyle olunca da, Marc sondan ikinci virajda beni takip etti ve geçti ve yapabileceğim hiçbir şey yoktu. Fakat mücadele müthişti, her anından keyif aldım ve podyuma çıkanlara haklarını teslim ediyorum.”

Haberin Devamı

Jonas Folger GP'yi erken terk etti ve Jorge Lorenzo Ducati ile 15'liğe düşerek tek başına zor bir hafta sonu geçirdi. Andrea Dovizioso’nun 5.'liği, İtalyan sürücünün Viñales'ten yalnızca dört puan geride olmasıyla MotoGP'de yakalanması gereken yeni adam olduğunu gösterdi.

Moto3 karmaşasının haftalık dozunda son keskin virajdan Honda'sının burnuyla ortaya çıkan Estrella Galicia 0,0’dan Aron Canet kalabalığın önüne geçti. 44 numaralı genç İspanyol kariyerindeki ikinci zaferi ve 2017'deki üçüncü podyumunu elde ederek şampiyona resminde ikinci sırada ve Joan Mir'in 30 puan gerisinde yerini aldı.

Monster Energy Assen'de EG 0,0 Marc VDS’den Franco Morbidelli 2017'deki toplam zaferlerini beşten sekize çıkardığında 'üçlü' bir kutlama yaptı. İtalyan sürücü günün son yarışında yeniden programlanan Moto2 takibinde zafere ulaştı ve final de aynı önceki iki gösteri gibi heyecan vericiydi. Sırasına yerleşmeden önce, gelecek yıl aynı Marc VDs ekibiyle MotoGP'ye geçeceğini doğrulayan Franco şunları söyledi: “Bu yarışta kesinlikle her şeyimi ortaya koydum ve zaferi daha da özel kılan şey buydu. Mücadele o kadar yoğundu ki, kazanmak için son beş turda yarışın içinde kalmak adına elimden gelen her şeyi yaptım. Sonlarda bir atak için yakında kalabildiğimde bunu başarabileceğime her zaman inanırım. Son bölümde hiç hata yapmadan kusursuz biçimde sürmeliydim ve bunu da başardım. Son iki zorlu yarıştan sonra podyuma dönmek önemliydi ve böylesi rüya gibi bir gün ancak böyle mükemmel biçimde bitebilirdi.”

Haberin Devamı

22 yaşındaki sürücü Moto2'de Thomas Luthi'nin 12 puan üzerinde ilk sırayı elinde tutuyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!