Kaf-Kaf'tan psikolojik devrim!

Güncelleme Tarihi:

Kaf-Kaftan psikolojik devrim
Oluşturulma Tarihi: Mart 07, 2019 08:30

Tüm Türkiye'ye örnek olması gereken proje...

Haberin Devamı

Karşıyaka, psikolog Dila Akdemir’i futbol, basketbol ve voleybolda A takımlar ile alt yaş kategorilerinden sorumlu hâle getirdi. Sporcu psikolojisinin büyük oranda göz ardı edildiği; gençlerin gerek aile ilişkileri, gerekse kariyer yönetiminde sorunlar yaşadığı Türkiye’de sizce de artık yeni bir dönemin başlama zamanı gelmedi mi?

BiR spor gazetecisi olarak, sporcu psikolojisinin önemini kavramam için, küçük yaşlardan itibaren basketbol ve futbol oynamam yeterli olmamıştı. Maalesef bu konunun karanlık yüzünü görmem gerekti... Nasıl mı? Psikolojik sorunları sebebiyle NBA’i saplantı hâline getiren ve ABD’ye gitme hayaliyle Atatürk Havalimanı’nda kalan basketbolcu Mehmet Şanlı’nın yaşadıklarını, yine bu sayfalarda paylaşarak...

Mehmet’in yaşam hikâyesini zaman zaman işleyip, anlatıp, kamuoyu yaratmaya çalışıp, spor psikolojisinin üzerine eğilmeye çabalıyorum. Bu bağlamda beni sevindiren haber, İzmir’den geldi...

Haberin Devamı

İki yönetimin de büyük emekleri var

TÜRK sporunun güzide kulübü Karşıyaka’da 2013-14 sezonu geçilirken dönemin altyapı şube sorumlusu Tolkar Karace, özellikle altyapı oyuncuları ve ailelerini öncelik alarak yürünebilecek bir yaşam koçunun yapıya dahil edilmesi fikrini doğurdu.

Ancak ilerlenemedi. Projeyi, mevcut başkan ve Gökşin Konsoloğlu basketbol altyapısında hayata geçirmeyi başardı. Şimdi ise, o dönem göreve gelen psikolog Dila Akdemir, futbol, basketbol ve voleybolda A takımlar ile alt yaş kategorilerinden sorumlu...

Her aile çocuğu için en iyisini ister ama...

YAŞANAN gelişmelere dair konuştuğumuz Pınar Karşıyaka Genel Menajeri Selim Çınar özetle, “Dünyada, belki üst seviyede ve öncelikle bireysel sporlarda başlayan psikolojik destek sağlama ve/veya ihtiyaç duyma durumu, genele yayılma eğiliminde... Sporcu adayı, aile, antrenör ve menajerleri kapsaması gerektiğine inandığım geniş bir yelpaze bu... Her aile çocuğu için en iyisini ister, ancak ‘en iyiyi istemek’ ile ‘olabilecek en iyiyi etüt etmek’ adına profesyonel yönlendirme almak bu işin olmazsa olmazı” dedi.

Fiziksel ve psikolojik sağlık bir bütündür...

Haberin Devamı

Akdemir, “Üç branşta A takım ve alt yaş kategorilerinde hizmet veren ilk kulüp olmak gurur verici” diye konuştu.

KARŞIYAKA Spor Kulübü Psikoloğu Dila Akdemir, şunları dile getirdi: “Bütüncül sağlık çalışmalarında fizyolojik ve psikolojik sağlık birbirinden ayrıştırılamayacak iki alandır. Sporcular çok ciddi bir disiplinle çalıştıkları için, psikolojik sağlamlılıkları da en az fiziksel sağlıkları kadar önemli. Bu sebeple her sporcunun düzenli görüştüğü bir psikoloğu olması gerektiğine karar verdik. Türkiye’de bu konuda bu kadar kapsamlı çalışan ilk kulüp olmak büyük gurur.” Akdemir, her branşın sporcularına haftada 2 gün ayırıyor. Oyuncularla birebir psikoterapi seanslarının yanısıra takımlara seminer ve eğitimler de veriliyor.

Haberin Devamı

Karşıyaka Kulübü Başkanı Turgay Büyükkarcı: Ruhsal gelişim çok önemli...

Büyükkarcı, “Sporcu ve çalışanlarımızın değerine değer katmak için bu projeyi yaptık” dedi.

İZMİR ekibi Karşıyaka’nın başkanı Turgay Büyükkarcı, spor psikoloğu Dila Akdemir’le gerçekleştirdikleri çalışmalara dair, Hürriyet’e verdiği demeçte şu ifadeleri kullandı: “İnsanların fiziksel gelişimi kadar ruhsal gelişimi de çok önemli... Bu yüzden kulübümüzün sporcularının ruhsal açıdan da sağlıklı süreçler yaşaması amacıyla psikolog arkadaşımız ile genel bir çalışma içerisine girmeye karar verdik. Şu ana kadar bu girişimin çok faydasını gördük.

Sporcu ve çalışanlarımız bizim için her zaman çok değerli. Onların değerine değer katmak görevimizdir.”

Haberin Devamı

“MEYVELERiNi ALIYORUZ”

Karşıyaka Basketbol Altyapı Sorumlusu Gökhan Peksarı ise, “Geleneği olan bir kulüpte, Türk basketboluna yeni yıldızlar kazandırmak için çabalıyoruz. Gençlerimiz küçük yaşlardan itibaren yoğun bir tempoyla yaşamaya başlıyor. Onların sağlıklı şekilde basketbolu düşünmelerini sağlamak bizim görevimizdir” dedi.

Peksarı sözlerini, “Geçen hafta Karşıyaka altyapısı öğrencilerinin kazandığı Liseler Türkiye Şampiyonluğu ve genç takımımızın BGL’deki durumu ortada... Çalışmalarımızın meyvesini alabilmek sevindirici” şeklinde sona erdirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!