FIBA’dan EuroLeague’e karşı sert açıklama

Güncelleme Tarihi:

FIBA’dan EuroLeague’e karşı sert açıklama
Oluşturulma Tarihi: Aralık 09, 2017 14:24

 Uluslararası Basketbol Federasyonu (FIBA), Avrupa Birliği Komisyonu’nun Uluslararası Buz Pateni Federasyonu (ISU) olayı üzerine verdiği kararlar doğrultusunda bir açıklama yayınladı.

Haberin Devamı

FIBA, yapılan yazılı açıklamada, AB’nin ISU davasındaki kararına katıldığını ve bu karara uyumlu şekilde EuroLeague’in de AB kurallarına uyarak sporcular üzerindeki kısıtlamaları kaldırma vakti geldiğini belirtti. Geçtiğimiz günlerde Barselona’da düzenlenen Euroleague'in Ticari Varlıkları (ECA) Paydaşları Yönetim Kurulu toplantısı sonrasında ise EuroLeague, milli takım mücadelelerine saygı gösteren yeni bir takvim önerisinde bulunulacağını açıklamıştı.
Uluslararası Basketbol Federasyonu (FIBA), Avrupa Birliği Komisyonu’nun Uluslararası Buz Pateni Federasyonu (ISU) olayı üzerine verdiği kararlar doğrultusunda bir açıklama yayınladı. FIBA, yapılan yazılı açıklamada, AB’nin ISU davasındaki kararına katıldığını ve bu karara uyumlu şekilde EuroLeague’in de AB kurallarına uyarak sporcular üzerindeki kısıtlamaları kaldırma vakti geldiğini belirtti. Geçtiğimiz günlerde Barselona’da düzenlenen Euroleague'in Ticari Varlıkları (ECA) Paydaşları Yönetim Kurulu toplantısı sonrasında ise EuroLeague, milli takım mücadelelerine saygı gösteren yeni bir takvim önerisinde bulunulacağını açıklamıştı.

Haberin Devamı

Spor federasyonları tarafından oluşturulan spor kuralları AB hukukuyla uyumludur

AB Komisyonu tarafından yapılan açıklamada, spor federasyonları tarafından oluşturulan spor kurallarının, meşru bir sportif hedef için yapılıyorsa ve gerçekleştirilen sınırlamalar gerekli ve hedeflerine ulaşmak için orantılıysa, AB hukukuyla uyumlu olduğu belirtildi. Komisyon, spor federasyonlarının üçüncü parti etkinliklerinin yetkilendirilmesine ilişkin kuralları yürürlüğe koyma yetkilerini de kabul ettiğini belirterek, bu yetkilendirme kurallarının, tarafsız, şeffaf ve ayrımcı olmayan ölçütlere dayanması gerektiğini ve bağımsız organizatörleri hariç tutmaya yönelik olmadığını da belirtti. ISU davası üzerinden genel yargılara değinilen açıklamada, spor etkinliği düzenleyen organizasyonların, sporcuların kendileri tarafından organize edilmeyen veya desteklenmeyen müsabakalara katılma özgürlüğünü gereğinden fazla kısıtlamamaları gerektiğini de belirtti.

Haberin Devamı

ISU’nun izinsiz olarak kendi düzenlemediği yarışmalara katılan sporcuları cezalandırma tehditinde bulunması üzerine iki Hollandalı sporcunun şikayeti sonrası konu Avrupa Komisyonu’na taşınmıştı.

EuroLeague’in sporcular üzerindeki kısıtlamaları kaldırma vakti gelmiştir ECA ve hissedar kulüplerin, AB kurallarına uyarak oyuncular üzerindeki kısıtlamaların kaldırılması gerektiğini belirten ve FIBA tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi; "AB Komisyon Üyesi Vestager'in sporcuların özgürlüğünü kısıtlayan organizasyonların, örgütlerin kendi ticari çıkarlarını korumaya yönelik olabileceği açıklamasına katılıyoruz. Avrupa Komisyonu’nun ISU davasındaki kararı basketbola da uyarlanabilir. Bu karar ECA’nın kasıtlı olarak çelişkili bir takvim planlamak suretiyle FIBA Basketbol Dünya Kupası Elemeleri'ni boykot etmeye çalışması noktasında, basketbolcuların haklarının korunması yolunda çok önemli bir anda açıklandı. FIBA, ECA veya hissedarlarının sporcuların kendi ülkelerini basketbol sahasında temsil etme özgürlüğünü kısıtlayan, doğrudan veya dolaylı bütün eylemleri kınamaktadır. Artık ECA ve kulüplerinin AB kurallarını uygulama ve sporcular üzerindeki kısıtlamaları kaldırma vakti gelmiştir."

Haberin Devamı

Yapılan açıklamaların ardından, EuroLeague ve kulüplerinin, AB kurallarına uyması ve FIBA’ya basketbolun yararına olacak şekilde, sporcuların diğer müsabakalara katılabilmesine olanak sağlayan yeni bir takvim önerisi sunması bekleniyor.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!