FIBA'dan çok sert açıklama: Euroleague alay ediyor

Güncelleme Tarihi:

FIBAdan çok sert açıklama: Euroleague alay ediyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 15, 2017 17:31

FIBA Avrupa Direktörü Kamil Novak, Hürriyet Spor Arena’nın FIBA-ULEB gerginliği ve milli takımlarla ilgili sorularını yanıtladı.

Haberin Devamı

Çin’de düzenlenecek olan 2019 Dünya Kupası Elemeleri öncesi milli maç takvimi ile THY EuroLeague fikstürünün çakışması sonrası Avrupa’da ‘milli kriz’ yaşanıyor.

Konuya dair görüşlerine başvurduğumuz FIBA Avrupa Direktörü Kamil Novak’ın sözleri ise şu şekilde oldu...

“EUROLEAGUE, ALAYCI BİR TAVIRLA OYUNCULARI ÖNE ATIYOR”

* FIBA’nın EuroLeague’e, Avrupa basketbol takvimindeki ikilemi bitirmek için bir çözüm önerdiğini biliyoruz, ancak EuroLeague iş birliği yapmayı kabul etmedi. Bize bu süreci anlatabilir misiniz?

- Sporumuz tamamen Euroleague’in yarattığı olumsuz ve zarar verici bir durumla karşı karşıya ve neden uzlaşma önerimizi reddettiklerini anlayamıyoruz. Bu, herkesin basketbol için beraber ilerlemesi konusunda altın bir fırsat sağlardı.

- Yeni FIBA takviminin kesin tarihleri iki yıl önce ilan edildi ve dünya çapında FIBA ailesindeki herkes buna göre ayarlandı. Ancak Euroleague kendi oyunlarını kasten aynı günlerde planladı. Takvimlerini ilan etmeden önce, kural ve düzenlemelerinin milli takımlarını temsil eden oyuncuları engellemediği konusunda bize yazılı olarak garanti verdiler. Hareketleri oldukça alaycı bir şekilde oyuncuları ön plana koyuyor ve onları gururla geldikleri milli takımlar ile maaşlarını ödeyen kulüpleri arasında seçim yapmaya karar verecek kişi haline getiriyorlar.

Haberin Devamı

“BEŞİKTAŞ B KATEGORİSİ BİR TAKIM MI?

- Ben oyunculardan bahsederken A ve B kategorisindeler şeklinde konuşmaktan da hoşlanmam. A ve B kategorisindeki kulüp kavramını FIBA yaratmadı. Aynı şekilde ulusal liglerde rekabeti bozan A-Lisanslı kulüplerle ayrımcılık yapmaya başlayan da FIBA değildi. Türkiye’de eğer Beşiktaş kendi liglerinde şampiyon olursa EuroLeague’de katılabileceği açık yer yok. Beşiktaş, B kategorisi bir takım mıdır?

- Çözümümüz, kendi maçlarımızı Cuma gününe çekmek -ki bu uygulamayı yaptık- ve EuroLeague’den kendi maçlarını Salı’ya taşımalarını istemek oldu. Bu, oyuncuların hem kulüp hem de ülke için oynamasına izin verecek ve durum çözülecekti. Fakat reddettiler ve bu durum da bizi büyük bir hayal kırıklığı ve şaşkınlığa uğrattı.

Haberin Devamı

“EUROLEAGUE TİCARİ ÇIKARLARINI ÖN PLANDA TUTUYOR”

- Bu karara yol açan bir programın mantıksızlığını sadece tahmin edebiliriz. Bu, açıkça basketbola karşı ve birkaç kulübün ticari çıkarları lehine olan bir gündemdir. Neden bu yıl takvimini değiştirmek ve Milli Takım araları eklemek istiyorsunuz? Bu futboldaki sisteme benziyor, neden buna karar verdiniz? Bunun basketbolda yeni olmadığını unutmayın. 2003 yılına kadar takvimimizde milli takım aralarımız vardı. Hatta o dönemde EuroLeague’de oynayan en iyi Türk oyuncuların bazıları da dahil olmak üzere, Avrupa kulüplerinin de en iyi oyuncuları milli takımları için oynuyorlardı. Türkiye’den örnek vermek gerekirse; İbrahim Kutluay veya Mirsad Türkcan.

Haberin Devamı

“KÜÇÜK BİR TAKIM GRUBU MİLLİ TAKIM MENFAATLERİNİ REHİN ALDI”

- FIBA’nın misyonu Avrupa’da ve dünyada basketbolu geliştirmektir ve yaptığımız bütün araştırmalar milli takımların her toplum için önemli bir itici güç olduğunu göstermektedir. Fakat 2003 yılından beri milli takımların kendi taraftarlarının önünde düzenli olarak oynamak için bu fırsatları yoktu. Yeni ev ve deplasman sistemi, milli takımlara düzenli olarak kendi evlerinde maç yapma ve taraftarlara da kahramanlarını canlı olarak izleme şansını veriyor. Milli takım aralarını sonbahar ve ilkbahara dahil ettik çünkü bu zamanlarda medyanın basketbola olan ilgisi yaz aylarında olduğundan çok daha yüksek.

Haberin Devamı

- Belirttiğiniz gibi, bu sistem pek çok spor dalında iyi çalışıyor ancak milli takım menfaatlerinin, kendi menfaatlerini onun önüne koymayı ısrarla savunan küçük bir EuroLeague takım grubu tarafından rehin alındığına inanıyoruz.

“BAZI KULÜPLER, SORUNU ÇÖZMEYE YARDIMCI OLUYOR”

* Bazı EuroLeague kulüplerinin oyuncularını, Dünya Kupası Elemeleri için milli takımlarına göndermek istedikleri doğru mu?

- Evet öyle. Zaten Türkiye’de Anadolu Efes oyuncuların katılımına izin verdi, bir çözüm bulmak istiyorlar ve İtalya’da Milano’dan da örneklerimiz var. Ayrıca, oyuncuların tehdit altında oldukları konusunda resmi olmayan raporlar alıyoruz. Geçtiğimiz hafta, bir Sırp oyuncu cesur bir davranışta bulundu ve kulübünün milli takım için oynarsa kendisini cezalandırmakla tehdit ettiğini açıkladı. Bu yüzden milli takım aralarını tartışmadan önce oyuncular adil olmalı ve bir soruya cevap vermeli: Hangi taraf bana daha fazla yük bindiriyor? 2004 yılından bu yana takvimine 15 maç eklemiş olan (22 den 37’ye) ve gelecek sene 18 takımla yapılması planlanan EuroLeague mi, yoksa gelecek sezon boyunca 4 milli maç ekleyecek ve bir Avrupa Basketbol Şampiyonası’nı kaldırarak yüklerini azaltacak ve yaz aylarını sporculara sunacak olan FIBA mı?

Haberin Devamı

- Sonunda, oyuncuların imkansız bir seçim yapmak zorunda kalmamalarını ve bu geç aşamada bile olsa herkesin mutlu olabilmesi için maç günlerini değiştirmek üzere bir anlaşma olacağını umuyoruz. Kulüpler bu durumu çözmeye yardımcı olabilir ve biz bazılarının gayretle denediğini biliyoruz.

“TÜRKİYE’DE HALK MİLLİ TAKIMI DAHA ÇOK ÖNEMSİYOR”

* Bu takvim çakışmalarının Türkiye’yi nasıl etkileyeceğini düşünüyorsunuz?

- Türk halkının milli spor takımlarını çok sevdiği aşikar. Bu konuda pek çok örneğe sahibiz: 2010 Dünya Kupası ve son zamanlarda orada gerçekleşen EuroBasket 2017 sırasında Türk Milli Takımı için verdikleri destek bunu bize gösterdi. Hatta bunu doğrulayan sonuçlara sahip bir anket de yapıldı. Bağımsız bir İngiliz araştırma şirketi olan SMG Insight’ın yaptığı araştırmada, katılımcılara yöneltilen sorulardan çıkan sonuçlara göre Türkiye’de milli takımların önemli olduğunu savunan kesim yüzde 82 oranında... Ayrıca, katılımcıların yüzde 73’ü sporcuların ilk önceliği milli takımlarda olması gerektiği fikrine katılırken, yüzde 79’una göre ise kulüp takımları sporcularını milli takımlara göndermeli kararını savunmuş.

- Türk halkı, EuroLeague kulüplerinin oyuncuları serbest bırakmasını istiyor, bu açık. Türkiye’nin, Dünya Kupası ve Olimpiyat Oyunları’na katılma çabaları EuroLeague kulüplerinin Türk oyunculara olan tutumlarından zarar görürse bu çok trajik olur.

“UZLAŞMA KONUSUNDAKİ UMUDUMUZU KAYBEDİYORUZ...”

* Peki, uzlaşma konusunda umudunuzu kaybettiniz mi?

- Oldukça basit bir şekilde, bu yeni sisteme geçiş kararı, demokratik biçimde, basketbol ailesinin tamamı tarafından, uzun ve yoğun bir çalışma ve danışma sonrasında, sporun iyiliği için alındı. Olanlar, birkaç seçkin kulübün bencil çıkarları için, milli takımları boykot etme girişimidir. Bu konuda haklı değiller ve hiçbir taraftar aynı gece milli takım müsabakası oynanırken, oyuncuların milli takımda değil de kendi kulüplerinde oynadıklarını görmek istemez.

- Bu durum bir zamanlar düşünülemezdi, ancak EuroLeague’in bu konudaki uzlaşmaz tutumu nedeniyle artık bir olasılık. Bununla birlikte, bu geç aşamada bile bir çözüm bulmak için her yolu takip ediyoruz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!