Euroleague'den FIBA'ya sert yanıt! Hoşgörüsüz bir ayrımcılık...

Güncelleme Tarihi:

Euroleagueden FIBAya sert yanıt Hoşgörüsüz bir ayrımcılık...
Oluşturulma Tarihi: Kasım 17, 2017 16:26

FIBA ile EuroLeague arasındaki fikstür gerginliği sonrası Hürriyet Spor Arena, EuroLeague'in konuyla ilgili görüşlerini sordu.

Haberin Devamı

EuroLeague Basketbol kaynakları, Spor Arena ile bu konudaki 'resmi tutumlarını' yazılı bir açıklamayla paylaştı. İşte o maddeler...

1- FIBA PLANLAMAYI KİMSEYLE İSTİŞARE ETMEDEN YAPTI
Mevcut şartlar, FIBA'nın tek taraflı olarak yaptığı planlamadan ve milli takım maçlarını sezonun ortasına koymasından dolayı kaynaklandı. Bu durum, tüm yerel ligleri, EuroLeague'i ve NBA'i etkisi altına aldı. FIBA'nın kararı öncesi söz konusu liglerin yetkilileri ile hiçbir istişare yapılmadı. NBA ve tüm büyük Avrupa yerel liglerinin yetkilileri, bu sisteme karşı olduklarını ve oyuncularını milli takımlara bırakmayacaklarını açıkladı.

2- EN İYİLERİN OYNAYAMAYACAĞINI BİLİYORLARDI
Temel problem, en iyi oyuncuların FIBA'nın belirlediği fikstürde oynayamayacak olmasıdır ve bu gerçek FIBA tarafından çok öncesinden bilinmekteydi. Bu durumda;
a- Her zaman en prestijli ürün olan milli takımlar kendi kendilerine büyük zarar vermek zorunda bırakılıyor. En iyi oyuncuların milli takımlarda bulunamaması, yalnızca taraftarlara bir darbe vuruyor.
b- Bazı takımların NBA ve EuroLeague'deki oyuncularının milli takımda yer alamaması rekabet açısından avantaj veya dezavantaj yaratıyor.

Haberin Devamı

3- FIBA'YA TOPLAMDA 4 FARKLI TEKLİF SUNDUK...
EuroLeague maç takvimi son 15 yıldır hiç değişmedi. Kasım ve Şubat aylarındaki maçlar zaten önceden de planlanıyor ve oynanıyordu. EuroLeague Basketbol, bu durum hakkında FIBA'yı çok önceden uyarmıştı. FIBA'ya birkaç saat içerisinde reddedilen son teklif haricinde, hiç cevaplanmayan 3 teklif daha sunulmuştu.

4- HOŞGÖRÜSÜZ BİR AYRIMCILIK VAKASI!
Şaşırtıcı bir şekilde, EuroLeague, diğer liglerin fikstürleri kabul edilip savunulurken, fikstürü değiştirilmeye çalışılan tek lig konumuna getirildi. EuroLeague oyuncuları, kulüplerini terk edip milli takımlara gönderilmeye ve baskı altına alınmaya çalışılıyor. Bu açıkça, EuroLeague Basketbol'un kınandığı ve hoşgörünün olmadığı bir ayrımcılık vakası.

5- FIBA, "BASKETBOLU GELİŞTİRİYORUZ" DİYOR AMA...
FIBA, her durumda basketbolun gelişmesi ve daha iyi olması için faaliyet gösterdiğini ifade ediyor. Ancak bu durumda bile;
a- Avrupa basketbolunda rekabeti zirveye taşıyan EuroLeague organizasyonu destekleneceğine, ona zarar verilmeye çalışılmaktadır. İki sezon önce EuroLeague organizasyonunu kendi kontrolüne geri getirmeye çalışan FIBA, Basketbol Şampiyonlar Ligi'ni yaratmış ve EuroCup'a katılan kulüpler ile onların maç takvimlerine yönelik tehditlerde bulunmuştur.
b- Ev sahipliği ve wild-card verilen kulüpler için bu durum yüksek ücretler karşılığında bir iş hedefi haline getirilmiş, bu gelirlerin hiçbiri ulusal federasyonlara ya da kulüplere dağıtılmamıştır.

Haberin Devamı

6- BASKETBOL, FUTBOLLA KIYASLANAMAZ
Basketboldaki durum, futboldakiyle kıyaslanamaz. Kasım ayında her oyuncu dünyanın birçok yerindeki milli takım eleme maçlarına katılabilecekken, bu özellikle NBA yıldızları için geçerli olamaz.

7- FIBA'YA ÖNERİLER SUNMAYA DEVAM EDECEĞİZ
Sorunu çözmeye çalışan herhangi bir öneri, küresel olarak en iyi oyuncuların her resmi milli takım maçında rekabet edebilecek nitelikte olmasını sağlamalıdır. EuroLeague Basketbol uzun vadeli çözümler getiren önerileri destekleyecek ve ayrıca, ulusal takımların sporun gelişmesi için önemini ve korunma ihtiyacını kabul ettiği için, bu konuda FIBA'ya yeni öneriler sunmaya devam edecektir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!