Spora doğru beslenerek başlayın

Güncelleme Tarihi:

Spora doğru beslenerek başlayın
Oluşturulma Tarihi: Ocak 05, 2012 11:40

Beslenme ve Diyet uzmanı Aysu Aydın, egzersiz ve spor yapanlar için ideal beslenmenin bir yaşam biçimi ve alışkanlığı olması gerektiğini belirtti.

Haberin Devamı

Aydın, yaptığı açıklamada, spor yaparken sağlıklı beslenmenin önemine işaret ederek, egzersiz ve spor yapan kişiler için temel beslenme önerilerinde bulundu.
“Egzersiz ve spor yapanlar için ideal beslenme bir yaşam biçimi ve alışkanlığı olmalıdır” görüşüne yer veren Aydın, sporcuların, performanslarını artırmak için zamanlarının büyük bölümünü antrenman yaparak geçirdiklerini, ancak beslenmelerine dikkat etmezlerse bu çabalarının boşa çıkabileceğini kaydetti.
Beslenmesine dikkat eden kişinin; performansının yükseleceğini, yaptığı antrenmanın etkinliğinin maksimum düzeyde ve yüksek konsantrasyon ile dikkate sahip olacağını da ifade eden Aydın, günde 3 ana, 2-3 ara öğün olacak şekilde beslenmenin performansı olumlu yönde etkileyeceğini, her öğünde karbonhidrattan zengin tahıl ürünleri, yağsız kek ve kurabiyeler, ekmek, pilav, makarna, meyve ve patatesin yer alması gerektiğini anlattı.

Haberin Devamı

SPOR SONRASI KARBONHİDRAT DEPOSUNU YENİLEYİN

Egzersiz sonrası kaslarda azalan karbonhidrat depolarının yenilenmesinin hızlı bir şekilde gerçekleştiğine de dikkati çeken Aydın, şöyle devam etti:
“Egzersiz sonrası ilk 2 saat içinde kadınlar en az 50 gram, erkekler de 70 gram karbonhidrat içeren yiyecek ve içecek tüketmelidirler. Bunlar; 2 ince dilim ekmek, 2 galeta, 7 etimek, 5-6 adet bisküvi, 1 gofret, 1 kase tahıl gevreği ve 1 bardak süt, 1 kutu meyve suyu, 2-3 adet muz, 2 büyük boy haşlanmış patates, 1 büyük kutu sporcu içeceği, 2 su bardağı kadar patlamış mısır.”

Kilo verilmesi gereken durumlarda hızlı kilo vermekten kaçınılması gerektiğini de belirten Aydın, haftada en fazla 1 kilogram olacak şekilde kilo vermeye özen gösterilmesi gerektiğini vurguladı.

Egzersiz sırasında sıvı tüketiminin önemli olduğuna da işaret eden Aydın, egzersiz ile oluşan su kaybına bağlı olarak gelişen sıvı kaybı sonucu performansın azaldığını, günde 10-15 bardak su içilmesi gerektiğini de kaydetti.

Sporcuların genel olarak karbonhidrattan zengin besinlerle beslenmeleri, günlük aldıkları protein ve vitamin-mineral alımlarının yeterli ve tükettikleri sıvı miktarının da daha fazla olması gerektiğini ifade eden Aydın, yanlış beslenmenin performansı düşürdüğünü de belirtti.

Haberin Devamı

Aydın, kilo vermek isteyen sporculara günlük enerji alımını yüzde 10-20 oranında azaltmaları önerisinde de bulundu.

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!